Skót whisky | Blog | Whisky

Így készül a malátawhisky

Most néhány lépésben megtudhatod, hogyan készül a malátawhisky, és hogyan kerül a füst a whiskybe.

A malátawhisky a vízben erjesztett árpamaláta lepárlásának és a keletkező párlat érlelésének eredménye. A lepárlás hagyományos módon réz lepárlóüstökben történik.

Első lépésben az árpát beáztatják, csíráztatják, majd megszárítják: vagy száraz gőzön vagy tőzegfüstön szárítják. Ez utóbbi szárítási metódusnál „kerül a füst” a whiskybe.  A kiszárított árpamalátát megőrlik, vízzel többször leforrázzák (cefrézik), hagyják ázni, majd erjesztőkádakba töltik, és élesztőt adnak hozzá. Az erjesztés hatására "sörszerű" lé keletkezik, amelyet aztán lepárlóüstökbe tesznek. A skót whiskyket általában egymás után kétszer párolják le, de ismerünk olyan whiskyket is, amelyeket ennél többször párolnak le (Írországban például a háromszoros desztilláció az elterjedt. A lepárolt, áttetsző szeszt ezt követően különböző hordókban érlelik. A hordókba töltött semleges színű párlat mintegy 1-2 százaléka párolog el évente Skóciában, s ezzel együtt alkoholtartalma is csökken (melegebb éghajlaton, például Tajvanon, akár 15-17 százalék is lehet a párolgás). Ezt az elpárolgó mennyiséget nevezik a skótok az angyalok jussának (angel’s share), amiért óvják a whiskyt az érlelési idő alatt.

A whiskygyártás lépései:

1. lépés:

malátázás (Malting): Az érett árpát először három napig vízben áztatják, majd egy nagy terem padlóján szétszórják, és rendszeresen megforgatják: ez alatt az árpa elkezd csírázni, a benne lévő keményítő pedig cukorrá alakulni. E folyamat akár 14 napig is tarthat, amelynek végeredménye az árpamaláta.

2. lépés:

Szárítás: Az árpamalátát vagy kemencében – lassan égő tőzeg segítségével (ezzel az eljárással lehet füstös whiskyt készíteni) – szárítják, vagy száraz gőz segítségével.

3. lépés:

 

őrlés (Milling): A malátát egy darálón átengedve megőrlik figyelve a dara szemcsézettségére.
 

4. lépés:

cefrézés (Mashing): Az őrölt malátához egy nagy kádban forró vizet adnak (ezt többször megismétlik), amelynek hatására a benne lévő cukor kioldódik.

5. lépés:

érlelés (Maturation): A lepárlás során keletkező mintegy 68 százalékos alkoholtartalmú párlatot általában 64 százalékosra hígítják vissza, majd tölgyfahordókba töltik, és - skót előírás szerint - minimum három évig és egy napig érlelik.

         

Itt találod a skót malátawhiskyket!

Sláinte!