Skót lepárlók

GLENDULLAN

Kiejtés: {glen-DUL-lan} Régió: Speyside Alapítva: 1898 Tulajdonos: Diageo

A Speyside szívében fekvő Dufftown egy igazi whiskyváros, volt idő, amikor 8 lepárló működött itt, egy régi mondás pedig így tartja: „Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills”, vagyis: „Róma épült hét dombra, Dufftown meg hét ’párlóra”. A ma is aktív főzdék egyike a legtöbb whiskyivó számára (is) ismeretlen Glendullan. Az eredeti lepárló 1898-ban kezdte meg működését, és az 1962-es nagy felújítást követően 10 évvel, közvetlen szomszédságában egy másik desztilláló is felépítésre került. A két főzde egy ideig párhuzamosan működött, majd a régi Glendullant 1985-ben bezárták. Ezekben az időkben a párlatokat palackozás, illetve a blendekbe való felhasználás előtt keverték egymással, pedig karakterükben eltértek egymástól, így single maltként való forgalomba hozataluk utólag is elgondolkoztató. Mindenesetre a régi épületek ma a Diageo lepárlómérnökök szakmai továbbképzésének adnak otthont.

 

A whiskyk világában a víz hatása az ital ízére alkalmanként vitatott. A közvélekedés szerint a víz alapvetően nem befolyásolja a whisky végső karakterét, vannak viszont, akik szerint a kemény víz plusz gyümölcsösséget ad a párlatnak. Skóciában a legtöbb lepárló lágy vizet használ a gyártáshoz, és csak egy maroknyi főzde van, amely kemény vízből készíti nedűjét, ezek közé tartozik például a Glenmorangie és a Glendullan is. A Glendullan esetében az üzem mögött található mészkőbányából származik a víz, magas kalcium tartalma pedig alighanem hozzájárul az itt készülő ital karakteréhez.

 

A Glendullan  nagy része érlelés után kevert whiskykbe vándorol, single maltként ritkán lehet vele találkozni. A hivatalos palackozások egyike Singleton of Glendullan néven Észak-Amerikában jelenik meg. 

Ezzel a kiadással könnyen összetéveszthető a Diageo másik két lepárlójának a whiskyje, amelyek ugyanezzel a névvel és dizájnnal jelennek meg: a Singleton of Dufftown Európában, a Singleton of Glen Ord Ázsiában. Hivatalos palackozásnak tekinthető még a Flora & Fauna sorozatban megjelenő 12 éves Glendullan  is, ezeken kívül viszont csak független palackozók kiadásában érhető el. A nálunk kapható Glendullan  kiadásokért kattints a képre!