Skót lepárlók

GLENKINCHIE

Kiejtés: {glen-KIN-chee} Régió: Lowlands Alapítva: 1837 Tulajdonos: Diageo

A Skót-alföld árpában és szénben gazdag vidéke tökéletes táptalajul szolgált a 19-ik század első felében virágzásnak induló megannyi szeszfőzde számára, így nem csoda, hogy alig kétszáz éve még száznál is több lepárló működött ezen a vidéken. A szeszfőzdék nagy része azonban nem bírta a versenyt, és mára mindössze három üzem maradt fenn: Auchentoshan, Bladnoch és a környék legnagyobbjaként jegyzett Glenkinchie.

A John és George Rate farmerek által alapított lepárló az Edinburgh városától dél-keletre fekvő Ormiston közelében áll. Ezen a vidéken egykoron minden a de Quincey család kezében volt, az ő átformált nevüket viseli a helyi Kinchie-patak, amelynek völgyében a Rate-fivérek alapvetően saját szükségleteik kielégítésére vágtak bele a szeszfőzésbe. 1853-ban a testvérpár eladta a lepárlót, és miután az új tulajdonos fűrészüzemmé alakította át, egy ideig úgy tűnt, hogy Glenkinchie  meséje véget ér. 1880-ban azonban edinburgh-i whiskykeverők, borkereskedők és sörfőzők együttműködésével létrejött a Glenkinchie Distillery Co. Ltd., amely tíz évvel később teljesen átalakította a lepárlót, majd főzeteit a nagyvárosban kezdte terjeszteni.  

A jelenleg a Diageo istállójához tartozó Glenkinchie lepárlóban ma is Skócia két legnagyobb, több mint 30 ezer literes desztilláló berendezése működik. A roppant méretű üstök, a Lammermuir-hegység forrásainak mészkövön átfolyó kemény vize és a mai napig működő csőkígyós hűtőrendszer szerencsés találkozásának köszönhetően a Glenkinchie lepárlóban egy különlegesen összetett és könnyed, alig-alig tőzegelt ital született, ami később lowland-i típusként vonult be a whisky-történelembe.

Az „Edinburgh Maltja” néven is emlegetett Glenkinchie single malt ma egy 10 éves klasszikus kiadásban, egy 14 éves Distillers’ Edition címkéjű palackban és egy hordóerősségű változatban kapható.  A hivatalos kiadások mellett azonban a Cadenhead és a Gordon & Macphail jóvoltából több független palack is megtalálható a boltok polcain. Glenkinchie csodásan könnyed főzeteinek tetemes része ugyanakkor napjainkban is a Haig Gold Label és a Johnnie Walker keverőmestereinek egyik kedvenc játékszere. A Glenkinchie Lowland Single Malt Whisky 10 éves változata a Diageo klasszikusainak hatos sorozatában is helyet kapott.