Hírek

Irodalom és whisky egy palackban: Robert Burns és az Arran

Ahogy már megszokhattátok, minden év első hónapjában rivaldafénybe kerülnek az Arran lepárló termékei, no és persze Robert Burns is. De mi köze a híres költőnek egy skót whiskyhez? Most erre is fény derül…

Freedom and whisky gang thegither

A költő, Robert Burns egy szegény sorsú skóciai család fiúgyermekeként 1759. január 25-én Alloway településen látta meg a napvilágot. 1796-ban bekövetkezett halála után pedig kétségkívül Skócia nemzeti dalnokává emelkedett, a whisky pedig az ország nemzeti italává. A skót költő ugyanis igencsak rajongott a whiskyért, és kedvenc italát számos versében is megemlítette.
A költő legtöbbet idézett sora, amely a whiskyhez kapcsolódik a következő: Freedom and whisky gang thegither.” (Szabadság és whisky együtt jár). Ez a sor a költő azon verséből származik (The Author’s Earnest Cry and Prayer), amelyet 1786-ban egyenesen azzal a céllal írt, hogy meggyőzze azt a 45 skót honatyát, akik éppen a brit parlamentben készültek szavazni a whiskyre kivetendő vám mértékéről.
Burns szerint ugyanis a whisky volt az a legfőbb tényező, amely lehetővé tette Skócia számára a múltban kivívott függetlenséget és megbecsülést. Ez az állítás minden bizonnyal túlzás, de Burns mégis oly sikeresen érvelt, hogy a szóban forgó honatyák (a vers hatására is) leszavazták a whisky megadóztatását. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a whisky lett Skócia egyik nemzeti „jelképe”, a skót nemzeti önérzet szimbóluma.

World Burns Federation - ARRAN
Az Arran 2000 óta tagja a nemzetközi Burns szervezetnek, a World Burns Federationnek, így a számtalan – a költő nevét viselő – whiskymárka mellett ez a lepárló tudhatja magáénak az egyetlen hivatalos Robert Burns palackozást.
A költő emlékének lelkes ápolója lett az Arran lepárló, amelynek lepárlómestere kétféle whiskyt is alkotott: egy maláta és egy blend whiskyt Robert Burns képével és aláírásával az üvegen, valamint a díszdobozon. (Arran Robert Burns Malt (0,7 l, 43%)

„Sin on and fear not.”
Több legenda is kering a nagyszerű költőről, amelyek közül kétségkívül az alábbi az egyik legmegkapóbb, ez tükrözi leginkább Burns jószívűségét és nagylelkűségét, no és persze a whisky szeretetét.
Burns akkoriban sem farmerként, sem pedig verseiből nem tudott megélni, felcsapott hát vámtisztnek, aki az illegális lepárlókat volt hivatott lefülelni, ugyanakkor ő maga ekkor már alaposan a pohár fenekére nézegetett. Számos érdekes történet maradt ránk arról, hogy vámtisztként való működése finoman mondva sem volt túl sikeres: egyik alkalommal, egy öreg hölgy házába lépett be, akit illegális whisky árusításával gyanúsítottak. Burns whiskyt, kenyeret és sajtot kért tőle. Miután a fizetség felől érdeklődött, a hölgy a whiskyért nem kért semmit, a sajtért és a kenyérért számolt csak fel némi fizetséget. Mire Burns nevetve válaszolta: „Sin on and fear not.” (Bűnözz csak, és ne félj semmitől!)

Arran Robert Burns Malt (0,7 l, 43%)