Blog | Whisky

Így kóstoljunk whiskyt

A whisky kóstolása során alapvetően az ital négy jellemzőjét vizsgáljuk: szín, illat, íz és lecsengés, de persze az ital más jellemzőit is feltérképezhetjük. Alábbi írásunkból megtudhatod, hogyan kell profi módon whiskyt kóstolni.

Egyes szakírók a fenti négy jellemző mellett vizsgálgatják még a whiskyk alkatát, testességét, kiegyensúlyozottságát is. Egy otthoni whiskykóstolást pofonegyszerű megszervezni. Nem kell túl komolyra venni, könnyedén, lazán sokkal élvezetesebb. Segít a whiskyk megkülönböztetésében, ha követjük az alábbi hat lépést.

 

Amire mindenképpen szükség lesz:
 

A) különböző whiskykre

B) kóstolópoharakra: ha van rá lehetőség, akkor Glencairn-poharat használjunk, ha nincs, akkor lehetőség szerint konyakos poharat.

C) víz, pogácsa és/vagy teasütemény az ízek semlegesítéséhez.

 

1. lépés

Töltsünk ki kb. 2 cl whiskyt egy pohárba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. lépés

 

 

A fény felé tartva vizsgáljuk meg az ital színét. A szín rengeteget elárul a whisky karakteréről. A whisky színe az egészen sápadttól a mély karamell barnáig terjedhet, attól függően, hogy milyen hordóban érlelődött és mennyi ideig.

 

 

 

 

3. lépés

 

Illatoljuk meg a whiskyt. Az ital ízének, aromájának nyolcvan százaléka a szaglás segítségével azonosítható.

 

 

 

 

 

4. lépés

 

Most adjunk a whiskynket egy kevéske (néhány csepp vizet) és ellenőrizzük, hogyan változott az illata. Jó minőségű whisky esetében az illatok, aromák sokkal intenzívebbé válnak. Úgy hívják ezt, hogy kinyílik az ital.

 

 

 

 

 

 

 

5. lépés

 

Kóstoljunk meg egy kortyot a whiskyből és vizsgáljuk meg a következőket: testesség (az ital textúrája), aroma (az ital íze), lecsengés (milyen hosszú és intenzív a whiskynk utóíze).

 

 

 

 

6. lépés

Igyunk egy korty vizet, és együnk egy pogácsát vagy teasüteményt, hogy semlegesítsük az ízeket, mielőtt nekikezdünk a következő whisky kóstolásának.

 

 

 

 

 

 

Sláinte!

Itt érheted el a WhiskyNet teljes whiskykínálatát!

Itt pedig az akciós termékeinket.

 

TIPP:

Sok whiskyrajongó saját kis füzetet használ, hogy feljegyezze mikor, milyen whiskyt fogyasztott, és annak milyen karaktere volt. Ez azért hasznos, mert évekre visszamenőleg meg lehet tekinteni a feljegyzéseinket.

 

 

 

 

Ha már nem kezdők vagyunk, érdemes úgymond „összekóstolni” whiskyket, vagyis például két whiskyt, hogy megállapítsuk, milyen szembetűnő különbségek léteznek.