Skót whisky | Blog

Glengoyne – Worth the Wait

A Glengoyne jelszava a Worth the Wait, vagyis "megérte várni". És, hogy miért is éri meg várni a Glengoyne-nál, az most 2 perc alatt ki is derül.

Az őszi hónapok változást hoznak a természeti tájban és az időjárásban, és bár a Glengoyne az év bármely időszakában kiváló ital, azonban előfordulhat, hogy most ősszel a szezonban más Glengoyne után nyúl. 
A Skót-alföld és -felföld határán fekszik a Glengoyne, amelyet Skócia legszebb lepárlói között tartanak számon. Az 1833 óta működő lepárló kelta eredetű neve annyit tesz, „a vadludak völgye”. Erre utal a címkén látható két vadlúd is.

Worth the Wait
A hagyományos eljárásokhoz ragaszkodó lepárló jelszava a „Worth the Wait”, vagyis „megérte várni”. Ennek szellemében a kizárólag meleg levegőn szárított árpamalátát Skócia leglassabb desztillálási módszerével párolják le, így a párlat az üstben az átlagosnál többet érintkezik a rézzel, ezáltal megtisztul a nem kívánt összetevőktől, és egyedülállóan tiszta, édes és aromákban gazdag whisky születik.


Hordós érlelés
A Glengoyne-nál a hordós érlelésre különösen nagy hangsúlyt fektetnek. A hordókat Spanyolország északi részéből származó tölgyfából készítik. A dongákat hat évig szárítják természetes levegőn, majd az ezekből készített hordókban – kb. 2 és fél évig - Oloroso sherryt érlelnek. A Glengoyne ezekbe a válogatott, csúcsminőségű, használt hordókba teszi friss párlatait, amelyeknek költsége jóval nagyobb az érleléshez használt hordók átlagos piaci áránál. Aki megteheti, és arra jár, érdemes megnéznie a Glengoyne látogatóközpontját is, amely népszerű turisztikai célpont.

Jó lehet, hogy a Glengoyne az év bármely időszakában kiváló ital, azonban előfordulhat, hogy az őszi szezonban még inkább a fókuszba kerül.  

Íme néhány kedvencünk.


Glengoyne 10 éves (0,7 l, 40%)
Ez a 10 éves, friss, zöldalmás, tejkaramellás jegyekben gazdag whisky a lepárló portfóliójának alaptétele. Kivételesen tiszta, sallangmentes ital, remek bevezetést ad a lepárló ízeinek világába. Már nemzetközi szinten is bizonyított, legutóbbi díja: International Spirits Competition 2020 - GOLD
 


Glengoyne 12 éves (0,7 l, 43%) 
Citromhéj, tejkaramellás alma és leheletnyi kókusz – ezek a jegyek jellemzik a Glengoyne 12 évesét. A gondosan válogatott sherryhordókban történő érlelés, és a már említett Skócia leglassabb lepárlási folyamata, valamint a tőzegmentes árpa egy egészen gazdag, tiszta whiskyt eredményeznek. Díja: International Spirits Competition 2020 - GOLD
 

Glengoyne Legacy Chapter Three (0,7L / 48%)  - 2022. november 24-ig akcióban
A Glengoyne Legacy sorozatának mindegyik darabja egy-egy, a lepárló életében meghatározó személyiség előtt tiszteleg, akiknek munkássága nagy befolyással volt a jelenkori italaikra. Az első darabja Cochrane Cartwright előtt állított emléket, aki bevezette a lassabb lepárlást a főzdében és sherryhordóban kezdte érlelni a Glengoyne-t. A második palackozás Peter Russellről emlékezik meg, aki abban az időben is az Ian MacLeod Distillers feje volt, amikor a lepárlót megvásárolták az Edrington cégcsoporttól. Ez, a harmadik kiadás pedig Sir Arthur John Teddert, a Glengoyne jövedéki szakemberét ünnepli, aki segített létrehozni a Glengoyne mai arcát úgy, hogy az megfeleljen a szabványoknak, miközben egyedi karakterét nem veszíti el. Teder büszke lenne erre a kivételes whiskyre, amelyet a Glengoyne-i raktárak legkiválóbb amerikai tölgy sherryhordóinak házasításából alkottak meg.

Glengoyne 18 éves (0,7 l, 43%)
Ez a 18 éves skót single malt fűszeres-vaníliás gyümölcsösséggel hódít, komplex, nemes karaktere nagyon szerethetővé teszi. Sokat dob rajta az első töltésű oloroso sherryhordóban történő érlelés.  Szinte említenünk sem kell, de  ő is díjnyertes párlat: International Spirits Competition 2020 - GOLD


Egy igazán nagykorú whiskyvel zárjuk a Glengoyne-sort…
 

Glengoyne 21 éves (0,7 l, 43%)
A Glengoyne 21 éves az alapkínálat legidősebb darabja, többszörösen díjazott whisky. Elképesztő, hogy ez a whisky több, mint két évtizedet töltött hordóban. Az oloroso sherrys érlelés hatására mély, rézszínnel és komplex sherrys, fűszeres gyümölcsösséggel és mézes, tölgyes jegyekkel gazdagodott. Lecsengésben előbukkannak a sherrys jegyek a melengető fűszerek kíséretében. Hosszan kitartó fahéjas aromával búcsúzik ez a rendkívül komplex ital.