Blog

Insider Dram Time: Balpataki Gábor

Van, aki annyira rajong a whiskyért, hogy még a nászútját is összeköti egy lepárlólátogatással…

“A jó dolgokra mindig megéri várni.” ? Gábort régi törzsvásárlónkként már egy ideje terveztük megszólaltatni, de az idő és a körülmények most értek meg rá. Fura, hogy már ilyen fiatalembereket is “régi” törzsvevőként aposztrofálhatunk. ? Hogy öregszünk! ? Vagy ti fiatalodtok? ? Fogadjátok szeretettel Balpataki Gábort!

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?
2012-ben egy baráti találkozón kedveltem meg. Éppen egy fesztiválra készülődtünk és egyik barátom megkínált egy Laphroaig  10 éves whiskyvel. Mondta, hogy ne húzzam le, csak kortyolgassam, mert ez finom. Addig csak ajándékba kaptam a 3 "J" kiadásokat, és mindig tovább passzoltam, mert nem szerettem a whiskyt. Ez a “lafi” viszont akkor teljesen átértékelte az addig gondoltakat a whiskyről. Azt éreztem, hogy eddig nem is whiskyt kóstoltam, hanem valami egészen mást. Utána már egyenes út vezetett a webshopok felkeresésére. Meg is vettem az első “lafi” 10-esemet.


Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?
Eleinte minden palackot megbontottam, de ma már gyűjtöm is, és veszek befektetésnek is. Ami igazán vonz, az viszont az új dolgok felfedezése, új érdekes whiskyk felkutatása, ezért nagyon sokat kóstolok.

Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?
Ha valami megtetszik, és érdekesnek találom, akkor minden fronton elkezdem felkutatni. Whiskybase, online magazinok és Youtube. Mai napig még szeretek belenézni Ralfy videóiba.


Mi(k) a kedvenc whisky(ei)d?
Single malt a kedvenc, ezen belül hamar megszerettem a sherrys érlelésű whiskyket. Persze, ahogy sokunkat, az Islay-szigeti lepárlók is magukkal ragadtak és a japán whiskyk is a gyengéim, az ország iránti rajongásomnak köszönhetően.

Mi(k) a kedvenc lepárló(i)d és miért?
Egyértelmű kedvenc a Springbank az egyedi ízvilágának köszönhetően. Gyakorlatilag még nem nagyon ittam tőlük rossz kiadást. Mindig vannak fellángolások, aktuális kedvencek. Most épp a Port Charlotte, ami nagyon tetszik, de az említett Springbank mellett a régi Glendronach, Bowmore, Bruichladdich, Kilkerran, Caol Ila, Clynelish és még lehetne sorolni... 


Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?
Nászúton Japánban voltam, és szerencsére a sűrű programba be tudtuk illeszteni a Yamazaki  lepárló látogatását. Örök élmény maradt!  

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken: Whisky Show-n, Bar Show-n, Rum Show-n, stb.?
A londoni Whisky Show-n volt szerencsém részt venni 2012-ben. Óriási élmény volt, de én akkor még az út elején tartottam, ezért a mai fejjel már biztosan másként élném meg. Abban az évben vettem részt az első hazai Whisky Show-n is. Tavaly óta már a Budapest Whisky Társaság és a WhiskyNet kooperációjának köszönhetően a hazai Whisky Show-n a pult mögött is volt szerencsém tevékenykedni, ami szintén egy különleges élmény.  

Érdekelnek-e más prémium párlatok? Például rum, konyak, armagnac, stb. Ha igen, melyek?
Próbálom tartani magam, a whisky mellett nem nagyon van tér másnak. Néha egy-egy rum, de whisk(e)y-fronton is beesik néha egy bourbon vagy rye.

Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre, és hogy lettél törzsvásárlónk?
Az említett Laphroaig 10 felkutatásánál, illetve a Big Peat fotópályázat kapcsán, ahol különdíjasként nyertem egy Big Peat palackot. Ezek az események lendítettek tovább a whiskyhobby úton…

Szatmári Kati & WhiskyNet