Skót lepárlók

IMPERIAL

Kiejtés: {Im-pe-rial} Régió: Speyside Alapítva: 1897

A legtöbb malátawhisky lepárló esetében a névválasztást a történelem vagy a földrajzi elhelyezkedés inspirálja, az Imperial viszont azon kevés single malt márka közé tartozik, amelyre ez nem igaz, és amelynek névrokonait más fajta whiskyk között találjuk (több skót blend illetve egy bourbon whisky is azonos néven futott). Építését 1897-ben határozták el, Viktória királynő trónra lépésének gyémánt jubileumán, innen jött a név is: imperial, azaz birodalmi. Mivel az üzem területét fenyőerdő veszi körül, ezért építésekor fokozottan ügyeltek a tűzvédelemre: a többi speyside-i lepárlótól eltérően az eredeti falak acélgerendákkal megerősített aberdeeni vörös téglából készültek.

 

Az Imperial Európában, de még Nagy-Britanniában sem vált ismertté, oka ennek pedig az, hogy a lepárló élete során többnyire zárva tartott, valamint, hogy egy 15 éves kiadáson kívül soha nem jelent meg hivatalos palackozása. Az Allied Distillers 1989-ben a Glentauchers lepárlóval egyetemben megvásárolta és újraindította, de működése mindössze 7 évig tartott. Időközben a bezárt üzem a Chivas Brothers tulajdonába került, a whiskykészítéshez szükséges berendezések viszont mind helyben maradtak. 

Az ilyen bezárt és a lakott területektől távol eső lepárlók esetében mindig nagy a betörés esélye. A Rosebank lepárlónak például hat-számjegyű kárt okoztak a fém tolvajok. Az Imperial szerencsésebb volt, ugyanis a betörőket megzavarta a váratlanul megjelenő személyzet. Ekkoriban időről-időre röppentek fel hírek a teljes bezárást illetve az újranyitást illetően, amit végül a lepárló épületeinek 2013-as elbontása követett. Mindenesetre az Imperial helyén új lepárló fog épülni (kezdeti tervek itt) a tulajdonosok szándékai szerint, az viszont, hogy a név megmarad-e kérdéses.

 

Az Imperial aktív időszakában főként blended whiskykbe vándorolt, ezért palackozásaival leginkább a Gordon & MacPhail és néhány egyéb független palackozó kiadásában találkozhatunk.