A Springbank lepárló három stílusú italából a leglágyabb whisky a Hazelburn, köszönhetően a háromszoros lepárlásnak és a tőzegmentes árpának. Egészen lágy, selymes mégis tartalmas single malt, amely simulékony karakterével sokunknak tartogat kellemes élményeket, hölgyeknek-uraknak egyaránt.
Ez a minimum 10 évig, használt bourbon hordóban érlelt whisky a Hazelburn alapsorának tagja.
A Hazelburn márkát 1997-ben indította el az indulása óta családi kézben lévő Springbank lepárló. A különleges campbeltowni lepárló egy egészen egyedi whiskyt alkotott meg, amelyet háromszor desztillálnak, és az üzem másik két maltjától eltérően tőzegmentes árpából készítik. Így nyeri el üde, gyümölcsös, gyengéd karakterét. Nevét - a Longrow whiskyhez hasonlóan - egy már bezárt campbeltowni lepárlóról kapta. A Kintyre-félszigeten fekvő régiót hajdanán ugyanis a skót whisky fővárosaként emlegették, ma már viszont csak néhány működő üzem jelzi a hajdani virágzást.
A Springbank lepárló Skócia legkisebb, kézműves jellegű lepárlói közé tartozik, így az odafigyelés garantált. A minél természetesebb és intenzívebb ízélmény érdekében a Springbanknél nem hűtve szűrik a whiskyt, ami annyit jelent, hogy a palackozás előtti szűréskor nem hűtik le, így sokkal több olyan szárazanyag marad vissza, ami a hordós érlelés folyamán is megtalálható az italban. A nem hűtve szűrt whiskyknél ezért gyakran előfordul, hogy alacsonyabb hőmérsékleten bizonyos részek kicsapódnak és szabad szemmel is jól láthatóvá válnak. Ilyenkor az ital opálossá válik. Ez nem a whisky hibáját, hanem természetes voltát jelzi.
Gyártó |
SPRINGBANK |
Palackozó |
SPRINGBANK |
Érlelési idő (év) |
10 |
Ürtartalom |
0.7l |
Alkoholtartalom |
46 % vol |
Hordóserősség |
NEM |
Hordó típus |
Az érleléshez/utóérleléshez használt hordó(k) fajtája aszerint, hogy milyen italt tartottak benne előzőleg (bourbon, sherry, egyéb borfajta, rum stb.), illetve, hogy milyen tölgyből készült az adott hordó (pl. amerikai, európai tölgy stb.), ha a gyártó nyilvánosságra hozta. |
Hordó szám |
A lepalackozott hordó(k) egyedi azonosítószáma, ha a palackozó nyilvánosságra hozta. |
Illat |
Párolt körte, sült alma, méhviasz és tejkaramella. |
Íz |
Elbűvölő és gazdag, vaníliával és mézzel, majd édesgyökérrel (medvecukor) és frissítő ropogós jegyekkel. |
Lecsengés |
Kifinomult, tejcsokoládé krém, majd olajos, sűrű ízhatás. |
Egyensúly |
- |
Egyéb jellemző |
n.a. |