Blog

Így készíts mizuwarit

Nem ittál még mizuwarit? Azt sem tudod, mi az? Most 2 perc alatt megtudhatod és ha kedvet kaptál hozzá, próbáld ki te is.

Még javában tombol a nyár, ilyenkor van a gintonicok és a frissítő koktélok ideje. Nem kell azonban lemondanod kedvenc japán whiskydről a válladra nehezedő kánikulában sem. Mutatjuk, miért!

Mi is az a mizuwari?

A mizuwari, melynek jelentése vízzel hígítani, vízzel „elvágni”, tulajdonképpen egy egyszerűen elkészíthető koktél, amely nagyon népszerű Japánban, mondhatni a párlatok, legfőképpen a whisky fogyasztásának egyik legkedveltebb módja. Története a 20. század közepére nyúlik vissza: a háború utáni Japánban egy relatíve olcsó módja volt ez a whiskyfogyasztásnak (és azokban az időkben a japán whisky sem volt olyan minőségű, amilyennek ma ismerjük), illetve így könnyedén lehetett az étkezések mellé is whiskyt iszogatni. A mizuwari a japán sajátosság, az ún. hostess klubok népszerű itala is. Lényege nem az, hogy hígítsuk az italt, hanem az, hogy az aromákat még jobban kihozzuk belőle. Ez annak köszönhető, hogy egyszerre hűtjük és hígítjuk az italt, így egymás mellett érvényesül a whisky hűtésének és a vízzel történő ízkiemelésnek a hatása.

A mizuwarit főként más készíti el nekünk egy bárban vagy klubban, de megmutatjuk egy készítési módját, hogy a nagy melegben, otthon, grillezés közben, vagy csak a hétvégi pihenés alkalmával is élvezhessük ezt a hűsítő italt.

Mi kell hozzá?

  • 1 db highball pohár
  • 1 rész japán whisky (a Nikka Days vagy a Coffey Grain kiváló alap)
  • 4 rész mentes ásványvíz vagy szódavíz
  • sok jég

Hogyan készítsük el?

  1. Tegyünk sok jeget a highball pohárba! A mizuwari akkor jó, ha nagyon hideg. Keverjük meg párszor egy bárkanállal vagy bármilyen hosszú kanállal, majd öntsük le róla a vizet.
  2. Adjunk hozzá tetszés szerint japán whiskyt (3-5 cl)
  3. Keverjük meg a bárkanállal 13 és félszer a jeget a whiskyvel az óra járásával megegyező irányban.
  4. Óvatosan adjuk hozzá a vizet, majd keverjük meg az italt még 3 és félszer.

A Nikka Days könnyed ízű whisky, kiváló egy jó mizuwari elkészítéséhez. A Nikka Coffey Grain szerintünk az egyik legjobb japán grain whisky, amely szintén tökéletes alapanyag a koktélozáshoz.

Ajánlatunk:

Most minden palack Nikka Days-hez egy highball poharat, minden palack Nikka Coffey Grain-hez egy jéggömbkészítőből és egy tumbler pohárból álló szettet adunk ajándékba!

A promóció 2020. augusztus 17-30-ig vagy a készlet erejéig tart!

Egészségetekre! Vagy ha stílszerűek akarunk lenni, Kanpai!