Blog

Hihetetlenül gyümölcsös és könnyed ízvilággal csábít

Italszakértőnk, Péter ezúttal öt whiskyt vett górcső alá. Választása igencsak változatos, hiszen Skócia mellett Írország és Wales is teret kapott. Utazás a gyümölcsös és könnyed ízvilágtól a robosztusabb tételekig. Most több is akcióban elérhető.

Kilchoman Loch Gorm 2023 (0,7L / 46%)
A már megszokott minden évben kiadott Loch Gorm idei csodája. Eddig sosem csalódtunk benne, szerencsére idén sem kell. 100% ex-oloroso hordókban érlelt párlat, melynél a hordókat egyetlen helyről szerezték be, hogy tartani tudják ugyanazt a minőséget az idei évben. Sherry butt és hogshead kombinációt használnak hordóknak, melyek oloroso sherryt érleltek előtte. Összesen 18,000 palackot készítettek belőle, és a fenol tartalma 50 PPM.

Penderyn Portwood (0,7L / 46%)
Pendery walesi lepárló nyolcszoros aranyérmes single maltja, melyet portói hordókban utóérlelnek. 46%-os nem hűtve szűrt whisky. Hihetetlenül gyümölcsös és könnyed ízvilágával csábítja el a whiskykedvelőket.

Hinch 10 éves Sherry Finish (0,7L / 43%)
Minimum 10 éves grain és single malt whisky keverékéből állítják össze ezt a koros ír blendet. Blendelés után egy extra minimum egy évig tartó ex-oloroso sherryhordós utóérlelést kap a párlat, ez adja az extra gyümölcsös, fűszeres aromáit és mélységét ennek a whiskey-nek. Ízvilága komplex, magvas, mazsolás és gyümölcsös.

Tamnavulin 2009 13 éves Cárn Mór Strictly Limited (0,7L / 47,5%)
A Tamnavulin lepárló 1966-óta üzemel, szóval relatív fiatal lepárlónak számít a skót whiskyk világban. Eldugva, a Livet folyó partján egy kiváló, de kevésbé ismert lepárlót ismerhetünk meg benne. Morrisons most az ő single maltjukat hivatott bemutatni azzal, hogy négy ex-bourbonhordóban érlelődött, Tamnavulint kevertek össze és palackoztak le ehhez a kiadáshoz. 47,5%-os alkoholtartalmával, nem hűtve szűrt eljárással és színezék nélkül ez a whisky hozza az elvárt Cárn Mór minőséget.

Glentauchers 2011 11 éves Cárn Mór Strictly Limited (0,7L / 47,5%)
Glentauchers neve nem mindig cseng ismerősen a whiskyfogyasztók körében. Single maltként főleg független palackozásokon át lehet megismerni, vagy a Ballantine’s kiadásában, ami már elérhető itthon is egy ideje. Alapvetően blendbe használják, de független palackozók csodákat képesek tenni vele. Ez a kiadás sem kivétel ez alól, a Morrisons a Cárn Mór sorozathoz Amontillado sherryhordó érlelésű Glentaucherst használt, ezen hordóhasználat rendkívül ritka. Ez egy alacsony cukortartalmú száraz sherry, mely fűszeres, magvas ízeket kölcsönöz a whiskynek.