Egyesült Államok lepárlói

HEAVEN HILL

Régió: Kentucky - Bardstown Alapítva: 1935 Tulajdonos: Heaven Hill Inc.

A Nelson megyei Bardstown városát nem csak a helybeliek, de az amerikai whiskey rajongói is előszeretettel szokták a világ bourbon-fővárosaként emlegetni. Hogy e lelkesedést megértsük, elég ha csak az évente itt megrendezésre kerülő Kentucky Bourbon Festivalra gondolunk, amely a legnagyobb az ilyen jellegû események sorában, de a város legnagyobb büszkesége mégiscsak a fesztivált is életre hívó Heaven Hill lepárló, amely ma az ország egyetlen családi tulajdonban álló főzdéje.

 

Bár a lepárló már 1890 óta a helyén áll, a Heaven Hill vállalatot csak 1935-ben hívta életre a Shapiro család öt tagja és a kor egyik legfontosabb főzőmestereként ismert Joseph L. Beam.

A két jó nevû whiskey-família között azóta is tökéletes az együttmûködés, hiszen a Heaven Hill-t jelenleg is a Shapiro-örökösök vezetik, míg a lepárlás folyamatát ma a Beam család hetedik generációs leszármazottai, Parker és Craig felügyelik.  

 

Az eredetileg Old Heavenhill Springs Distillery néven megnyitott üzem egészen az elmúlt évtizedekig két vezető márkájára, az Evan Williams és az  Elijah Craig bourbonökre koncentrálta hatalmas kapacitását. Napjainkban már – az USA legnagyobb magánkézben lévő szeszforgalmazójaként – több tucat különféle alkoholos italt terjeszt szerte a világban, köztük a fent említetteken túl olyan bourbon-különlegességekkel, mint a Fighting Cock, a Henry McKenna, az Old Fitzgerald vagy a címkéjén egyszerûen csak a cég nevét viselő whiskey.

 

 

A balsors azonban még egy ilyen nagynevû whisky-óriás sikerszériájába is képes volt belerondítani: 1996. november 7-én a Heaven Hill óriási tárlóházainak jó részét egy tûzvész tette szinte a földdel egyenlővé, és több mint 90 ezer gallon finom nedû veszett oda. A katasztrófát követő években a hiányzó kapacitást a Brown-Forman és a Jim Beam lepárlók pótolták, majd 1999-ben a cég felvásárolta a Louisville-ben székelő Bernheim lepárlót, és azóta a Heaven Hill italai az új főzdében készülnek, míg az érlelés és a palackozás Bardstown megmaradt épületeiben történik. 

 

 

2004-ben a lepárló területén nyitotta meg kapuit az államok egyik legnagyszerûbb látogatóközpontjaként jegyzett Bourbon Heritage Center, amely a Bardstownban álló Oscar Gets Whiskey Museum mellett a bourbon rajongóinak valóságos zarándokhelyévé lett az utóbbi pár évben.