Skót lepárlók

HIGHLAND PARK

Kiejtés: {high-land-PARK} Régió: Highland (Orkney szigete) Alapítva: 1798 Tulajdonos: Edrington Group

 

A hetven kisebb-nagyobb földdarabból álló Orkney-szigetcsoportnál zavarba ejtőbb helyet egész Európában nehezen találnánk. A skót partoktól északra elterülő, zordon szigeteket már nyolc-tízezer évvel ezelőtt is emberek lakták, és a mindenütt feltűnő neolitikus romok között járva szinte megelevenedik a történelem. A vikingek idején északi kereskedelmi csomópontként működő szigetvilág stratégiai fontosságát jelzi, hogy a történelmi viszályok során a dánok, a norvégok, a skótok és az angolok is rátették kezüket; s bár az elmúlt öt évszázadban a brit lobogó alá tartozott, a helyiek ma is büszkén hirdetik a királyságtól való függetlenségüket.

Az elvarázsolt világ központi szigetén, Kirkwall városában áll Skócia legészakibb lepárlója, a nem kevésbé varázslatos Highland Park, ahol a világ sokak szerint legpompásabb maltja készül. A főzdét 1798-ban a legendás Magnus Eunson alapította, aki 'rendes' lelkipásztorként nem csak a templomban osztott igékkel, de zugfőzdéje csodás levével is megmelengette a helyi lakosság szívét. A párlatait leginkább a parókián rejtegető szeszcsempészt végül 1816-ban fogta el egy John Robertson nevű rendőr, aki nyomban rá is tette kezét a főzdére. A rendőrkézen is egy ideig illegálisan működő Highland Park végül 1826-ban kapta meg működési engedélyét, és ötven évvel később már az orosz és a skandináv piacoktól Indiáig hódított. Talán az sem véletlen, hogy az engedély annak a Robert Borwicknak a nevére szólt, aki nem mellesleg feleségül vette Janet Robertsont, a korábban Magnus Eunson lelkipásztort börtönbe juttató John Robertson lányát. Belátható, hogy az emberi viselkedést, motivációkat illetően, több ezer éve nincs új a nap alatt ...

 

Ahogy Orkney lakói, úgy a Highland Park is büszkén áll ellen a trendek és divatok teremtette kísértésnek, és igazi függetlenként, ma is a régi tradíciók szellemében készíti egyedülálló maltját, melyet kóstolva a felföldi és a tengeri jegyek tökéletes keveredését figyelhetjük meg.

 

A csodásan karakteres ízvilág titkát csak a több évtizede itt dolgozó szakemberek tudhatják, de az biztos, hogy az egyik legfőbb tényező a Hobbister Hill hangás tőzege lehet, amelyet a speciális ízvilág eléréséhez régen még hozzáadott hangával is gazdagítottak. Sőt, egy-egy ritka kiadáshoz még a szigeteken termő vadárpát is felhasználták.

 

Highland Park és a hozzátartozó látogató centrum nemrégiben 2 millió fontos költségvetésű felújításon esett át, amelynek eredményeként öt csillagos turisztikai látványossággá minősítették.