Blog

Insider Dram Time: Csepregi Kristóf

Törzsvásárlóinkat bemutató sorozatunkban ezúttal Csepregi Kristóffal beszélgettünk.

Kristófról el lehet mondani a Whisky Show-k tekintetében, amit még rólunk sem, azaz, hogy volt mind az eddigi 10 rendezvényünkön. Nekünk ugyanis a tavalyit (2021) a Covid miatt ki kellett hagynunk ☹

Az idein pedig saját eseményük lesz vasárnap, a Sopianae Whisky Company égisze alatt: Írországi whiskey-élményeikről “Smaragdláz” címmel. Fogadjátok szeretettel Csepregi Kristófot.

 

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?

Ez a kérdés sokkal összetettebb, mint azt elsőre gondolhatnánk, ugyanis első találkozásunk alkalmával (személyét inkább fedje homály) nem kötöttünk túlságosan szoros barátságot (azóta sem kerültünk közel egymáshoz), évekig mellőztük egymás társaságát, mígnem „elsétáltam” egy fekete címkés blended mellett és máig megmagyarázhatatlan okból kifolyólag leemeltem a polcról, majd nézegetni kezdtem. A nézegetést vásárlás követte, a vásárlást pedig egy otthoni kóstoló, ami igencsak tetszett. Mármint az ital és a tény is, hogy éppen egy whiskyt fogyasztok. Ez pedig mind akkoriban történt, amikor megrendezésre került az első Whisky Show Budapesten, melyről egy véletlen folytán sikerült tudomást szereznem.

Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?

Egyszerűen szeretem! Szeretem megvásárolni, szeretem kibontani, szeretem nézegetni, szeretem fotózni, szeretem a történetüket megismerni, szeretem másoknak megmutatni, de legjobban mégis kóstolni szeretem. Órákat el tudok tölteni egy dramocska felett, miközben illatolom, ízlelgetem és analizálom minden egyes molekuláját. Kollektornak nem mondanám magamat számos bontatlan palackom ellenére sem, ugyanis ezek idővel, de határozottan nyílni fognak. Néha azért pattannak a dugók, de főleg akkor, amikor egy palack kiürül. Ennek a mostanra már tudatos gondolkodásnak a háttere, hogy kezdetben kivétel nélkül pattintottam mindent, ami a kezem ügyébe került, a bontott palackokból álló készletem pedig kezdett felhalmozódni és sokszor nem tudtam kellő figyelmet szentelni egy adott lepárlónak vagy palacknak. Muszáj volt szankciókat bevezetnem, ugyanis „nem lehet mindent (is)” ... 

Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?

Számos hazai és külföldi facebook csoportnak vagyok tagja, így akarva akaratlanul is szembejönnek velem az új információk, az Instagramról már nem is beszélve. Az általam kedvelt lepárlók honlapjait is gyakran bújom, de az igazi újdonságokat, híreket az elmúlt években megismert barátoktól szerzem, akikkel gyakran folytatunk eszmecseréket, nem csak whiskykről.

Mi(k) a kedvenc whisky(ei)d?

Nincsen konkrét kedvenc whiskym, még csak a hangulatom sem tudja meghatározni, hogy milyen dramot kortyolgassak. „Mindenivó” vagyok, iszom, illetve kóstolom, ami a poharamba kerül. Azonban, akik egy kicsit is ismernek, azok tudják, hogy a „sherry-szörnyekért” dobog igazán a szívem. Kimondottan szeretem, ha egy ital hordóhangsúlyos (mondjuk egy ff px), de az újdonságokat sem vetem meg, mert igazi csemegékre lelhetünk, mely történt a mezcal hordóban utóérlelődött Kilchoman esetében.

 

Mi(k) a kedvenc lepárló(i)d és miért?

Örülök, hogy így lett megfogalmazva a kérdés, ugyanis belebetegednék, ha csak egyet kellene megneveznem. Első single maltjaim egyike egy Glenfarclas  15 éves volt, amelyet az első budapesti Whisky Show utolsó perceiben zsákmányoltam be. Előtte természetesen részt vettem a Masterclasson, ahol elvarázsolt a lepárló palackba zárt múltja és indított el azon az úton, hogy eljussak odáig, hogy most ezekre a kérdésekre válaszoljak. Másik kedvenc lepárlóm a Talisker, mely az egyetlen olyan skót lepárló, ahová személyesen is ellátogattam, méghozzá feleségemmel, a nászutunkon... Kedves emlékek fűznek a lepárlóhoz és a maltjaikhoz, ugyanis nagyon, de nagyon kedvelem a sós, borsos, moszatos, temperásan olajos és zord időjárást idéző aromáit. Végül, de nem utolsó sorban a Glengyle lepárlót és termékeit emelném ki, melyet egy barátom mutatott évekkel korábban. Minden egyes alkalommal, amikor kóstolom, olyan gyermekkori emlékek idéződnek fel bennem, melyekről azt hittem megfeledkeztem. Persze megemlíthetném még a Bunnahabhaint, Caol Ilát, vagy a Ledaigot is és a többieket, de akkor már nagyon hosszú lenne ez a bizonyos lista...

 

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?

Ha röviden és tömören akarnék válaszolni, akkor igen, Írországban és zseniális volt, vagy ahogy a helyiek mondanák, „craic”... Azonban jobban szeretem kibontani a választ, Ádám és Évától elindulva jónéhány évvel korábban a Mecsek árnyékában egy lelkes whiskykedvelő baráti társaság (akkoriban még csak páran) úgy döntött, hogy havi rendszerességgel összegyűlnek, hogy finomabbnál finomabb whiskyket kóstolhassanak. Aztán az idő csak telt, a tagok létszáma pedig gyarapodott, mígnem 2020-ban a Sopianae Whisky Company (SWC) megtartotta első online kóstolóját. Az ezt követő hetek pedig csak teltek, a hónapokból évek lettek és eljutottunk 2022 nyaráig, amikor egy maroknyi SWC tag elindult felfedezni az ír szigetvilág fővárosának lepárlóit. A túra olyannyira jól sikerült, hogy tervben van a folytatás a szomszédba is. Benyomásainkat és tapasztalásainkat az idei, 2022-ben megrendezésre kerülő Whisky Show-n, Smaragdláz címmel szeretnénk prezentálni, illetve pár képpel illusztrálni, egy kóstolóval egybekötött baráti beszélgetés keretében. 

Voltál-e már külföldi és magyar whiskyrendezvényeken, például Whisky Show-n, Bar Show-n?

Sajnos külföldi rendezvényre még nem sikerült eljutnom, azonban reménykedem benne, ami késik, az nem múlik. Ellenben a külföldi rendezvényekkel, a hazai Show-k rendszeres látogatója vagyok, ugyanis büszkén mondhatom, hogy a 2010-ben hódító útjára indult Whisky Show összes eddig megtartott rendezvényére sikerült eljutnom és ezt a szokásomat szeretném folytatni a jövőben is!

 

Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre és hogyan lettél törzsvásárlónk?

Az első Whisky Show alkalmával 2010-ben leltem rá a WhiskyNetre, azonban csak sokkal később, a covid kellős közepén lettem törzsvásárló (mit is lehet otthon bezárva csinálni mint whiskyket rendelgetni...), mikor megjelentek az első Adelphi palackozások. Meg is rendeltem egy ff sherry (what else...) Benrinnes 10 évest és onnantól nem nagyon volt/van megállás.

 

Érdekelnek-e más prémium párlatok?

Természetesen érdekelnek, de elmerülni bennük egy élet is kevés lenne, így csak kóstolás szintjén mutatok érdeklődést irányukba és közülük is csak a konyakok, illetve a rumok mozgatnak meg. Önálló palackot azonban egyikből sem vennék, mert számomra nem rendelkeznek oly gazdag aromavilággal, úgyhogy köszönöm, de egyelőre maradnék csak a whiskynél.

 

Szatmári Kati & WhiskyNet