Blog | Szakértői

Italszakértőnk értékel: rum, gin, vodka

A C+C boltunk vezetője, Zoli most három merőben különböző italról mondja el a véleményét. Ezúttal nem a whiskyre fókuszált, hanem egy solera-eljárással készülő rumra, egy díjnyertes svájci ginre és egy japán vodkára. Utazás British Guyanától Svájcon át Ja

 

Rum Nation Demerara Solera No. 14 (0,7 l, 40%)

Ez a testes gazdag rum British guyanai cukornádmelasz lepárlásával készül kisüsti és folyamatos lepárlóban. Először exbourbonhordóban érlelik solera-eljárással majd az utolsó évben átkerül spanyol sherryhordóba. Illatában intenzív édes borsos jegyek fedezhetők fel, nádcukor kandírozott narancs, banán, fahéj, csokoládé. Ízében fanyar, de a nádcukor azonnal megjelenik, kiegyensúlyozott fűszeres jegyekkel. Lecsengése lágy édes, az édes és fűszeres egyensúly itt is megvan.

Gin Nginious! Blended (0,5 l, 45%)

Az Nginious svájci cég elhatározta, hogy egy világszínvonalú gint hoz létre. Ez 2018-ban sikerült is neki, amikor megnyerte a legjobb svájci gin díját. Sok különleges gint alkottak már meg, mint vermuthordós érlelés vagy a Smoked and Salty kiadás.

A gin gyártásakor a növényeket csoportokba válogatják és így párolják le kis tételekben. A Nginious blended esetében négy csoportba szedik a növényeket, gyümölcsök, citrusok, gyógynövények, gyökérféleségek. Így a fő ízvonalat adó növényt ki tudják emelni, és az összhatás harmonikusabb lesz.

A keverés után palackozás előtt még hat-nyolc hetet pihentetik a gint. Ez a gin tonikkal keverve határozottan kiteljesedik, kinyílik tőle.

Vodka Nikka Coffey (0,7 l 40%)

A Japán Nikka cég Coffe-féle oszlopos lepárlóberendezésein nagyon sima párlatokat lehet előállítani. A szabadalmaztató Aenas Coffey-ról elnevezett lepárlóoszlopban többféle gabonából készült cefrét főznek le, amely többszöri desztilláción megy keresztül, így egészen sima kerek szeszt tudnak megalkotni. Ez a vodka kukorica és árpa keverékéből készül, melyet csak később kevernek össze. A végső terméket nyírfaszénen szűrik meg a hibátlan egyensúly és a bársonyos textúra érdekében.