Blog

Insider Dram Time: Kiss Ricsi

Ezúttal Kiss Richárd törzsvásárlónkat ismerhetitek meg.

Mindig örültem, amikor a kóstolóinkon, rendezvényeinken felbukkantak az ismert arcok, a megszokott törzsvásárlók. De legalább ennyire örültem, amikor új arcokat, fiatalokat láttam hasonló csillogással a szemükben, lelkesen. Hiszen idővel belőlük is ismert arc, hűséges törzsvásárló lett, így járulva hozzá a minőségi whisky- és italkultúra mind szélesebb megismertetéséhez.
És ezek a fiatalok, már nemcsak maguk érdeklődtek a prémium párlatok iránt, de egyre növekvő hatással voltak és vannak környezetükre, új whiskys közösségeket teremtve és működtetve.
Kiss Ricsi, a 4 éve alakult Budapest Whisky Társaság egyik alapítója is ilyen lelkes fiatal. Fogadjátok szeretettel az ő történetét!

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?

Nagyjából 5 éve szippantott be a whisky világa, amikor egy baráti összejövetelen – ahol megpróbáltunk „komolyabb” tételeket kóstolni, rádöbbentem, hogy mennyire hiányos a tudásom az ital kapcsán, nemcsak a gyártási technológia, de a világban elérhető kínálat, alapanyagok fajtái, alapfogalmak szempontjából is. Abban biztos voltam – és ezt a mai napig töretlenül vallom – hogy szeretnék fejlődni ezen a téren, és megérett az ízlésem, az ízlelésem és a gondolkodásom arra, hogy kellő alázattal nekiinduljak a komolyabb whiskyzésnek. Egy nagyon kicsi ablak nyílt meg egy végtelennek tűnő új dimenzióra, és azóta egy igen tanulságos és szép utat jártam be – melyet új barátok, új élmények és lehetőségek gazdagítanak – és melynek még közel sincs vége remélem.  

Kiss Ricsi masterclass kóstolót tart

Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?

A korábban írtak fényében az elmúlt – és elkövetkező – éveimet szeretném kiemelni, amelyek során nemcsak a whiskyt, mint italt ismertem meg sokkal alaposabban, de volt szerencsém belekerülni egy olyan hasonszőrű, – a szó jó értelmében – a whiskyt szintén hobbiként kezelő közösségbe, melyben úgy éreztem, tudok fejlődni. Volt egyfajta tanulási görbe, amivel igen hamar kimerítettem az ebben a kizárólag online térben elérhető minőségi tudás határait, így többedmagammal – akikkel különböző személyes kóstolókon, közös palackvásárlások útján kezdtük jobban megismerni egymást, működött a kémia, emberileg és érdeklődés tekintetében is – úgy döntöttünk, formálisabb és offline keretek közé tereljük hobbinkat. Így alakítottuk meg immár majdnem 4 éve a Budapest Whisky Társaságot, amely a mai napon 22+1 lelkes, igen nagytudású, a hobbija és a közösen felépített klubja, illetve az azóta magunk körül felfedezett, vagy a gravitációnk által bevonzott többi whiskyrajongó iránt teljes mértékben elkötelezett és nyitott tagból áll. A BPWT első éveinek tapasztalatai alapján láttuk, hogy körülöttünk számos olyan ismerős, barát van, akik hasonlóan szeretnék whiskytudásukat fejleszteni és egy jó hangulatú, aktív közösséghez tartozni, így nagyjából egy éve útnak indítottuk keltetőnket, az eddig teljes mértékben online formában működő Malting Floor-t, amely jelenleg egy közel 20 főt számláló társaság. Büszke és hálás vagyok, hogy mindkét klub vezetésében és működtetésében aktívan részt vehetek.

A whiskyhez fűződő viszonyom úgy összegezhető, hogy egy újonnan felfedezett hobbi iránti elköteleződés, a befektetett idő, energia (és anyagiak) mérhetetlen mennyiségű tudást, megfizethetetlen új ismeretséget, barátságokat és pótolhatatlan élményeket eredményezett. Befektető és gyűjtő is voltam az elejétől, csak akkor még nem tudtam, hogy ez nem csak a palackok számáról szól a polcomon...
 

Ricsi a Bar Show egyik kóstolóján

Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?

Ilyen téren bevallom, nem vagyok túl olvasott, a mindennapi teendők mellett az általam követett lepárlók és kereskedők információi, publikációi és különböző online tartalmai alapján igyekszem tájékozódni – de szerencsére van pár tucat olyan elvetemült whiskytárs körülöttem, akik felkutatják az arra érdemes tudást és meg is osztják azt egymással és velem is.

Melyek a kedvenc whiskyjeid?

Az évek során sokszor szembejött ez a kérdés és számomra egyre nehezebb választ adni erre. Minél többféle vagy fajta whiskyt próbálok, annál biztosabban érzem, hogy a Top 5 inkább Top 10, de lehet, hogy Top 100 lesz. Aktuális kedvenceim, amik az én ízlésvilágom szempontjából meglepőek és maradandó élményt nyújtanak, példaként a Tobermory  lepárló tőzegfüstös szörnyetegét, a Ledaig OB kiadásait emelném ki, vagy olyan, méltó köntösbe öltöztetett klasszikusokat, mint az Adelphi  által palackozott hordóerős Mortlach 2018-ból, vagy a Diageo Special Release sorának pár évvel ezelőtti, első hordóerős 8 évese. Ezek mellett állandó szereplők a szekrényemben a belga független palackozó Asta Morris kiadásai, és számos független palackozó Caol Ila kiadása – utóbbival egyszerűen nem nagyon lehet mellélőni.

Budapest Whisky Társaság néhány tagja

Melyik(ek) a kedvend lepárló(i)d és miért?

Az állandó kedvencek közt szerepel a Tobermory (Ledaig), a Mortlach, és az egyik legújabb favorit, az Ardnamurchan. Utóbbi kapcsán nagyon örülök, hogy van szerencsém a lepárló építése és megnyitása óta követni tevékenységüket és látni a whiskyhez fűződő filozófiájuk kiteljesedését.

 

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?

Eddig saját szervezésű, BPWT-s vagy baráti whisky klubok által szervezett félhivatalos túrákon vettem részt, de ez a program rendszeres visszatérő lesz minden évszakban.

Whisky Show-n

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken Whisky Show-n, Bar Show-n. stb.?

Ilyen tekintetben sok klubtársammal és ismerősömmel szemben hátrányban vagyok, mondhatni juniornak számítok. A 10. hazai Whisky Show volt a harmadik komolyabb rendezvényem, de itt sikerült nemcsak vendégként, de a pult túloldalán is kipróbálni magam a WhiskyNet csapatával kialakított együttműködésnek köszönhetően. A különböző utazási korlátozások feloldását követően elsődleges cél több külföldi Show-n való részvétel, és nagyon valószínű, hogy a hazai eseményeknek is látogatója maradok.

 

Érdekelnek-e más prémium párlatok? (például rum, konyak, armagnac, stb.) Ha igen, melyek ezek?

Az új ingerek hatására jelenleg a rumok világában való alaposabb elmélyülés van tervben, de amíg a whiskyk terén marad megkóstolatlan palack, addig nem távolodok nagyon el.

 

Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre és hogy lettél törzsvásárlónk?

A komolyabban vett whiskys fejlődésem idején, nagyjából 5 évvel ezelőtt találtam rá a WhiskyNetre, mint beszerzési forrásra és mint tudásbázisra. Számomra mindig is hasznosak voltak az egyes italoknál megjelenő értékelések, valós igazodási pontot biztosítottak – főként mikor pár évvel később az értékelést íróval egy asztalnál beszélhettük meg a tapasztalatokat. 
Törzsvásárlóvá is hasonlóan megfontolt, de biztos úton váltam. A malacperselyem gyűlöl már régóta, de mindenkinek nem lehet megfelelni…

Szatmári Kati / WhiskyNet

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.