Japán lepárlók

HANYU (TOA SHUZO, CHICHIBU)

Alaptíva: 1941 Tulajdonos: Venture Whisky

A számtalan más néven is ismert és elismert Hanyu lepárló majd négy évszázad után szomorú véget ért története az elmúlt esztendőkben igazi sikersztorivá alakult. A történet a Tokiótól észak-nyugtra fekvő Chichibu városában kezdődött, ahol az Akuto-dinasztia tagjai már a 17-ik század derekán is szakét gyártottak. A család egyik késői leszármazottja, Isouji Akuto a második világháború idején döntött úgy, hogy a Tone folyó közelében felépíti whisky főzdéjét, amely az otthonául szolgáló városka nevét viselte.

 

A Chichibu-ban, majd később a Hanyu lepárlóban gyártott italok azonban jó ideig nem tudtak betörni a piacra, és bár az alapító unokája, Ichiro Akuto még a Suntory márkamenedzsereként tanult marketing fortélyokat is bevetette, a cég 2000-ben kénytelen volt bezárni kapuit, majd négy évvel később még a berendezést is darabjaira bontották.

Ichiro Akuto azonban nem adta fel, és fejébe vette, hogy felvirágoztatja a családi örökséget. Előbb megalapította a Venture Whisky elnevezésû vállalkozását, hogy azon keresztül szerezzen piacot a Hanyu hordóiban pihenő nemes maltoknak, melyeket Ichiro’s Malt márkanéven kezdett forgalmazni, majd tavaly megnyitotta az „új” Chichibu lepárlót.

 

A kicsiny, ám igen takaros üzem egyenesen Speyside-ról importált két üstjében készülő párlatokra még várnunk kell kicsit, de a cég által forgalmazott Hanyu, Chichibu és Golden Horse néven forgalmazott italokat kóstolva biztosak lehetünk benne, hogy az új nedûkben sem fogunk csalódni. Az Ichiro’s Malt sorozat tagjai ma már a nagynevû Nikka és a Suntory elől kapkodják el a nemzetközi díjakat.