Skót lepárlók

GLENTURRET

Kiejtés: {glen-TURRET} Régió: Highlands Alapítva: 1775

A perthshire-i Crief közelében, a Turret folyó festői völgyében álló kicsiny lepárló története a helyiek szerint egészen 1717-ig nyúlik vissza, egyes feljegyzések szerint ugyanis már akkor állt itt egy zugfőzde. Abban mindenestre biztosak lehetünk, hogy az 1775-ben még Hosh Distillery néven megnyitott Glenturret ma Skócia legöregebb működő lepárlója.

A csempészkorszakban a környéken rengeteg illegális lepárló dolgozott, de legtöbbje már a 19-ik századot sem érte meg. Az egyik nagy túlélőként jegyzett Glenturret még a száz évvel ezelőtti csődhullámot is megúszta, de az amerikai szesztilalom már neki is sok volt. A főzde 1921-ben bezárta kapuit, és épületeit talán még ma is raktárként használnák, ha nem jött volna egy James Farlie nevű úriember, aki 1957-ben megvette, majd pénzt és energiát nem kímélve tetőtől talpig felújította az üzemet; ráadásul (az országban elsőként) egy látogató centrumot is megálmodott, ami napjainkban Skócia egyik legfelkapottabb turisztikai célpontja.

 

A skótok kedvenc kevertjének, a Famous Grouse-nak is otthonául szolgáló Glenturret ma a modern marketing minden fegyverét beveti. A nemrégiben megnyitott The Famous Grouse Experience elnevezésű, megújult központ már-már elvonja a vendégek figyelmét a cég virágosan édes maltjairól.

 

A lepárló neve 1987-ben még a Guinness-féle Rekordok Könyvébe is bekerült: a ház világhírű macskája, Towser 24 (!!!) éve alatt állítólag nem kevesebb, mint 28 899 egeret fogdosott össze. Hogy ezt ki és hogyan számolta össze, az nem derül ki az almanachból, de ha ők mondják…