Skót whisky | Blog

Ian Macleod - Mi köze a malacorrnak a whiskyhez?

A skóciai Ian Macleod Distillers tevékenységét sokaknak nem kell bemutatni. A több mint 80 éve a világ italpiacán jelenlévő vállalat prémium minőségű italaival, megszámlálhatatlan díjaival és elismeréseivel elévülhetetlen érdemeket szerezett. Az alábbiakb

Beszédes adat, hogy az Ian Macleod Distillers a világ 10. legnagyobb skót whiskyvel foglalkozó családi vállalata, és évente több mint 15 millió palack párlatot állít elő. Széles termékpalettáján kiváló minőségű single maltok, blended whiskyk, speciális palackozások és egyéb más italfajták is megtalálhatók.
Portfóliójának meghatározó elemei között üdvözölhetjük a következő italmárkákat is: Glengoyne, Isle of Skye, Pig’s Nose, Tamdhu, Smokehead,…és persze ginekben is „utaznak”, így hozzájuk tartozik a skót főváros szívében gyártott Edinburgh gin is.
Az elképesztően gazdag porfólió fenti tételeit vesszük most sorra:

Glengoyne - „Worth the Wait”
A Skót-felföld - Highland - a legnagyobb kiterjedésű whiskyrégió és talán a legvonzóbb táj a turisták számára. Hegyek, tavak és kastélyok sokasága. A gyönyörű táj ellenére az időjárás már kevésbé mondható barátságosnak. Nagy szerencse, hogy a whisky legfőbb alapanyagául szolgáló árpa könnyen megterem ezen az éghajlaton. A felföldön érlelt whiskyk varázslatos sokszínűséget képesek felmutatni. A Glengoyne whiskyk lepárlóüstjei Skócia „leglassabb” és leggyengédebb üstjei. A hagyományos eljárásokhoz ragaszkodó lepárló jelszava: „Worth the Wait”, vagyis megéri várni. A malátázás során nem használnak tőzeget, az ital gyönyörű színét pedig csak az időnek és a fahordónak köszönheti. A Glengoyne nemrég egy arculatváltáson is átesett, ami kifejezetten jót tett a márkának. Figyelem! Ha erős késztetést érzel a Glengoyne megkóstolására, az normális jelenség.

Isle of Skye – nemcsak Skye szigete ejt rabul…
A legnépszerűbb skót sziget inspirálta ezt a blended whiskyt, amely igen magas arányban tartalmaz gondosan kiválasztott Islay- és Speyside-maltokat. Egyébként az 1933-ban alapított Ian Macleod is szorosan kötődik Skye szigetéhez, hiszen a MacLeod család is erről a szigetről származik. A whisky illatában fellelhetők a tőzeges tónusok egy kellemes tűz illatával, kóstolva pedig először édes hatások érvényesülnek, majd elképesztően krémesség, olajosság jellemzi. Mindent körbeleng a tőzeg, de van még itt árpacukor és fűszer is. Masszív ízmasszázs.

Pig’s Nose – sima, mint a malac orra

E furcsa névre hallgató whisky nem véletlenül kapta ezt a kissé meghökkentő nevet: ugyan olyan sima és kellemesen lágy, mint a malac orra. E whisky megalkotója nem más, mint Richard Paterson keverőmester, aki évtizedes tapasztalattal és szaktudással rendelkezik. E gazdag, aromás whisky válogatott első töltésű tölgyfahordókban érlelődött, simaságát pedig Speyside, Islay és Lowland maláta-, illetve az Invergordon lágy gabonawhiskyjétől nyeri. A cég 1977 óta gyártja.
 

Tamdhu – a „Csipkerózsika-álomból” ébredő lepárló

A Tamdhu lepárló korábban az Edrington Grouphoz tartozott, de jót tett a márkának a tulajdonosváltás. Az Ian Macleod Distillers „Csipkerózsika-álmából” újjáélesztette a lepárlót, új dizájnnal, minőségi hordókkal rukkolt elő és bővítette az alapsort is. A törődést pedig „meghálálta” a márka. A teljes mértékben Oloroso sherryhordóban érlelt single malt egészen gazdag, sima jegyeket vonultat fel. Nagyon jó ár-érték arányú díjnyertes (International Spirits Competition 2020 – GOLD) whiskyk, amelyeket vétek lenne kihagyni!
 

Smokehead - 'Az illata jódosabb a jódnál!'

Ez az Islay single malt egy igazi „támadás” az érzékek felé. A Smokehead azok számára készült, akik szeretik a nem megszokottat, a nem szokványos italokat és valami különlegesre vágynak. A Smokeheadben mindezt megkapjuk. Ez a díjnyertes whisky merész, mondhatni polgárpukkasztó: a, különleges minőségű whiskyjeiről híres „füstös” sziget, Islay egyik lepárlójában készül. A férfias, füstös-sós ízek kedvelőinek kötelező kűr. Ízvilága gazdagon sorakoztatja fel a whiskyrajongók által legkedveltebb zamatokat: füst, alga, jód, karamell, aszalt gyümölcsök, tengeri só.


Edinburgh ginek - ginkészítés Edinburgh szívében

Az Ian Macleod whiskyjei után jön egy kakukktojás, egy ginmárka. A gingyártásnak, importálásnak és exportálásnak nagy múltja van Edinburgh városában, amely egészen az 1700-as évek első gin-őrületéig nyúlik vissza. Az Edinburgh Gin új lepárlója a 21. században, egész pontosan 2010-ben kezdte meg működését a skót fővárosban. A skót fővárosban két lepárlóban készülnek az egyedi Edinburgh ginek: az egyik a West End városrész szívében található, a másikat pedig a történelmi „gin-kikötőben”, Leith-ben. Az Edinburgh ginek lepárlómestere David Wilkinson, aki sörfőzésből és lepárlásból diplomázott, majd a gingyártás előtt whiskyszakértőként dolgozott. David és csapata kincset érő szaktudással és kifinomult érzékkel járul hozzá ahhoz, hogy minél egyedibb és ízletesebb ginek szülessenek. Nem csoda, hogy az Edinburgh ginek már számos nemzetközi elismerést szereztek. Az Edinburgh ginek között találunk klasszikus London Dry gint és Navy Strength típust, sőt ízletes ginlikőrökkel is találkozhatunk.