Skót whisky | Blog

GlenAllachie: Tölgyes újdonságok

Most megtudhatod, mit tud a Chinquapin Oak, a French Oak és a Scottish Oak.

 

 

 

Annyi lepárló van egymás hegyén-hátán Speyside-on, hogy nehéz felkapcsolni az autót kettesből hármasba, mert megint jön egy újabb…  Itt vert tanyát a GlenAllachie is, amely a 2017-es évben egy újjászületésen is átesett.

A WhiskyNetnél és kis hazánkban a lepárló termékei három éve mutatkoztak be, és óriási sikert arattak. A lepárló szakemberei azóta sem ülnek a babérjaikon, hanem folyamatosan új palackozásokon dolgoznak, nagyban köszönhető ez Billy Walker whiskygurunak, aki már számos lepárlónál bizonyította hozzáértését és iparági tapasztalatát.

Íme, a legújabb három tölgyes kiadás: ismerd meg őket testközelből.

 

GlenAllachie 10 éves Chinquapin Oak (0,7l, 48%) – Az észak-amerikai chinquapin tölgy zamatai

Billy Walker fáradhatatlanul dolgozik újabbnál újabb kísérletezéseken: ennek ékes példája a Chinquapin Oak palackozás is. A Virgin Oak széria már nem ismeretlen terep, hiszen korábban már megjelent egy három tagból álló kiadása. Most újból három palackozás kapott helyet a legújabb virgin oak szériában. A sorozat lényege, hogy a korábban más hordókban érlelt whisky bizonyos időre új tölgyhordókba kerül, így az adott tölgyfajtára jellemző jegyek kerülnek a whiskybe. Ez a whisky elsőként használt bourbonhordókban érlelődött, majd 18 hónapot töltött el chinquapin tölgyből készült új hordókban. A chinquapin tölgy (Quercus Muehlenbergii) Észak-Amerikában honos.  Nagyon komplex, „vaskos” ital.
 

GlenAllachie 10 éves French Oak (0,7l, 48%) - Megmutatkoznak a francia tölgy földes fűszeres jegyei

Új, francia tölgyhordóban kapott utóérlelést a GlenAllachie Virgin Oak sorozatának ezen palackozása. Az európai tölgy (Querus Robur) nem ismeretlen a whisky világában, hiszen megannyi sherryhordó és boroshordó készül ilyen tölgyből. Ez a whisky használt bourbonhordókban érlelődött, mielőtt 18 hónapra új, francia tölgyhordókba került utóérlelésre, melyeket a Haute-Garonne régióból szereztek be és 15 hónapig szárították a szabad levegőn. A francia tölgy kissé földes és fűszeres jegyeket kölcsönöz az egyébként édeskés, mézes és citrusos GlenAllachie whiskynek. Illatában megmutatkozik a narancshéj, a méz és a kellemesen lágy fűszerek aromái, majd beköszön a karamell és mellette a gyümölcsös jegyek, valamint a mokka.

Ízében a már említett földes, fűszeres hatások mellett tetten érhető a grapefruit és a fahéj is, majd gyömbéres hatásokkal búcsúzik.

 

 

GlenAllachie 15 éves Scottish Oak (0,7l, 48%)  – Skót tölgy a nem mindennapi érlelési technikához

Ez a 15 éves whisky új skót tölgyhordókban kapott utóérlelést. A skót tölgyet (Quercus Petrae) nagyon ritkán használják whiskyk érlelésére. Igazi kihívást jelent vele dolgozni, a hordókészítés minden mozzanatát tekintve. Ritka és igen költséges faanyag. A hordókhoz felhasznált fát 36 hónapon át szárították, majd közepes kiégetést kapott. A hordókba kerülő whisky kb. 18 hónapot töltött el ezekben a hordókban, előtte pedig használt bourbonhordókban érlelődött. Illatában felfedezhető a méz, a, vanília és a citrusok, ízében pedig a hangaméz, a karamellizált fenyőmag, a fahéj és a toffee, amit narancshéj, citromreszelék, banán és gyömbér követ. Izgalmas, jól eltalált ital. Csupán 2250 palack került a piacra ebből a tételből.

 

Itt érhető el a WhiskyNet által forgalmazott összes GlenAllachie kiadás.