Hírek | Blog

GoodSpirit Experiment név alatt jelentek meg a WhiskyNet első saját palackozásai

Régi álmunk vált valóra! Megjelentek a WhiskyNet első saját palackozásai. Az üzleteinkben és a weben GoodSpirit Experiment név alatt találjátok meg őket.

GoodSpirit Experiment palackozások

Az együtt gondolkodás a györkönyi Vitalis KFt-vel (Márton és Lányai pálinkafőzde), Márton János tulajdonos, párlatmesterrel, kollégájával, a gyártásvezető Krausz Frigyessel (Fricivel) 2016-ban kezdődött.

Kóstoló az érlelőpincében

A korábbi, Skóciában gyártatott saját palackozásainkon, single caskjainkon túlmenve, szerettünk volna hazai gyártású, magas minőségű whiskyt, míg Jánosnak mérnökemberként, pálinkafőzőmesterként gyengéje volt a skót whisky, hiszen többször járt szakmai úton Skóciában, és már ismerte a vodkagyártás technológiáját – ami ugye gabonaszesz-gyártás –
, és az érlelés tudományát is, hiszen már 2016-ban érlelődött több, mint 20 éves brandyjük a pincéikben.

Ideális körülmények alatt érlelődnek az italok

Több típusú hordó az érlelésben

Kihasználva a téli, illetve kora tavaszi holtszezont – gyümölcspálinka főzésben – 2017. április 5-én pároltunk le először az etyeki sörfőzdéből származó malátát: münchenit és pilsenit.

A GoodSpirit Experiment első palackjainak töltése

Az érleléshez nyolc kisméretű, magyar tölgyfahordót használtunk, kettőt-kettőt a kőbányai Doliumtól, mádi Kalinától, mecseknádasdi Weimerttől és Roy Barriquetól. Mind a négy kádárüzemtől egyik hordó közepes, míg a másik heavy pörkölésű volt.

Címkézésre várva

Így tudtunk nemcsak a malátával (müncheni és pilseni), hanem az érleléssel is kísérletezni.
A nyolc hordóból, most hatot palackoztunk le, négy hordót a Batch 1-ben, míg két hordót a Batch 2-ben házasítottunk össze.
Két hordót pedig tovább érlelünk a jövőre megjelenő Batch 3-ba. Az első lepárlás pot stillben, míg a második oszlopüstben történik a finomabb, lágyabb aromák elérése érdekében.

Készülnek a címkék a palackokra

A következő lepárlás, két év múlva, 2019. júniusában, míg a harmadik újabb két év után, 2021. márciusában történt meg. Utóbbihoz a malátát már helyben, Györkönyben cefréztük és erjesztettük.
Ezen utóbbi, nagyobb mennyiségű készlet érleléséhez már a skóciai Speyside Cooperage-ből származó, korábbi whiskys hordókat is használunk.

Minden címke kézzel kerül a palackra

Egy izgalmas vállalkozás elején tartunk, az egyes Batch-ek mind egyediek, megismételhetetlenek, egy fejlődési folyamat egy-egy állomását jelzik.

A fejlesztői csapat egy része

GoodSpirit Experiment by WhiskyNet
Batch 1. (50 cl / 48%)

GoodSpirit Experiment by WhiskyNet
Batch 2. (50 cl  / 48%)

 

Mindkét ital elérhető a GoodSpirit Bárban  is 2023. november 3-tól.

Kóstoljátok, szeressétek!

A 2023-as Whisky Show-n mutatkoztak be a WhiskyNet első saját single malt whiskyjei