Hírek

2024. július elsejével élesben indul az üvegvisszaváltási rendszer

Az egész országban 2024. július 1-jén veszi kezdetét az új üvegvisszaváltási rendszer, vagyis az Európai Unió által évekkel ezelőtt kidolgozott Deposit Return System (DRS). Mit kell erről tudnunk? Most összeszedtünk minden lényeges információt.

Július 1-jétől csak olyan italcsomagolások kerülhetnek forgalomba, amelyek megfelelnek a DRS-rendszer (Deposit Return System) előírásainak, és nem tartoznak a kivételek közé.
Az utóbbi időben egyre többször került fókuszba az 50 forintos visszaváltási díjat nem tartalmazó PET-palackok, fémdobozok, vagy üveges termékek új visszaváltási rendszere, de most hétfőtől (2024. július 1.) élesben kerül „bevetésre” hazánkban is.
A MOHU által üzemeltetett visszaváltó automatákkal minden 400 nm2-nél nagyobb élelmiszerüzletben találkozhatunk. A bevezetési időpont előtt pár nappal hoztak egy fontos módosítást is, amely a minőségi, drága italokra vonatkozik. De erről később.
A rendszer voltaképpen „tesztfázisban” már január óta működik, ugyanis már akkor megkezdték a visszaváltó automaták kihelyezését, telepítését, de a gyártók kaptak néhány hónapot arra, hogy teljesen felkészüljenek az új visszaváltási rendszerre.

Honnan tudom, hogy egy palack visszaváltható-e?
Röviden: amelyik csomagoláson fel van tüntetve a visszaváltási embléma, az visszaváltható. A kötelező visszaváltási díjas italtermékek a következők: fém-, üveg- és műanyag palackok és dobozok, amelyeknek űrtartalma 1 deciliter és 3 liter között van. (Ez alól kivételt képeznek a tej- és tejalapú italtermékek.)
A visszaváltható csomagolások általános díja 50 forint, bár az újrahasználható csomagolások betétdíja ennél több is lehet. 
A gyártók kötelezve lettek, hogy a termékeiket – a beazonosítás végett – lássák el a betétdíjas ikonnal. Ennek ellenére biztosan lesz egy bizonyos átmeneti időszak, ahol az üzletek polcain még elérhetőek lesznek a nem visszaválható csomagolású termékek, és már megjelennek a betétdíjas termékek is. Idővel fokozatosan már csak a betétdíjas csomagolású italok lesznek elérhetőek. Ehhez viszont ki kell futni az üzletek korábbi készleteinek.

A WhiskyNet webshopjain a termékleírásban és a termékfotók között is jelöljük az 50 Ft-os betétdíjas termékeket és azt, hogy a termék ára tartalmazza a visszaváltási díjat! (50 Ft)

Visszaváltási gyorstalpaló kisokos:
• Ezeket lehet visszaváltani: fém-, üveg- és műanyag palackok és dobozok (pl, vizespalackok, sörök, borok, egyéb szeszes italok, energiaitalok, stb.)
• űrtartalom: 1 dl és 3 L között
• Csak sérülésmentes csomagolás: a visszaváltó automata csak sérülésmentes, vonalkóddal rendelkező csomagolást tudja elfogadni, így a továbbiakban NEM ÉRVÉNYESÜL a „taposd laposra” irányelv.
• Azokat a csomagolásokat, amelyek kupakkal rendelkeznek, kupakkal és anélkül is elfogadja az új rendszer.
• Az automata a külföldön vásárolt italok csomagolásait általában nem fogja elfogadni.
• A visszaváltási díj: a kötelezően visszaváltási díjas italcsomagolás összege 50 Ft / db. Az újrahasznosítható csomagolások betéti díjas árát a gyártó határozza meg.
• A visszaváltás nem vonatkozik a speciális formájú, vissza nem váltható csomagolásokra, mert ezeket az automata nem ismeri fel. 
• A 400 nm2-nél kisebb üzletekben általában nincs üvegvisszaváltó automata, itt esetleg a kézi visszaváltási rendszer működhet, ez viszont egyáltalán nem kötelező. 
• Ha véletlenül nem betétdíjas csomagolást viszünk vissza, azt nem fogja elfogadni az automata, de az üzletek javarésze erre is gondolt, és több helyen extra raktározási helyszínt alakított ki ezen „göngyölegek” számára.


Jó tudni:
Online vásárlásnál, vagy éttermi fogyasztásnál is felszámolják július 1-jétől az 50 forintot betéti díjakat.

Hogy jutok a pénzemhez?
Sokakat foglalkoztat, hogy juthat hozzá a vásárláskor palackonként kifizetett betéti díjhoz.

Erre az új rendszer háromféle megoldást kínál: 
1. A beváltás helyszínén, vagyis az adott üzletben levásárolható utalványként.
2. Felajánlhatja jótékonysági célra.
3. Telepíthető a REPONT applikáció, amelynek segítségével átutalható az összeg saját bankszálára (regisztrációt követően).

A 24. órában meghozott módosítás
Az egész rendszer július 1-jei bevezetése előtt még a MOHU szakemberei bejelentettek egy módosítást. ami a tanácsadók szerint azt jelenti, hogy a 25 000 forint bekerülési érték felett nem kell a kötelezettségeket teljesíteni, mert az illetékeseknek sok esetben nem sikerült üres palackot beszerezni a regisztrációhoz. Ezen palackok mentesek lesznek a kötelező beválthatósági procedúra alól (legalábbis egy időre).
A módosítás pontos szövege így hangzik: "Azon kötelezően visszaváltási díjas termék esetében, amelynél „a) az üres vagy kiürült palack regisztrációs célú beszerzése nem vezetett eredményre, b) a beszerzés körülményeire figyelemmel a palack a benne lévő italterméktől az állag sérelme nélkül nem választható el, és  c) a végső fogyasztói csomagolással ellátott italtermék számvitelről szóló törvény szerinti bekerülési értéke eléri vagy meghaladja az e rendelet szerinti kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után fizetendő visszaváltási díj ötszázszorosát, az e rendelet kötelezően visszaváltási díjas termékre vonatkozó szabályai nem alkalmazandók.”
Ebben az olvasatban a 25.000 forintnál drágább szeszes italok esetében nem kell a plusz 50 forint díjjal számolni.

képforrás: WhiskyNet, Mohu