Kanadai lepárlók

HIRAM WALKER & SONS

Régió: Ontario Alapítva: 1858 Tulajdonos: Allied-Domecq

 

A kanadai whiskygyártás őshazájaként ismert Ontario államban már a 19. században is gazdag gabonaföldek várták, hogy valaki meglássa bennük a fantáziát, nem csoda hát, hogy az eredetileg Massachusetts államban született, ám az ottani szesztörvények miatt északra települt gabonakereskedő, Hiram Walker is itt vetette meg a lábát. Az ügyes vállalkozó hírében álló jenki a Detroit folyó partján fekvő Windsor városka mellett építette fel lepárlóját, amely az 1884-ben megszületett Canadian Club piaci bevezetésével alapozta meg hírnevét.

 

A minden kanadai whisky-k ősatyjaként elismert Canadian Club néhány éven belül olyan népszerûségre tett szert az észak-amerikai ivókban, hogy a konkurencia hamisítani kezdte, de a Hiram Walker fejlődésének ez sem szabhatott gátat. Olyannyira nem, hogy kicsivel később a büszke tulajdonos Walkerville néven már saját várost épített a főzde köré.  

 

Kanada első lepárlója egészen a 20. század első dekádjáig a család vezetése alatt állt, és bár az azóta eltelt évszázadban többször is gazdát cserélt, a minőségből egyik tulajdonosa sem engedett. A hatéves Canadian Club lágy, frissen gyümölcsös, hamisítatlan észak-amerikai aromái a csak Kanadában felfedezhető könnyed ízvilággal párosulnak. A 8 éves Sherry Cask márkajelzésû ital az érleléshez használt hordókból egészen gyümölcsös ízeket vesz át, a valamivel gazdagabb, Reserve néven forgalomba hozott 10 éves párlatban a rozsos, fûszeres ízek kerekednek ki, a 12 éves Classicban pedig a krémes, malátás jegyek a hangsúlyosak. A méltán világhírû Canadian Club mellett a Hiram Walker portfolióját gazdagítja még két különlegesség, a Wiser’s kollekció és a Corby néven futó sorozat is.