Blog

Insider Dram Time: Varga Tamás

Sorozatunk újabb epizódjában ismerjétek meg Varga Tamást. Fogadjátok szeretettel.

 

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?

Szerintem, mint mindenki, én is középiskolás koromban ismerkedtem meg a „csodálatos” whiskykólával. Persze azóta már értem, hogy miért is kellett azokhoz az italokhoz kólát keverni.... Nem is igazán szerettem, egészen addig, míg kb. 2013-14 körül az egyik munkatársam meg nem kínált egy pohár Nikka From the Barrel-lel. Itt derült ki számomra, hogy a whiskynek nem feltétlen kell „kaparósnak” lennie.


Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?

Nagyon laza a kapcsolatunk, ami kimerül évi 1-3 palack elfogyasztásával. Ezen felül a Whisky Kedvelők Köre Facebook csoportot terelgetem Kardos Peti barátommal.

Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?

Elsősorban a frontvonalról, tehát a vásárlóközönség oldaláról. A csoport nagy előnye, hogy a tagok rendszeresen számolnak be vásárlási, kóstolási élményeikről. Ezzel a módszerrel – mármint, hogy követem a csoportot – már sok rossz vásárlástól megkíméltem magam, és szinte mindig a nekem tetsző palackokat sikerült megvásárolni. Az is gyakran előfordul, hogy a kinézett italt vásárlás előtt „megfórumoztatjuk”, így a tagok elmondhatják a személyes tapasztalataikat. Mondhatni a magyar whiskyközösség ütőerén tartom az ujjam.

 

Melyek a kedvenc whiskyjeid?

Alltime favorit a Nikka From the Barrel, a palack formája is nagyon tetszik, akárcsak a párlat. Ezen felül az Arran boros finisheket is szívesen fogyasztom.
 

Melyik(ek) a kedvenc lepárló(i)d és miért?

Egyértelműen az Arran. Talán a gyümölcsös felhangok és a frissesség, ami megfog benne. Nem szeretem a túlzottan testes whiskyket (pl. Laphroaig), az Arran pont egy középutas vonal.
 

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?
Még nem volt szerencsém, talán majd egyszer…

 

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken Whisky Show-n, Bar Show-n. stb.?
Nem vagyok egy nagy rendezvényre járós, a kis klubos kóstolók sokkal jobban megmozgatnak, mint egy nagy csarnokos rendezvény.

 

Érdekelnek-e más prémium párlatok? (például rum, konyak, armagnac, stb.) Ha igen, melyek ezek?

A Tátra Teát (bár nem tudom mennyire nevezhető prémiumnak) mostanában egészen megkedveltem.

 

Szatmári Katalin & WhiskyNet