Blog | Gin

Isle of Harris gin – Skócia vadregényes íze

Ha van ország és tájkép, amire a vadregényes szót kitalálták, akkor az minden bizonnyal Skócia lehetett. Az országot három oldalról csapdosó tenger cakkozza a partvonalat, amely mentén számos sziget található. Ezek közül is az egyik legészakibb és az egyi

Noha Lewis és Harris szigete egyazon földdarabon fekszik, mégis külön-külön szoktak rá hivatkozni, úgy, mintha két külön sziget lenne. Harris a déli rész neve, mely dimbes-dombos, kietlen, de mégis gyönyörű, fehérhomokos partszakaszokkal tarkított. Lakossága nem éri el a 2000 főt.

Ezen a szigetrészen található az Isle of Harris Distillery.

A lepárló 2015-ben nyitotta meg kapuit, de ezt az eseményt hosszas munka előzte meg, miután az alapító, a szigethez köthető Anderson Bakewell ötlete szárba szökkent. Az Isle of Harris Distillery egy igazi közösségformáló projekt egy olyan helyen, ahol az utóbbi években, évtizedekben a lakosság száma az elvándorlás miatt folyamatosan csökkent. Az ötletgazda azt vallja, hogy a lepárló többek között egy cél lehet azok számára, akik szívesen visszatelepülnének a szigetre, hiszen a kis főzdét nem évekre, hanem generációkra tervezték.

Az Isle of Harris Distillery nem is lenne igazi skót lepárló, ha nem készítenének whiskyt, azonban arra, hogy e vadregényes vidék effajta nedűjét megkóstoljuk, még pár évet várni kell. Addig – és persze az után is – megízlelhetjük a hamisítatlan skót tájak és tenger ízét egy gin formájában, amelyet elhoztunk nektek, hogy állandó helyet kapjon prémium gin portfóliónkban.

A gin teljes egészében – a lepárlástól a palackozásig – a szigeten, Tarbertben készül. Csak a középpárlat kerül a palackba és más lepárlókkal ellentétben az elő-, és utópárlatokat nem használják fel egy következő lepárlási folyamatban.

A klasszikus ginfűszerek mellett általában minden ginnek van egy meghatározó botanikuma: az Isle of Harris ginnek ez a cukormoszat, angolul sugar kelp, amelyet a sziget környéki tengerben gyűjtenek kézi erővel, fenntartható módon. Ez azt jelenti, hogy a nyári hónapokban nem szüretelnek belőle, hanem hagyják növekedni.

Palackja is ugyanolyan különleges, mint a gin maga: a tervezőcsapat maga is járt a szigeten, ahol nemcsak a lepárló történetét ismerhette meg, de a helyiekkel is találkozhatott. Mindezek ihlették a semmivel össze nem téveszthető, hullámos palackot.

A gin mellett az ital fő ízalkotó növényéből alkoholos aromacseppeket is ad ki a lepárló, amely szintén elérhető a WhiskyNetnél.

ISLE OF HARRIS TERMÉKKÍNÁLATUNKAT ITT TALÁLOD!