Blog

Insider Dram Time: Salma András

Sorozatunk ebben a számában Salma András törzsvásárlónkat ismerhetitek meg közlebbről.

Andris is egy „újhullámos” whiskyrajongó, mint szerencsére annyi hozzá hasonló fiatal vásárlónk: tudatosan kóstol, figyel, tapasztal, építi magát.
Öröm ezt látni és tapasztalni, hiszen soha nem a puszta értékesítés volt a célunk, hanem a közösségteremtés, tudásátadás, az ismeretszerzés vágyának felébresztése.

Andris teljes mellszélességgel ezeket az értékeket képviseli.

Fogadjátok szeretettel Salma Andrist!

 

 

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?

Sok whiskys barátommal ellentétben én elég fiatalon felfigyeltem a whiskyk összetett és változatos ízvilágára. Kilenc-tíz éve lehetett, hogy a Johnnie Walker 12 éves Black Label megkóstolása után kezdtem beleásni magam a témába: milyen stílust érdemes elsőként kóstolni? Mi az ital kulturális háttere és hogyan készül? Így találtam rá Ralfy és Serge (WhiskyFun) review-ira, jöttek a single maltok, innen már nem volt visszaút…

Moher-szikláknál, Írország - 2019

Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?

Számomra a whisky igazi művészet a legmagasabb szinten. Egy jól felépített kóstolósor végén hasonló gyönyör tölt el, mint például galérialátogatás után. Így első sorban élményeket gyűjtök, mentális “ízbankot” építgetek.
Természetesen a kedvenc palackozásokból - a jövőre is gondolva - már kialakult egy kisebb gyűjtemény, de remélhetőleg csak idő kérdése, hogy minden palackból kikerüljön a dugó.

 

Golden Promise Párizs 2022

Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?

Korábban a lepárlók weboldala és hírleveleik jelentették számomra a fő információforrást, de mostanra a közösségi média tartalmazza a legfrissebb híreket.
Régebben megjelent palackok esetén pedig előszeretettel használom a Whiskybase adatbázisát. Ezt megbízható forrásnak találom és jómagam is több, mint 2600 palackozást értékeltem már ezen a weboldalon.

Scyfion kóstolón, Budapest - 2022.

 

Mi(k) a kedvenc whisky(ei)d?

Hogy őszinte legyek, ez bizony időről időre változik. Sokféle stílust kedvelek, legstabilabb kedvencemnek a hosszabb refill bourbonhordós érlelést mondhatom, talán egy kevés füsttel. Ugyanakkor mindig keresem az újdonságokat, olykor a legnagyobb izgalmat egy még ismeretlen lepárlóval vagy különleges hordós érleléssel történő első találkozás jelenti.

Mi(k) a kedvenc lepárló(i)d és miért?

Számomra fontos a természetes prezentáció, előnyben részesítem a színezékmentes, nem hűtve szűrt, hordóerős whiskyket, valamit a gyártással kapcsolatos transzparenciát. Talán ezért is, egyre gyakrabban a független palackozók kiadásait választom. Kedvenceim között szerepel például a Cadenhead, Wemyss Malts, Signatory Vintage, Whisky-Fässle és az Asta Morris.

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?

Sajnos ez még várat magára. Bizonyos skóciai lepárlók meglátogatása azonban szerepel a bakancslistámon.

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken, például Whisky Show, Bar Show stb.?

 

Budapest Whisky Show - 2019.

A Budapesti Whisky Show-t rendszeresen látogatom. Legutóbbi alkalommal a Budapest Whisky Társaság néhány tagjával kiállítói oldalról is lehetőségünk volt hozzájárulni a rendezvényhez. Ez a formátum számomra azért is volt izgalmas, mert így még több szimpatikus arcot ismerhettem meg az évről évre visszatérő (és egyre gyarapodó), megszokott whiskys baráti körön túl. Külföldi rendezvényeken még nem volt szerencsém megfordulni, de utazásaim során mindig nyitva tartom a szemem a legjobb whiskybárokat kutatva.

Érdekelnek-e más prémium párlatok? Például rum, konyak, armagnac, stb. Ha igen, melyek?

Leggyakrabban a skót malátawhiskyt választom, de természetesen mindig nyitott vagyok új ízek irányába. Aktuálisan a magas észtertartalmú jamaicai rumok és armagnacok  ízvilága nyűgöz le.

Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre, és hogy lettél törzsvásárlónk?

Interneten keresgélve akadtam rátok, majd a boltot meglátogatva többször elegyedtem beszélgetésbe Zolival, később Balázzsal. Annak idején ezek az eszmecserék is nagyban segítették a whiskyvel történő ismerkedésemet.

Szatmári Kati & WhiskyNet