Blog | ír whiskey

Ír kedvencünk: a Teeling

A WhiskyNet egyik kedvence a Teeling lepárló Brabazon sorozatának palackozásai. Most ajándék flaskával kapható augusztus 21-28. között!

A Teeling Whiskey lepárlója 2014-ben 125 év után az első újonnan megnyíló lepárló lett Dublinban, ezzel élesztve újra a nagy múltú dublini whiskey-főzést. A Teeling név nem újdonság az ír whiskey-ipraban, hisz a család 1782 óta főzött whiskey-t.

A Teeling Brabazonja idén (2020) már harmadik kiadását éli meg. (A limitált kiadású sorozat első darabja sherryhordóban érlelődött single malt volt, amelyet a whiskyguru, Jim Murray a Whisky Bible 2018-as kiadásában 92 pontra értékelt.) A Brabazon sorozat második darabja portói hordós érlelésű, a harmadik, 14 éves kiadás pedig Pedro Ximenez sherryhordókban kapott utóérlelést.

A gróf és a whiskey

William Brabazon, Meath harmadik grófja elnökölte Dublin Liberties negyedének Newmarket nevű részét, annak korai időszakában. Az évek alatt Dublin egyik legnyüzsgőbb, legjobban fejlődő részévé tette ezt a városrészt, főként a virágzó whiskey-lepárlás által, amelyet a dublini whiskey aranykorának is neveznek. A Brabazon-sorozat az ő munkássága előtt tiszteleg, és egyben jelzi azt az újjászületést, ami a Teeling lepárló megnyitásával kezdetét vette ugyanott, a Newmarketen.

Teeling Brabazon Cask (0,7L, 49,5%)

A limitált kiadású sorozat első darabja, amely teljes mértékben sherryhordóban érlelt single maltot rejt. Jim Murray Whisky Bible 2018: 92 pont!

Teeling Brabazon Cask Batch 2. (0,7L, 49,5%)

A sorozat második darabja egyrészt olyan whiskey-t tartalmaz, amelyet teljes mértékben portói boroshordóban érleltek, másrészt olyat, amelyet portói hordóban finiseltek (utóérleltek). Ennek hatására főként a piros gyümölcsös aromák kerülnek előtérbe az ital karakterében. Csakúgy, mint az első kiadást, ezt a whiskey-t is 49,5%-on, nem hűtve szűrve palackozták, és 12500 darabot adtak ki belőle világszerte.

Teeling Brabazon Cask Batch 3. 14 éves (0,7L, 49,5%)

A Batch 3. kiadást egy egyedülálló és kiváló spanyol családdal összefogva dolgozták ki, akik Spanyolország híres Jerez területén több, mint 300 éve szakosodtak Pedro Ximenez sherry készítésére. Ebből a családi pincészetből autentikus Pedro Ximenez-hordókat szereztek be, amelyeket közel 90 éve használnak kis üzemükben. Ezeket a ritka PX-hordókat 2005-ben lepárolt Teeling single malttal töltötték meg, és 3 évet utóérlelték bennük az italokat. 10 000 palackra korlátozva, 49,5%-on palackozva került kiadásra.

Nagyra értékeljük

Ezeket a kiadásokat azért is értékelhetjük igazán nagyra, mert az ilyen limitált ír single maltokból még mindig egészen kevés kerül a piacra a skót whiskyiparhoz képest.

Augusztusi Teeling Akció

Augusztus 21-28. között minden Teeling Brabazon palackhoz egy stílusos ajándék flaskát adunk ajándékba. (A jelzett időpontig vagy a készlet erejéig). 

Az ajándék flaskát a kosárba helyezés után, a kosároldalon tudod kiválasztani!

Ha szereted az ír ízeket, ne hagyd ki őket – mondjuk úgy, hogy a WhiskyNet ajánlásával!

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.