Skót lepárlók

GLENFIDDICH

Kiejtés {glen-FID-ich} Régió: Speyside Alapítva: 1886

A Speyside kellős közepén, Dufftown városában, Balvenie kastélyának közelében álló Glenfiddich  lepárló neve örökre összefonódott a single malt kategóriával, ez a hatalmas főzde ugyanis elsőként látta meg a fantáziát e nemes italokban, és azóta is a világ legkeresettebb maltjainak büszke gazdája.

 

A szintén Dufftownban álló, és méreteiben is hasonló Mortlach lepárló egykori hivatalnoka, William Grant 1886-ban döntött úgy, hogy saját lábára áll, és megalapította saját lepárlóját, amit ma már örökösei ötödik generációja üzemeltet. A város folyójáról elnevezett főzde eredetileg kevertek készítésével foglalatoskodott, de a Grant család tagjai a hatvanas évek elején úgy látták, eljött az ideje, hogy függetlenítsék magukat a beszállítóktól, és a szakma legnagyobb megrökönyödésére palackozni kezdték saját főzeteiket, és az eleinte vámmentes üzletekben forgalmazott single malt whiskyk egy szempillantás alatt meghódították a fogyasztók szívét.

A zöld, háromszögletű üveg azóta a cég márkavédjegyévé lett, csakúgy, mint a címkén díszelgő szarvas, amely a lepárló nevének kelta jelentésére utal: ’a szarvas völgye’. A Grantek azonban később is mindenben az elsőségre törekedtek, így az ő italuk volt az első, amelyet az azóta általánosan elterjedt henger alakú kartoncsomagolásban árusítottak, és természetesen a Glenfiddich Skóciában elsőként nyitott látogatócentrumot is, amely mára az ország egyik legfontosabb látnivalója lett. A whisky-készítés minden munkafolyamatát részletesen bemutató látványosságot 1969-es megnyitása óta több mint 3 millió turista látta.

 

Ami azt illeti, a Glenfiddich lepárló hatalmas épületei között valóban akad látnivaló. A jelenleg évi 10 millió liter tiszta szeszt produkáló, hatalmas üzemben közel harminc kisméretű desztilláló berendezés áll, melyek mindegyike az eredetileg a Cardhu lepárlótól vásárolt „ősüstök” pontos mása. Sőt, némelyik főzőegység alatt még mindig ott dolgozik az eredeti gázfűtés. A Robbie Dhu patak különösen lágy, ásványi anyagokban gazdag vízével táplált főzde saját palackozóval, kádárüzemmel és rézműves műhellyel rendelkezik, a negyvennél is több tárlóházban pedig akár 800 ezer hordó is kényelmesen elfér. Nem csoda, hogy a Glenfiddich ma a világ single malt kereskedelmének mintegy ötödét tudhatja magáénak.

A cég vezető terméke egy klasszikus, bourbon-hordóban érlelt, könnyű és tiszta 12 éves, amely gyümölcsös, citrusos, kissé hangás és malátás ízekkel csábít, míg a Glenfiddich single malt 15, 18, illetve 21 éves változatai jóval komplexebb, testesebb ízélményt nyújtanak. A lepárló kísérletező kedvének gyümölcseként számos speciális párlat is forgalomba kerül, ilyen például a Havana Reserve néven kapható, rumos hordóban érlelt ital vagy a három különféle érlelés eredményeként megszülető Solera. A Glenfiddich italai kizárólag hivatalos palackozásban kaphatók.