Blog
Nemcsak a fantasztikus párlatok, a bennük és mögöttük rejlő történetek miatt szeretem ezt az iparágat, hanem az emberekkel, a partnerekkel, vevőkkel kialakult kapcsolatok miatt is. Ákos is egy ilyen régi, már-már baráti törzsvásárló, immár több, mint 10 éve. Mindig élmény a vele való találkozás és beszélgetés.
Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?
Nem tudom egy pillanathoz vagy eseményhez kötni, mikor alakult ki a whiskykhez és prémium italokhoz fűződő érdeklődésem. Úgy tudnám jellemezni, hogy a folyamatosan hajtó kíváncsiság az, ami miatt elkezdtem foglalkozni prémium italokkal. Mindig is motivált, hogy kicsit mélyebben lássak a dolgok mögé. Érdekelnek a történetek, a döntések és motivációk, ahogy egy cég, márka, portfólió kialakul. Régóta járok borkóstolókra, de csokoládé és barista tanfolyamra is. Az így megszerzett tudatossággal egész másként fogok a kezembe egy pohár whiskyt, bort, egy szelet csokoládét, vagy egy csésze kávét.
Amikor elkezdtem dolgozni, már megengedhettem magamnak, hogy szépen lépésről lépésre egyre különlegesebb whiskyket próbálgassak. Miért pont whiskyt? Akkoriban kezdtük itthon is már elmozdulni a minőség irányába, mind a borok, mind a gasztronómia területén, amivel együtt járt a prémium italok forradalma is, először a whiskykínálatban jelentek meg minőségi italok.
Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?
Egyrészt lenyűgöz a whiskykben, hogy egy mezőgazdaság szempontjából nem túl előnyös természeti lehetőségekkel rendelkező ország, Skócia, milyen fantasztikusan sokszínű, magas minőségű terméket tud kihozni a rendelkezésre álló lehetőségeiből szakértelemmel, hozzáértéssel, kísérletezéssel. Igazi példa a magas hozzáadott értékre.
Másrészt miután elkezdtem kóstolókra járni a baráti társaságom is kedvet kapott, nagyon szeretünk együtt részt venni egy-egy kóstolón. Régebben, amikor hotelekben szerveztétek, akkor majdnem mindig maradtunk vacsorázni is, beszélgetni a kóstolók után. Most pedig átülünk a GoodSpirit bárba az „after” beszélgetésekre. Egyszóval csapatösszetartás szempontjából is kiváló program.
Szerencsére a gyűjtőszenvedélyemet már sok éve feladtam, nem igazán vannak bontatlan palackjaim.
Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?
Volt egy időszak, amikor a hobbim és a munkám részben összekapcsolódott. Sokáig a Coca-Cola HBC-nél dolgoztam, ahol a prémium spirit forgalmazás is a portfólióhoz tartozik. Akkoriban első kézből kaptam infókat trendekről, és mivel ismert volt az érdeklődési köröm, megbíztak a 28 országból álló cégcsoport prémium spirit csapataink jogi támogatásának koordinálásával De természetesen követem az engem érdeklő cégek közösségi média oldalait, és vannak szakkönyveim is.
Mik a kedvenc whisk(e)y-jeid?
Mivel a nyitottság jellemző rám, sokféle whiskyt kedvelek, hangulat függő, mikor melyiket választom. Nagyon szeretem a füstös whiskyet, nagy kedvenc az Octomore, Big Peat és az Islay szigeti lepárlók termékei. Szeretem a Scapa sósságát. Érdekelnek a különleges ízvilágok, amiket olyan független palackozók készítenek, mint a Wilson&Morgan. Érdeklődéssel követem az ír whiskey-gyártás feltámadását, Teelingeket szívesen próbálok. De kedvelem a bourbonvonalat is, például a Woodford Reserve-t és a Buffalo Trace-t. Szeretem a sherry és boroshordós érleléseket, a tokaji kiviteleket főleg. Ha egy kedvenc whiskyt kellene mondanom, akkor az a Wilson & Morgan Clynelish Tokaji Finish lenne.
Mi(k) a kedvenc lepárló(i)d és miért?
Islay szigetéről kedvelem a Bruichladdich, Ardberg, Laphroaig, Lagavulin lepárlókat a füstös vonal miatt. A Spey folyóvölgyből a Glenfarclast a komplex, selymes ízvilág miatt (nagyon szerettem a 10 éves WhiskyNet Special Editiont). A Scapa-ban a nyersességét szeretem. Szívesen veszek Teelinget, kíváncsi vagyok a különböző hordós érlelésükre.
Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?
Még nem, de tervezünk egy skót túrát, illetve szívesen ellátogatnánk Cognac-ba is, és bakancslistás, hogy a Karib-térségben beugorjak egy-egy rumkóstolóra. Remélem, sikerül majd ezeket a terveket megvalósítani.
Voltál-e külföldi és magyar rendezvényeken: Whisky Show, Bar Show, Rum Show, stb.?
Whisky Show-n rendszeresen részt veszünk, sok baráttal és volt kollégával, szakmabelivel tudok ott találkozni, nagyon szeretem a hangulatát. Emiatt nem is mennék szívesen más rendezvényre, mint pl. a bécsire, mert ott minden bizonnyal hiányozna ez a közösség.
Érdekelnek-e más prémium párlatok? Például rum, konyak, armagnac, stb. Ha igen, mik?
Hála nektek a kóstolókon felfedeztük a cognacok világát is, ami számomra meglepően új élményt adott. Először csak egyedül mentem, mert a barátaim jót nevettek rajtam, mondván, hogy 60 éves kor alatt a cognac nem értelmezhető, de aztán az élménybeszámolóm után már együtt mentünk a következő Delamain kóstolóra. Az utóbbi időben pedig elmozdultam a rum és gin világa felé, bár ezekről még koránt sem rendelkezem annyi tapasztalattal, mint a whisky esetében.
Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre és hogy lettél törzsvásárlónk?
2012. január 27-én egy karácsonyi ajándéknak hála betoppantam az első WhiskyNetes kóstolómra, ami egy Arran kóstoló volt még a Déli pályaudvar mellett. Az utolsó füstös tétel igazán tetszett, úgyhogy utána a bárban még megkóstoltam egy Octomore-t. Ég és föld volt a korábban általam kóstolt italok minőségéhez képest. Azóta rendszeresen részt veszünk kóstolókon és a Whisky Show-n barátaimmal, egyre jobban elmélyülve a témában. Nagyon tetszik a közvetlenségetek, hozzáértésetek, így hamar eldőlt, hogy törzsvásárlótokká válok.
Magyarországon egyedülállónak tartom azt a fajta minőségi szolgáltatást, alázatosságot és profizmust, ahogy felépítettétek a WhiskyNetet. Úgy érzem, hogy egyfajta misszióként kiköveztétek az utat a kulturált, minőségi alkoholfogyasztáshoz, zsinórmértékül szolgáltok a hazai bárkultúrának. Csak így tovább!
Szatmári Katalin & WhiskyNet