Blog

Italok, amelyekkel egy darabka történelemre is szert teszel

Léteznek italok, amelyek minden cseppjében megbújik egy kis történelem az adott korról, egy eseményről, a lepárlóról, vagy éppen egy család történetéről. Ezek az italok sokszor évszázados múltra tekintenek vissza, generációkról mesélnek.

Ilyen „történelmi italokat” szedtünk most csokorba. Ráadásul sok közülük tekintélyes díjjal is rendelkezik.

Ezeket az italokat nem „csak úgy” egyszerűen elfogyasztjuk: ha kezünkbe vesszük őket, érdemes kicsit elmerengeni azokon a történeteken, amelyek ezeket a párlatokat körbelengik. Ezt követően egész másképp emeljük az ajkunkhoz a pohárba töltött italt…

 

1.

Glenfarclas 185th Anniversary Edition (0,7l, 46%)

1836 májusában a Rechlerich Farm megkapta a hivatalos engedélyt lepárlója működtetésére, innentől kezdve használhatta a "Distillery" megnevezést. Ennek a nagy eseménynek 2021 májusában volt épp 185 éve. A lepárló ma is használatban lévő raktárai egyrésze még 185 évnél is idősebb, mivel jó pár évvel az engedély megadása előtt már készült itt az "uisge beatha", azaz az "élet vize", csak akkor még nem hivatalos formában… Mindenesetre ezt a szép évfordulót ezzel az új limitált kiadással ünnepli a lepárló.

A Glenfarclas tárolóházaiban – köszönhetően a mai cégvezető nagyapjának előrelátó gondolkodásának – nyolc különböző évtizedből pihennek hordók, az 1950-es évektől napjainkig. Ezekből Callum Fraser (Distillery Manager) és Douglas Belford (ügyvezető) mintegy 2 év alatt válogatta össze az évtizedek legszebb hordóit, és összeállítottak egy whiskyt, a régi időkre jellemző gazdag sherrys ízekkel, amelyek még mindig frissek és élénkek a pohárban. Emeljük poharunkat a Glenfarclas elmúlt 185 évére! Slàinte!

Még több Glenfarclas 

 

Léteznek italok, amelyek minden cseppjében megbújik egy kis történelem...


2.

 

Big Peat 27 éves Black Edition (0,7l, 48,3%)

A Douglas Laingről túlzás nélkül állítható, hogy az egyik legnagyobb múlttal rendelkező,  legkreatívabb független palackozók közé tartozik.  A cég több mint 70 éve – 1948 óta – működik, és többek között neki köszönhetjük a Remarkable Regional Malts, a Provenance, Old Particular, XOP és Premier Barrel sorozatot is. Az italok minősége mellett nagy hangsúlyt fektetnek a megjelenésre is, amelynek eredményeképpen Brand Innovator of the Year címet kaptak a World Whisky Awards 2016 megmérettetésen. Díjainak száma megszámlálhatatlan.

A Vintage Trilógia-sorozat a Gold, a Platinum és a Black neveket viseli, és a palackozás dátumát tekintve 2017-es, a 2018-as, valamint a 2019-es éveket öleli fel. És természetesen nem más adja ki ezt a palackot, mint a Douglas Laing.

Big Peat kiadások
 

3.

The Epicurean Tawny Port Edition díszdobozban (0,7l, 48%)

A lowlandi blended malt whiskyt most portói boroshordóban utóérlelte a Douglas Laing független palackozó.

A Douglas Laing skót független palackozó másik kiválósága ez a Lowland régiót bemutató The Epicurean palack. Ez a 2021 júniusában megjelenő palackozás (Tawny Port Edition) egyetlen hordónyi portói boroshordóban utóérlelődött. Limitált kiadás.

A The Epicurean kiadások mindig egészen könnyed, virágos-füves ízvilágú, bármikor fogyasztható malátakeverékeket tartogatnak. Hangulatuk így írható le röviden: a 30-as évek Glasgow-jában (a Lowland whiskyrégió központjában) járunk, ahol az esti partyk ismert alakja egy elegáns úriember, aki a finom ételek-italokat tekintve igazi műértő hírében áll. A The Epicurean tehát az ő kedvelt itala, visszatérő választása, hisz kellőképpen kifinomult, simulékony karaktere tökéletes társ egy jó beszélgetéshez.

Még több The Epicurean
 

4.

Armagnac Castaréde XO Dekanter (0,5 l, 40%)

Minimum 20 évig érlelt italokból megalkotott, egészen krémes és mély armagnac a Castaréde házból. Többszörös díjnyertes ital. A Castaréde italait a legmagasabban jegyzett armagnacok közt tartják számon, számos nagy tekintélyű rendezvényen és helyen jelenik meg (Cannes-i Filmfesztivál, Air France járatai), valamint a legjobb éttermek kínálatában is találkozhatunk velük szerte a világon.

Több mint 180 év tapasztalat és munka, valamint e nemes ital iránti olthatatlan szenvedély van a Castarède armagnac minden egyes cseppjében. A Castarède család hat generációja foglalkozik armagnackal, 1832-ben ők voltak az elsők, akiket, mint armagnac kereskedőket jegyeztek be. Legidősebb párlataikat még a 19. században párolták le. Mind a Castarède család, mind birtokuk a Chateau de Maniban nagy hagyományokkal és igazán gazdag történelemmel rendelkezik. A család kereskedőháza 1818-ig Jules Nismes Delclou & Cie. néven működött, amikor is XVIII. Lajostól megkapták a nemesi rangot és vele a Castarède nevet. 1832-ben aztán, III. Napóleon uralkodása idején, Baron Haussmann, Nérac város al-prefektusának bíztatására, kezdtek bele az armagnac kereskedelembe, így ők váltak az italfajta első hivatalosan bejegyzett kereskedőivé.

Még több Castarède armagnac
 

5.

Rum Diplomático Selección de Familia (0,7l, 43%)

A Diplomático rumcsalád legújabb tagja a Selección de Familia, amelyet kb. 12 éves érlelésű párlatokból alkották meg. A Selección de Familia amerikai tölgy exbourbon és exsherryhordókban töltötte az érlelési időszakot.Ez a tétel - talán ezért is - kisebb mennyiségben jelenik meg, mint a Diplomático-alapsorból ismert palackozások. Vanília, egzotikus gyümölcsök, fűszerek, fehérbors jellemzi aromáit: tökéletes társa lehet egy hangulatos estének, a már megszokott Diplomatico-minőségben.

A Selección de Familia a Diplomático mögött álló család szenvedélyét és elkötelezettségét hirdeti. Több, tapasztalt Maestro Ronero vett részt ennek a rumnak a kialakításában.

A Diplomático rumok címkéjén Don Juancho, - egy helyi nemes ember, azaz mantuano - látható, aki a 19. század végén sokat utazott a Karib-térségben, és szenvedélyesen gyűjtötte a különböző párlatokat. A helyiek nagyon kellemes stílusú, sima embernek ismerték, barátait pedig gyakran kínálta a "Nagykövet úr készletéből" ("Ambassador's Reserve"). A Diplomático tehát nevében és karakterében is Don Juancho személyiségét követi.

Még több Diplomático
 

6.

Teeling Brabazon Cask Batch 4. 13 éves (0,7L, 49,5%)

A Teeling Whiskey lepárlója 2014-ben 125 év után az első újonnan megnyíló lepárló lett Dublinban, ezzel élesztve újra a nagy múltú dublini whiskey-főzést. A lepárlót John Teeling alapította. A Teeling név nem újdonság az ír whiskey-iparban, hisz a család 1782 óta főzött whiskey-t. A Brabazon sorozat negyedik kiadása Carcavelos stílusú portói boroshordókban utóérlelődött A Carcavelos egy portugál borstílus a XVIII. századból. Ezeket a ritka portóis hordókat 2007-ben lepárolt single malttal töltötték meg, és több mint két évig hagyták benne őket. A Teeling Whiskey Brabazon sorozata az egyik legkedveltebb limitált szériája a lepárlónak.

Ki volt William Brabazon?

William Brabazon, Meath harmadik grófja elnökölte Dublin Liberties negyedének Newmarket nevű részét, annak korai időszakában. Az évek alatt Dublin egyik legnyüzsgőbb, legjobban fejlődő részévé tette ezt a városrészt, főként a virágzó whiskey-lepárlás által, amelyet a dublini whiskey aranykorának is neveznek. A Brabazon-sorozat az ő munkássága előtt tiszteleg, és egyben jelzi azt az újjászületést, ami a Teeling lepárló megnyitásával kezdetét vette ugyanott, a Newmarketen.

Még több Teeling
 

7.

Calvados Christian Drouin 1981 (0,7l, 42%)

Évjáratos Pays d'Auge Calvados az 1981-es évből. A Drouin-család egészen egyedülálló évjáratos sorozattal bír, amelyben különleges minőségű, számos díjat elnyert tételeket is találunk. Az évjárat nem a szüret, hanem a lepárlás évét jelöli, amely rendszerint a szüretet követő év elején történik, a címkén pedig a palackozás dátuma is feltüntetésre kerül. Az 1981-es évjárat íze egyszerre erőteljes és kerek, nagyon intenzív.

Szakmai elismerései:

Guide des Vins Gilbert & Gaillard 2012  - 91/100 pont

Prix des Vinalies 2004 (France)

Lisieux 2004 (France) - Gold Medal

Vimoutiers 2004 (France)- Gold Medal

A Christian Drouin italait a világ legjobb calvadosai között tartják számon. A normandiai Drouin család által immáron harmadik generációja működtetett vállalkozás az elmúlt évtizedekben számos rangos elismerést és kitüntetést érdemelt ki világszerte. Egyedülálló évjáratos sorozatában 1939-ből származó calvadost is találunk.

Még több Christian Drouin calvados
 

8.

Rum Admiral Rodney HMS Princessa (0,7 l, 40%)

Nevét Rodney admirálisról kapta, akinek vezetésével az angolok 1782-ben fényes győzelmet arattak a franciák felett a Szentek csatájának (Battle of the Saintes) nevezett híres ütközetben.

A HMS (Her Majesty's Ship) Princessa eredetileg egy spanyol hajó volt, amelyet 1780-ban zsákmányolt a Brit Haditengerészet. A HMS Princessa a Szentek csatájában az elsők között volt, amely nekitámadt a francia hajóknak és végig az első vonalban maradt az ütközet során, elévülhetetlen érdemeket szerezve a végső győzelem szempontjából. Ez az erő, a bátorság és a teljesség jellemzi ezt a rumot is, amelyet 5 és 9 év közötti érlelésekből alkottak meg. Az amerikai fehértölgyből készült, korábban bourbon whiskey érlelésére használt hordók, valamint a speciális, 45 tányéros Coffey-féle oszlopüstös lepárlás kivételes komplexitást és egyensúlyt biztosít ennek a rumnak. A 2018-as World Spirits Awards díjazottjai között is megtalálható, amelyen a St. Lucia lepárló World Class Distillery minősítést kapott. Ízében édes, intenzív barna cukor, tejkaramella, tejszín, amelyet jól kiegyensúlyoznak a kiégetett tölgy száraz tónusai.

Még több Admiral Rodney 
 

9.

Royal Brackla 2008 12 éves BB&R (Cask 304043) (0,7l, 52,9%)

Ezt a prémium single maltot a Berry Brothers and Rudd független palackozó adja ki. A Berry Brothers and Rudd Nagy-Britannia egyik legrégibb, ma is működő cége, hisz boltjuk 1698 óta áll London történelmi belvárosában, a St. James Street 3-ban. A patinás kereskedő a borok mellett minőségi whiskyk, rumok és más párlatok palackozásával és forgalmazásával is foglalkozik.

Ennél a kiadásnál ugyan a hordós érlelésre nincs utaló adat, de az bizonyos, hogy egyetlen hordó tartalma került palackba. A Brackla Distillery 1812-ben épült és 1833-ban elsőként kapott Royal Warrantot IV. Vilmos királytól, amit Viktória királynő 1838-ban megújított. Illatában gyengéd gyümölcsös aromák, a mézes illatokon keresztül egy kis tőzeg is felsejlik. Ízben is gyengéd, szépen építkezik: az érett gyümölcsök itt is halvány tőzegességgel vegyülnek.

 

 

 

10.

 

Vodka Squadron 303 (0,7 l 40%)

A 100%-ban természetes Squadron 303 vodkát Angliában, egy észak-londoni szeszfőzdében gyártják. Exkluzív receptje szigorúan tiszteletben tartja azokat a korlátokat, amelyeket eme kézműves vodka eredeti lepárlói, azaz a Brit Királyi Légierő lengyel pilótái betartani kényszerültek az 1940-es években. Az ősökhöz hasonlóan a Squadron 303 vodkát kizárólag a burgonya helyben termesztett egyedi változatából, a King Edwardból állítják elő, mely egy keményítőben gazdag fajta. Másrészt, idő hiányában, a vodkát a légierő önjelölt lepárlómesterei csak egyszer desztillálták kis méretű "copper" lepárlóüstökben. Így a lepárlása napjainkban is egylépésben történik. A desztilláció különösen hosszú ideje mégis lehetővé teszi a (vodkáknál elvárt) magasfokú tisztaság elérését, miközben megőrzi a természetesen jelen lévő édes illatokat és aromákat is. A természetes ízek megőrzését tovább támogatandó, a szokásos vodka-szabványoktól eltérve az italt nem szűrik le.

A Squadron 303 a Brit Királyi Légierő lengyel pilótái előtt tiszteleg.

A Squadron 303 Vodka márka alap verzióját, az angol Királyi Légierő pilótainak második világháborúban használt laposüvege ihlette. Angol és francia művészek munkájának gyümölcse, ez a közel 2 kg-os fehér üvegpalack, mely fém alsórésszel rendelkezik. Ide a Squadron 303 Vodka mottója van nyomtatva ("Eredetileg Angliában a lengyel hősök által desztillálva"), és krómozott sárgarézből a márka címere is látható.

Díjai:

San Francisco International Wine & Spirits Competition 2018: Double Gold Medal

International Wine & Spirits 2018 London Competition: Gold Medal

British Glass Awards 2017: The Grand Prix Design of the Year


11.

Cognac Bache-Gabrielsen Sérénité Extra Grande Champagne díszdobozban (0,7l, 40%)

A majd' 120 éves konyakház ezen kiadása részben egy ritkán használt szőlőfajtából készült. A Sérénité nevet úgy választották meg, hogy az tükrözze azt a békés érzést, amelyet ez az egyedi konyak nyújt. A hagyományos Ugni Blanc szőlő mellett az őshonos, de ritkábban használt Folle Blanche szőlőfajtát használták fel az eux-de-vieu készítésekor. A Bache-Gabrielsen konyakházat a norvég Thomas Bache-Gabrielsen alapította 1905-ben. A cég azóta apáról fiúra száll, napjainkban az alapító dédunokája, Hervé Bache-Gabrielsen kezében van.

Még több Bache-Gabrielsen

 

Ne feledd: Ezekkel az italokkal egy darabka történelmet is a kezedben tartasz!