Blog

Insider Dram Time: Hódi András

Ismerjétek meg Hódi András törzsvásárlónkat.

Olyan sokféleképpen lehet eljutni a whisky szeretetéhez és ismeretéhez. Van, aki egyből „beleszületik”, korán ráérez, mondhatni egyenes az útja. Mások akár egy másik párlattípustól átigazolva, szisztematikus tanulás és tapasztalás nyomán jutnak el az értő élvezetig. Andris is ilyen, aki ma már a Budapest Whisky Társaság oszlopos tagjaként sokak által ismert és elismert figurája a hazai whiskys életnek. Fogadjátok szeretettel, Hódi Andrást!

 

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?

Határozott elképzelésem volt, hogy Én nem szeretem a whiskyt, ami olyan 31 éves koromig tartott. Valahogy elkezdtem olvasni róla, kezembe került Jim Murray blendekről szóló könyve és magával ragadott az egész. Egyre több könyv, egyre több információ és persze egyre több remek whisky került elém. Az elmúlt majd' 12 évben párezer kóstolt whiskyélményével, jó barátokkal és rengeteg élménnyel lettem gazdagabb. A kezdeti index fórumos topikból kialakult egy szuper baráti kör, akikkel napi kapcsolatban vagyunk és járnak körbe a kóstolóminták és persze belerángatjuk egymást mindenféle rendelésekbe és közös kóstolásokba is.

 

Dram Time: Hódi András

Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?

Nem nevezném magamat gyűjtőnek, mert egy gyűjtőnek koncepciója van. Én inkább random vásárolgattam, bár az elmúlt pár évben már igyekeztem ebbe jóval több tudatosságot vinni és alaposan megfontolni, hogy mit vegyek. A whisky fontos része lett az életemnek, hobbi, szerelem és kikapcsolódás is.

 

Hódi András

Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?

Igyekszem rengeteg információhoz jutni, lehetőleg olyan forrásokból, amik hitelesek! Olvasom a külföldi oldalakat is és természetesen Barman's Choice írásai is megkerülhetetlenek, ha valaki komolyabban érdeklődik a téma iránt. Bújom a weboldalakat, így a whiskynetét is és persze más külföldi oldalakt is. Videókból már csak Ralfy csatornáját követem, de Serge Whiskyfun oldala is nagyon sok hasznos információt ad, vagy néha az újdonságokról a whiskynotes.be oldalon olvasgatok. Meg természetesen a Budapest Whisky Társaság keretein belül szervezünk magunknak kóstolókat és így a remek társaságon kívül persze megy a tapasztalat és információ csere a whiskyről. Kiváló és elkötelezett embereket ismertem meg ott, nem is gondoltam volna, hogy ilyen hasznos egy whisky klub. És lám, idén már meg is jelentünk a Whisky Show-n is klub szinten.

 

Melyek a kedvenc whiskyjeid?

A skót single maltok. Utána nagy szünet és jönnek az igazi japán whiskyk és az írek. Néha azért kipróbálok más whiskyket is, de a skótokat senki nem tudta letaszítani a trónról nálam.

 

Melyik(ek) a kedvend lepárló(i)d és miért?

 

A Tobermory  lepárló tőzeges whiskyje, a Ledaig  az első szerelem. Pont egy Whisky Show-n kóstoltam egy Wilson&Morgan palackozást és ott éreztem, hogy valami csoda történt, ez az a whisky, amit kerestem. Szeretem a Laphroaigot, a jó Bowmore-t, egy koros Glenfarclast, Ben Nevist...Springbanket...nagyon hosszú a sor igazából. Mikor, mihez van hangulatom éppen. Egy nyári napon meg inkább egy könnyű Glen Grant, vagy Arran  jöhet a poharamba, míg ősztől tavaszig azért a tőzeges szörnyeké és a sherrys maltoké a terep nálam. Változó, hogy éppen mi az aktuális kedvenc, de a felsoroltak mindig vannak nálam készleten.

 

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?

Sajnos Skóciában még nem jártam, ellenben Midletonba véletlenül beestem egy ír kirándulás alkalmával, így gyorsan be is fizettem egy túrára. Klassz élmény volt, és hát persze palackoztam is magamnak rögtön egy hordó erős Jamesont emlékül.  Skóciába viszont mindenképpen szeretnék eljutni és lehetőség szerint meglátogatni pár olyan lepárlót, amit nagyon szeretek.

Jameson Bar

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken Whisky Show-n, Bar Show-n. stb.?

A hazai Whisky Show kötelező elem nálam, külföldi hasonló rendezvényen még nem voltam, ám barátokkal szoktunk közös bevásárlótúrát tartani Bécsben, amikor is végigjárunk pár boltot, kóstolgatunk és persze jókat beszélgetünk.

 

Érdekelnek-e más prémium párlatok? (például rum, konyak, armagnac, stb.) Ha igen, melyek ezek?

A gin az nálam olyan nyári itóka, long drinkek formájában, az armagnacot  pedig most kóstoltam a Whisky Show-n és igencsak kellemesnek találtam, szóval már töröm is a fejem egy palack beszerzésén.

 

Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre és hogy lettél törzsvásárlónk?

Rögtön "whiskys karrierem" kezdetén, hiszen hol máshol találtam volna olyan különlegességeket, mint nálatok? Imádom a független palackozókat, hihetetlen mennyire érdekes whiskyket tudnak palackozni és néha mennyire más egy ilyen palack, mint a lepárló hivatalos kiadása. Wilson&Morgan, Wemyss , Gordon&Macphail nagy kedvencek, de a Cárn Mór palackjaiból is sokat kóstoltam már. És a WhiskyNet saját palackozásai is rendre landolnak nálam.