Skót lepárlók

GLENLIVET (THE GLENLIVET)

Kiejtés: {glen-LIVV-itt} Régió: Speyside Alapítva: 1824  Tulajdonos:          

A Spey, az Avon és a Livet folyók találkozásánál, a Tomintoul lepárló közelében elterülő Upper Drummin farm tulajdonosa, a zugfőző Andrew Smith már 1774-től főzögette a maga kis párlatait. 1817-ben aztán a fia vette át az irányítást, és a hamarosan megszülető új törvények nyomán ki is váltotta az engedélyt. A Livet völgyében működő megannyi illegális szeszfőzde tulajdonosa azonban cseppet sem örült az ifjú George – immár törvényes – sikereinek, ezért előbb fenyegetésekkel, majd a környékbeliek bojkottjával próbálták ellehetetleníteni a hirtelen feltűnt konkurenciát. Nem csoda hát, hogy a helyiek sokáig nem is voltak hajlandók belekortyolni az árulónak tartott Glenlivet levébe.

 

Mr. Smith és fia, John Gordon azonban ügyet sem vetett a közfelháborodásra, és a következő években sorra vásárolták a környékbeli földeket, majd a korábban megszerzett Minmore farmon 1859-ben új lepárlót építettek, ahol az Upper Drumminból átszállított berendezésekkel láttak munkához. Addigra persze a konkurencia is belátta, hogy valamit lépni kell, ezért a legtöbben saját főzeteiket is Glenlivet néven hozták forgalomba, arra hivatkozva, hogy a jól csengő név mindenkit megillet, aki a völgyben főzi levét. A Smith család végül 1875-ben bejegyeztette a márkanevet, majd öt esztendővel később a lepárló a kizárólagos névhasználati jogot is megkapta. A Glenlivet elnevezés persze később is fel-feltűnt néhány „idegen” címkén, de a névbitorlókat akkortól legalább törvény kötelezte arra, hogy saját lepárlójuk nevét is feltüntessék a palackokon, a „THE” előtag pedig az eredeti Genlivet privilégiuma lett.

 

A Josie kútjának kristálytiszta vízét, a környékbeli kiváló árpát és tőzeget használó, hatalmas lepárló ma a Pernod Ricard irányítása alatt áll, és bár napjainkban is csak hat főt foglalkoztat, üstjeiből közel 6 millió liter tiszta szesz folyik ki évente. A jókora termelés egy része – a Strathisla mellett – a Chivas alapleveként végzi, de a termelés java single maltként kerül forgalomba. A Glenlivet hangás, virágosan illatozó maltjai ma nem csak hazánkban, de Mexikóban és az Egyesült Államokban is a legkeresettebbek, ráadásul a folyamatosan növekvő eladásoknak köszönhetően a cég lassan világszinten is elorozni készül az évek óta piacvezető Genfiddich pozícióját.

 

Glenlivet saját panzióval és étteremmel várja az utazókat, akik a főzde minden igényt kielégítő turisztikai központjában egy technológiai bemutató keretében ismerhetik meg a whiskykészítés fortélyait, a túra végén pedig természetesen kóstolón vehetnek részt.

 

Ennek a lepárlónak a WhiskyNet-nél kapható termékeinek megtekintéséhez kattints a logóra:

Glenlivet Whiskyk