Blog

Insider Dram Time: Kádár Tamás

Sorozatunk újabb epizódjában ismerjétek meg Kádár Tamás törzsvásárlónkat.

Olyan jó, hogy olyan sokfélék vagyunk és olyan sokféle úton-módon jutottunk el a whiskyhez, hogy tanulunk egymástól, inspiráljuk egymást.

Tamás viszonylag új csapattag, de annál intenzívebben vetette bele magát a hazai whisky szcénába. Öröm számára vadászni. ? Fogadjátok szeretettel Kádár Tamást!

 

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?
A whiskyvel való első ismerkedésem a múlt századra (de évezredet is mondhatnánk :D ) datálódik vissza, kb. 25 évvel ezelőtt, az egyetemen kezdtünk el különböző – akkor szórakozóhelyen, vagy boltban elérhető – alap ír, skót vagy amerikai párlatokat iszogatni. Inkább a Dallas című televíziós sorozatból vett imázs volt, mintsem tudatos kóstolás. Majd 1999-ben egy barátom hozott nekem egyik angliai útjáról egy 12 éves Highland Park palackot, amire sok éven keresztül vigyáztam, féltettem, dugdostam és 2011 környékén bontottam fel, és feltárult előttem egy új világ. Innentől kezdve kezdtem el tudatosabban vásárolni és fogyasztani jobb (drágább) whiskyket. A nagy áttörés (fejesugrás a mély vízbe) kb. 3 éve jött el, amikor egy barátom hatására kezdtem el mélyebben foglalkozni a whiskykkel és kerültem be a hazai whiskys közösségbe, ahonnan nagyon sok inspirációt és támogatást kaptam/kapok, hogy a pokol legmélyebb bugyraiba eljussak (jelképesen). A whisky egy stílus, egy életérzés, egy közösség, egy fantasztikus kaland.

 

Tamás a GoodSpirit Shopban

Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?
Úgy is mondhatnám, hogy nálam a gyűjtői szenvedély családi vonás, így csak idő kérdése volt, hogy a whiskyből is kialakuljon egy kisebb gyűjtemény. Egy ideig mennyiségi gyűjtő voltam, de utána bizonyos tematikák (és utánaolvasás) mentén elkezdtem átalakítani és kialakítani a gyűjteményt. Nagy hatással volt/van rám a japán whiskyvilág, így van egy japán, vagy japán tematikájú gyűjtési vonal. E mellett specifikusan gyűjtöm a Compass Box tételeit, és harmadik vonal természetesen a skót whisky, ahol próbálok különleges, limitált tételeket beszerezni. A gyűjtés mellett rendszeres a whiskyk kóstolása, megismerése, tapasztalatszerzés, új ízek, hangulatok felfedezése.


Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?
Főleg hazai és nemzetközi közösségi oldalak, más whiskykedvelők tapasztalatai alapján és szinte napi rutin, hogy ránézek a WhiskyNet oldalára, hogy mik a hírek és újdonságok. Ezen felül a whiskybase-t rendszeresen használom keresésre, adatok gyűjtésére és aukciókról is nagyon sok tapasztalatot és trendet gyűjtök be.

 

Egyik kedvenc: Nikka Taketsuru-sor

Melyek a kedvenc whiskyjeid?
Időről időre változik. Vannak sherrys időszakaim, majd jön egy füstösebb korszak, ezután beesik egy japán szezon, és így tovább. Egy-egy különleges single malt vagy single cask kóstolására rendszeresen törekszem, erősségben pedig azt vettem észre, hogy az utóbbi időben a hordóerős vonal jön be.


Melyik(ek) a kedvenc lepárló(i)d és miért?
Nagyon sok jó lepárló és/vagy palackozó van, de ha úgy kérdezzük, hogy mely lepárlókhoz térek vissza szívesen és fogyasztok tőlük egy-egy palackot, akkor a TOP 3-ban a Glenfarclas, Springbank és Nikka van benne. Független palackozóktól (pl. Adelphi, SMWS) is szívesen szerzek be egy-egy különleges tételt.

 

Compass Box limitált tételek

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?
Igen, pár éve Dublinban a Jameson lepárlóban. Meghatározó élmény volt. Bakancslistán fel van írva skót és japán lepárlók látogatása is.

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken Whisky Show-n, Bar Show-n. stb.?
Hihetetlen módon, még nagyobb rendezvényen nem voltam, az idei Whisky Show lesz az első. Ennek ellenére jó pár whiskynetes kóstolóesten voltam, illetve számos egyén vagy közösség által szervezett kóstoláson vettem részt.

Érdekelnek-e más prémium párlatok? (például rum, konyak, armagnac, stb.) Ha igen, melyek ezek?
Egy ideje érdekelnek a rumok is, teljesen laikus fejjel állok a területhez. Szerencsére van segítség, és első szárnycsapásaimon (kóstolás, palackvásárlás) túl vagyok, és örülök, hogy  ott lehettem az első hazai Rum Show-n.

Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre, és hogy lettél törzsvásárlónk?
Egy baráti whiskykóstolóra kerestem tételeket és ennek apropóján találtam rá a WhiskyNetre, nagyjából 8 évvel ezelőtt, és amikor a whisky, mint hobbi (életérzés) utolért, akkor egy pillanat alatt lettem törzsvásárló.

 

Szatmári Kati & WhiskyNet