Skót lepárlók

GLENTAUCHERS

Kiejtés:  {glen-TOCH-ers} Régió: Speyside Alapítva:  1897 Tulajdonos: Chivas Brothers (Pernod Ricard)

James Buchanan a skót whisky ipar egyik emblematikus alakja. Keze alatt született meg a Buchanan’s Blend, amely később Black & White néven vált világszerte ismertté. Buchanan vezette azt a befektetői csoportot is, amely elindította ezt a lepárlót 1897-ben. Az építkezés helyszíne a speyside-i Tauchers farm lett, amelyre jó közlekedési kapcsolata miatt (a vasút közvetlenül mellette haladt) esett a választás. A tervek elkészültét az a Charles Doig & Son építészmérnöki társaság felügyelte, amely tucatnyi, a századfordulón alapított lepárló felépítésében közreműködött. A Glentauchers sokáig a Black & White (amely eleinte az említett Buchanan’s Blend, majd Buchanan's House of Commons néven futott) egyik fontos összetevője volt. Buchanan abból a szempontból is fontos tényező a skót whisky történetében, hogy cége a különböző vállalati összeolvadások és felvásárlások által létrejött Diageo italipari óriás egyik meghatározó elődjének tekinthető. A Glentauchers mindig is a blendek malátawhisky utánpótlását volt hivatva szolgálni. Napjainkban a Chivas Brothers tulajdonában van, itala pedig a Ballantine’s és a Teacher’s whiskyket gazdagítja. 

 

A lepárló teljes mértékben mechanikusan működik, számítógépek segítsége nélkül. A tulajdonosok szándéka szerint így könnyebben tudtak felvenni új munkaerőt a gyárba. 

Ezekkel a hagyományos és könnyen tanulható technikákkal ugyanis sok helyütt (más területeken is) találkozhattak a munkások. A főzdétől nem messze fekszik a Chivas  malcolmburn-i raktára, amelyben nem kevesebb mint 1,25 millió hordó pihen, a cég összes skóciai hordójának 20%-a! 2010 zord telén 20 raktár teteje szakadt be a hó súlya alatt, amelyeket az óta természetesen újjáépítettek. Az első világháború előtt - érdekes módon - a folyamatos lepárlással is kísérleteztek a desztillálóban, de később letértek erről az útról és maradtak a hagyományos, szakaszos lepárlásnál. 

A Glentauchers önálló palackozásaiban soha nem lehetett tehát bővelkedni. A 90-es évektől a Gordon & MacPhail adott ki félhivatalosnak tekinthető évjáratos palackozásokat, majd 2000-ben a tulajdonos is megjelentetett egy 15 éves italt.