Blog

Insider Dram Time: Daróczi Lőrinc

Insider Dram Time sorozatunk ezen számában Daróczi Lőrinc törzsvásárlónkat ismerhetitek meg közelebbről.

Mai „kiszemeltünk” közel 12 éve van velünk, mondhatni ideális törzsvásárló, olyan régóta ismerjük egymást, hogy már-már barát. Öröm látni, hogy nagyon sok vásárlónk mások által „vonódik be” hozzánk, ami azt jelenti, hogy sokan elégedettek velünk, sokan ajánlanak bennünket. Lőrinc is ezt az utat futotta be, 2010 óta minden Whisky Show-n és számtalan kóstolón keresztül jutott el a mondhatni semleges álláspontról az értő és élvező, nyitott whiskyfogyasztóig, majd hagyta magát elcsábítani más párlatok felé is. Mindig öröm látni mosolygós arcát rendezvényeinken. Fogadjátok szeretettel Daróczi Lőrinc whisky „életútját”.

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?

Az első találkozásaim a whiskyvel nem hagytak bennem mély nyomokat. Baráti társaságban ritkán előkerült egy alap Johnnie Walker vagy Ballantine’s, amit amerikai filmekben látott módon jéggel kóstoltam. Első benyomásaim alapján elkönyveltem a whiskyt egy semleges kategóriába (ha megkínálnak, elfogadom, de nem vásárolnék).

Ez a véleményem a 2010-es Whisky Show alkalmával változott meg, amire a barátom, Radics Balázs hívott el. Itt döbbentem rá arra, hogy milyen széles választék van, szinte végtelenek a lehetőségek, mindenki találhat a saját ízvilágának megfelelő whiskyt. Elsőre a Whisky Show standjainál a könnyedebb, gyümölcsös karakterű ír whiskey-ket kedveltem meg, de határozottan tetszett a skót whisky sokszínűsége is. Mivel többet szerettem volna tudni, jegyet vásároltam a Show keretében szervezett Masterclass szemináriumokra is. A Masterclass szemináriumoknak köszönhetően ismertem meg a whiskykóstolás menetét, és itt nyílt először arra alkalom, hogy egy autentikus szakértő irányításával összehasonlítsam egy kóstolósor italait. Az első Masterclasson, amire véletlenszerűen jegyet vásároltam, az Arran  lepárló termékeit mutatták be, ez annyira mély benyomást hagyott bennem, hogy azóta is az Arran az egyik nagy kedvencem. A whiskyvilág további felfedezéséhez elengedhetetlenek voltak a WhiskyNet által szervezett kóstolók, amelyek folyamatosan bővítették a tudásomat és csiszolták az ízlésemet.

Daróczi Lőrinc

Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?

Whiskyrajongó vagyok. A Whisky Show-k, valamint a kóstolók benyomásai alapján folyamatosan bővítettem az otthoni készletemet, jelenleg 29-féle whisky van otthon. Nem gyűjtöm, nem kezelem befektetésként a whiskyt, készletemből szinte mindegyik palack fel van bontva, így könnyedén és szívesen tudok rögtönözni mini kóstolókat vendégeknek, barátoknak.

Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?

Elsődleges információ forrásnak a WhiskyNet rendezvényeit, hírleveleit tekintem. Természetesen Facebook-on is követem a kedvenc lepárlóim híreit, valamint youtube-on is fel vagyok iratkozva pár lepárló oldalára. Még megemlíteném a Master of Malt blogot is.

 

A gyűjtemény egy része

Melyek a kedvenc whiskyjeid?

Nagyon nehéz abszolút kedvencet kiválasztani, hiszen mindegyik whisky az otthoni készletből azért került kiválasztásra, mert valamilyen szempontból különlegesnek bizonyult az íze vagy az illata „megszólított”. Ha csak pár darabot tarthatnék meg az otthoni készletből, akkor az alábbiakat választanám:

·         Glenfarclas - Private Cask 2008 WhiskyNet Edition,

·         Glengoyne  18 éves,

·         Tomatin  18 éves - Oloroso Sherry casks,

·         Arran 12 éves Tokaji cask finish,

·         Longrow  alapverzió,

·         Ardbeg  Corryvreckan.

 

Melyik(ek) a kedvend lepárló(i)d és miért?

Elsőnek a Glenfarclas lepárlót említeném, szememben a Grant család lepárlója képviseli igazán a skót whiskyt a kiváló minőséggel, a konzervatív, hagyományőrző lepárlási és érlelési eljárásaival.

Másodiknak az Arran lepárlót jelölném, amelynek termékeit 2010 óta folyamatosan vásárlom. Az Arran lepárlót tekintem a modern skót whiskygyártás mintájának, mivel hihetetlenül jól ötvözik a minőséget, a hagyományokat és az innovációt.

Még a Nikka  lepárlót emelném ki, mint nagy kedvencet, mivel termékeik kiválóan ötvözik a skót whiskygyártás tradicionális eljárásait a japán precizitással, ennek eredményeként kiemelkedő minőségű, konzisztens ízvilágú italokat kapunk.

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?

Sajnos még nem, de a bakancslistámon első helyen szerepel a Speyside whiskyrégió, valamint az Arran lepárló meglátogatása.

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken Whisky Show-n, Bar Show-n. stb.?

A Budapesti Whisky Show-ra 2010 óta minden évben ellátogattam. Sajnos külföldi rendezvényekre még nem jutottam el.

Whisky Show-n

Érdekelnek-e más prémium párlatok? (például rum, konyak, armagnac, stb.) Ha igen, melyek ezek?

A WhiskyNet által szervezett kóstolóknak köszönhetően felfedeztem a minőségi rumokat, nagy rajongója lettem a Diplomático, a Saint. Lucia Distillers, valamint a Plantation  által forgalmazott termékeknek. Még megemlíteném a konyakokat is. Ebben a kategóriában a Delamain, a Hennessy és a Maison Ferrand termékeit kedvelem.

Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre és hogy lettél törzsvásárlónk?

A WhiskyNetet a 2010-es Whisky Show kapcsán ismertem meg. A különböző kóstolókon megismert és megkedvelt párlatok vásárlása kapcsán nagyon meg voltam elégedve a WhiskyNet munkatársainak a felkészültségével, segítőkészségével, a barátságos hangulattal, így azóta talán egy alkalom kivételével csak a WhiskyNetnél vásároltam a prémium párlatokat. A gyakori kóstoló részvétellel és a folyamatos vásárlásokkal fokozatosan elértem a törzsvásárlói státuszt.


Szatmári Kati és WhiskyNet