Blog

Insider Dram Time: Rácz Gergely

Gergő, mint a Budapest Whisky Társaság egyik alapító tagja, meghatározó figurája a magyar whiskyszcénának.

Nyitott, érdeklődő, jó fej. Klassz vele beszélgetni. Érdekesség, hogy az interjúra adott válaszai megküldése óta egyik „bakancslistás kívánságát” már teljesítette is, azaz volt egy külföldi Whisky Show-n: Pozsonyban együtt pakoltuk a WhiskyNet standot és koccintottunk a Tomatin 30 évessel. Fogadjátok szeretettel Rácz Gergőt!

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?

Talán 2011-ben kezdődött, amikor először jártam Skóciában egy baráti társasággal. Bár akkor még inkább az utazás maga volt a cél, sikerült jópár dram skót whiskyt is beiktatni a túrába. Azt hiszem akkor ragadt magával a whisky világa, amin már csak tovább lendített a 2012-es Whisky Show és érkeztek meg az első palackok is. 

A skót Felföldön

Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?

Ez érdekes kérdés, nehéz erre egyszerűen és röviden válaszolni: a whiskyhez fűződő kapcsolatom nemcsak magáról az italról szól, hanem a történelemről, a szokásokról, a társaságról és az italt körülvevő közösségről is. Nekem mindegyik sokat tett hozzá ahhoz, hogy rajongója lettem a whiskynek. Szeretnék minél többet kóstolni, újabb embereket megismerni, helyeket felfedezni. Mindemellett persze ott van a gyűjtői szenvedély is, de az csak egy része a teljes képnek.

Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?

Közösségi oldalakról (facebook, instagram), blogokról (pl. Barman's Choice) és persze villám gyorsan eljutnak a hírek a BPWT klubtagoktól is.

Gergő az egyik kedvenc standjánál a 2021-es Whisky Show-n

Melyek a kedvenc whiskyjeid?

Nekem marad a klasszikus skót single- és vatted malt-vonal. Szeretek kitekinteni másfele is, de attól még ez marad az igazi számomra.

Melyik(ek) a kedvenc lepárló(i)d és miért?

Csak a teljesség igénye nélkül, imádom a Glengoyne-t és a Tamdhu-t, de van egy erős becsípődésem a Glentauchers  által is, elsősorban a korosabb IB maltjai (független palackozó - a szerk.) miatt. Ha az újabb lepárlókat vesszük, akkor kérdés nélkül rávágom, hogy Ardnamurchan és Torabhaig. 

 

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?

Voltam Írországban és leszek hamarosan Skóciában is újra. A whisky mellett szeretem megismerni a történelmi hátteret, a legendákat és az embereket, akik az iparágban dolgoznak.

A csapat a 2021-es Whisky Show-n

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken Whisky Show-n, Bar Show-n. stb.?

Talán összesen kettő Whisky Show-t hagytam ki eddig 2012 óta. Hatalmas mérföldkő volt számomra is, hogy tavaly már a pultok túloldalán is megmutathattuk magunkat a Budapest Whisky Társasággal, valamint megvolt az első szemináriumunk is. Nagyon büszke voltam a srácokra. Külföldön pedig a pozsonyi Whisky Show-n voltam, ahol találkoztunk is. Bárhol járok a világban, igyekszem egy-egy érdekesebb bárt útba ejteni.

Érdekelnek-e más prémium párlatok? (például rum, konyak, armagnac, stb.) Ha igen, melyek ezek?

Persze, hogy érdekelnének, nagy ritkán el is csábulok egy rumra vagy konyakra, de azt hiszem a whisky mellett már nincs nagyon kapacitásom másra.

 

Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre és hogy lettél törzsvásárlónk?

Ez nagyjából összeköthető az első Whisky Show-val, amin részt vettem lassan 10 éve. A palackok meg valahogy érkeztek szépen sorban, nem is értem hogyan történhetett.

 

Szatmári Kati & WhiskyNet