Blog

Insider Dram Time: Birkás Petra

Törzsvásárlóinkat bemutató sorozatunkban most egy hölgyet, Birkás Petrát ismerhetitek meg.

„Szégyentelenül későn került a sorozatba, és szégyentelenül kevés van belőle: mármint az olyan whiskykedvelő hölgyből, aki ilyen mélységig érdeklődik e csodálatos párlat iránt. Pedig elnézve a nemzetközi porondot, ott is egyre több whiskyblogger, lepárlómester, keverőmester, vagy éppen márkanagykövet kerül ki a „gyengébbik” nem képviselői közül. Remélem, hogy hamarosan mi is csatlakozni fogunk ehhez a trendhez is. Elnézve Petra kedvenc whiskyjeit nem éppen a nyúlszívűek táborába tartozik… Fogadjátok szeretettel Birkás Petrát!”

 

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?
A ’90-es évek végén találkoztam egy 16 éves Lagavulinnal. A megdöbbenés mellett a „single malt”, mint fogalom maradt meg, ami előtte ismeretlen volt számomra. De egy életre megjegyeztem, hogy a való világ ott kezdődik. 

Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?
Határozottan nem, kóstolni-megkóstolni szeretek, amihez szerencsére mindig van társaság. Tehát az értékesebb daraboknak sincs esélyük hosszabb ideig bontatlanul vesztegelni nálam.  A felfedezés élménye az elsődleges, de ezt egy-egy visszakóstolás is tudja hozni, nem feltétlenül kell mindig az újdonság varázsa.

Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?
A kapható újdonságokat figyelem, meg a WKK-facebook csoportban, de annyira nem izgatnak az új trendek. A whisky számomra elsősorban a hagyomány, tradíció tisztelete. Sajnos / szerencsére egy élet sem elég a klasszikus whiskyk világának teljes felfedezésére.

 


Mi(k) a kedvenc whisky(ei)d?
Erősen függ a hangulattól, de a Glenfarclas 15, Clynelish 14, Nikka Pure Malt Black, Oban Distillers Edition vagy Bruichladdich  Black Art közül bármelyik, bármikor jöhet. 
 


Mi(k) a kedvenc lepárló(i)d és miért?
Springbank (Campbeltown utánozhatatlansága), Bruichladdich (a hagyomány és az innováció kiegyensúlyozott keveréke), és – bár nem ez volt a kérdés – nem hagyható ki a Wemyss, mint független palackozó megemlítése. Utóbbi idősebb tételeivel lehetetlen melléfogni.

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?
Még nem. 

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken Whisky Show, Bar Show. stb.?
A Whisky Show meg a WhiskyNetes kóstolók rendszeres látogatása alap. Tényleg ajánlom mindenkinek. Érdemes legalább ilyenkor áldozni olyan tételek megkóstolására, amikből egy üveg valóban elérhetetlen (vagy nem éri meg kockáztatni).
 

Érdekelnek-e más prémium párlatok? (például rum, konyak, armagnac, stb.) Ha igen, mik?
Kóstolás szintjén mindenképp, de nálam nem veszik fel a versenyt a whiskyvel. Rumból  például már elég sokat kóstoltam, de egyedül egy whiskyhordós érlelésű tudott pozitív meglepetést okozni. Gint  (is) csak tisztán, a konyak  és társai tudnak kellemesek lenni, de csak viszonylag ritkán, nálam a tequila létezése értelmezhetetlen, koktélokkal pedig ki lehet kergetni a világból. A pálinka tud nagyon jó lenni, de sajnos nincs olyan főzde, akitől vakon lehetne venni (erősen hullámzó a színvonal az egyes gyümölcsök és évjáratok között).


Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre és hogy lettél törzsvásárlónk?
2016-ban egy whisky keresése közben (Doctor’s Special, amit ugyan már nem találhattam meg). A lejtőre viszont csak 2020-ban léptem egy Big Peattel és egy bevezető kóstolóval.

Szatmári Kati & WhiskyNet