Skót whisky | Blog

Islay sziget füstös csodái

A Skócia nyugati partvonalát szaggató szigetvilág (Hebridák) számos whiskylepárlónak ad otthont. Viszont van egy sziget, mely kitűnik társai közül: Islay. Járjuk körbe a szigetet és ismerkedjünk meg az itt alkotott whiskykkel.

Bár eme páratlan vidék a Skót szigetvilág tagja, mégis különálló whiskyrégióként tekintenek rá. Maga a sziget Jura partjaitól alig pár mérföldnyire nyugati irányba található. Nagyjából 4000 lelket számlál ez a barátságos, nyugalmas, kissé elszigetelt közösség. Akik szeretnének csodákat látni, mindenképpen megéri a fáradtságot. Islay partjaival szüntelen dulakodó tenger és a sejtelmes hangokat hordó szél mesebeli gondolatokat ébreszt mindenkiben. És ha egyszer arra járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a sziget nyolc whiskylepárlóját (Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig).

A whiskyrajongók körében Islay egyet jelent a minőségi, erősen tőzegelt single malt whiskyvel.

A szigeten készült whiskykben jellemző módon jelen van a tipikus islay-i tőzeges zamat. Hiába szárítják más régiókban is tőzeggel a malátát, amikor megkóstoljuk, érezzük, ez Islay-whisky. Islay legfontosabb exportcikkének, az "élet vizének" gyártásában a lakosság legjava részt vesz, legalább közvetett módon. Ezért jegyezzük meg mindig, amikor megízlelünk egy Port Charlottot, Kilchomant, vagy Ardbeget, hogy igen, ez Islay

 

A szigeten a tőzegelt árpából készült párlattal teletöltött hordókat átjárja a tengeri sós zamatokat szállító szellő. A Laphroaig lepárló whiskyjei annyira jó arányban adják vissza ezt a jódos, sós és füstös íz kombinációt, hogy az amerikai szesztilalom idején gyógyszerként írták fel a szomjazó, whiskyszerető embereknek.
Laphroaig lepárló Islay déli partján fekszik. Ezen a vidéken áll még két világhíres üzem, az Ardbeg és a Lagavulin.

  


A füstös whisky kedvelőinek mindenképp illik megkóstolniuk az Ardbeget. Az egyáltalán nem zavaró, de masszívan jelenlévő tűzeges íz mindig egy tábortüzet juttat eszembe, amint épp barátaimmal vigadunk. Az Ardbeg lepárló italai mindig is elismerést érdemeltek.

  

Másik világhírű tőzegelt whisky a Lagavulin. Ugyanakkor a Lagavulin füstössége mellett édes, virágos ízek is felbukkannak ebben a szintén tipikus Islay-maltban.

Az előbb említett három lepárlón kívül itt működik még a szintén nagy rajongótábornak örvendő Caol Ila, Bunnahabhain, Bowmore, Kilchoman és a Bruichladdich. Az itt felsorolt Islay lepárlók között van egy kivétel, mely a többitől eltérő módon, nem tőzegeli malátáját. Ez a lepárló, a Bunnahabhain.

 

A sziget túloldalán egy modern külsőbe bújtatott, de igen hagyománytisztelő lepárlóba botlunk, a Bruichladdichba.

Manapság szinte a létező összes hordófajta megtalálható a Bruichladdich raktárában. És ez a sokszínűség számos remek utóérlelést adott a whiskyrajongóknak. A lepárló több, egymástól eltérő párlatot készít. A Bruichladdich alapvetően nem tőzegelt malátából készül. És van az Octomore. Ez a selyemkesztyűbe bújtatott vasököl a legtőzegesebb whisky a világon.