Skót whisky | Blog

GlenAllachie - egy újjászületett speyside-i lepárló nyomában

Hazánkban a GlenAllachie lepárló hivatalos kiadásival első alkalommal csak 2019-ben a 9. Whisky Show-n találkozhatott a nagyérdemű közönség. Most górcső alá vesszük a 2017-ben megújult lepárlót, s annak néhány ígéretes palackozását.

A GlenAllachie lepárló Skóciában a Speyside whiskyrégióban található.

A speyside-i GlenAllachie lepárló 1968-ban kezdte meg működését. Három millió literes éves kapacitással állított elő tipikus speyside-i jegyekben gazdag italt. Függetlenségét azonban nem tudta megőrizni, így az évtizedek során whiskyjei nagyrészt a Chivas/Pernod által forgalmazott blendekbe vándoroltak, illetve független palackozók kiadásaiban kóstolhattuk.

Ez a helyzet Billy Walker master blender érkezésével gyökeresen megváltozott. ( ő az a master blender, aki a BenRiach és a Glendronach lepárlókat is pár év alatt sikerre vitte a 2010-es évek elején)

 A kezei alatt újjáéledt a GlenAllachie telt, gyümölcsös, élénk, vérbeli felföldi malátawhiskyje.
A BenRiach csoportot a Brown-Formannak eladó innovatív lepárlómester, master blender kezei alatt jelentős változások történtek a GlenAllachie háza táján. Például számos palackozás mellett új, korjelölt alapsorral is előrukkoltak.

A GlenAllachie Distillers Company Ltd megalapítása

Trisha Savage-dzsel és Graham Stevensonnal egyesülve megszerezte a GlenAllachie-t és megalapították a GlenAllachie Distillers Company Ltd-t, magukkal hozva összesen több, mint 100 év szakmai tapasztalatot.

Kezeik alatt máris újjáéledt a lepárló:
- 2018 februárjában kiadtak egy 6 darabból álló single cask sorozatot, melynek hordóit maga Billy Walker válogatta, megünnepelendő a lepárló 50 éves fennállását.
- 2018 júniusában korjelölt alapsorral jelentkeztek.
- 2018 novemberében megjelentették blended whiskyjüket a MacNair's Lum Reek-et.
- 2019 augusztusában megjelent különböző utóérlelésű sorozatuk, egyelőre 3 limitált kiadással. Természetesen mindhárom kiadásban oroszlánrészt vállalt Billy Walker. Az elképzelés az volt, hogy olyan hordókat találjanak, amelyek jól passzolnak a GlenAllachie stílusához, de nem nyomják el azt.
Ugyanekkor az alapsor legújabb tagját, a 15 éves kiadást is piacra dobták.

Láthatjuk hát, hogy a három szakember nem kis lendülettel és eltökéltséggel vágott bele céljaik megvalósításába. Munkájuk hamar meg is hozta gyümölcsét: 2019 szeptemberében a GlenAllachie-t a legjobb skót lepárlóvá választották a "Scottish Whisky Awards" nevű rangos megmérettetésen.

 

GlenAllachie 12 éves (0,7 l, 46%) - az alapsor szíve, lelke

A 12 éves alapsori kiadás az alapsor szíve, lelke. A legjobb hordókból lett válogatva, Pedro Ximenez, Oloroso és új tölgyfahordós érlelések.

Illatában tetten érhető a vajkaramella és a méz, s némi mazsola és tejeskávé bújik meg a háttérben. Gazdag aromavilágában a méz, a marcipán és banán mellett, kiérezhetjük a vajkaramellás jegyeket, valamint a tejeskávés ízeket.

 

GlenAllachie 8 éves Koval Rye Finish (0,7 l, 48%)  - rozswhiskey-hordóban utóérlelt kiadás

2019 augusztusában, egy különböző utóérlelésű whiskyket bemutató sorozatban jelent meg a 8 éves Koval Rye Finish, amelyet a hagyományos bourbonhordós érlelés után a chicagói Koval lepárló organikus rozs whiskey-jének hordójába is átraktak. Maga a hordó egy ún. "quarter cask", azaz egy igen kis méretű hordó volt, amelyben a fadongáknak az italt befolyásoló hatásai hatványozottabban érvényesülnek, tehát a rozsos fűszeresség intenzíven megjelenik ebben a kiváló single maltban.

 

 

MacNair's Lum Reek 12 éves (0,7 l, 46%) - Billy Walker lepárlómester blended maltja

A MacNair's Lum Reek egy, a GlenAllachie lepárló által palackozott blended malt whisky, azaz több lepárlóból származó single malt whsiky házasítása. A GlenAllachie idősebb, teltebb italai mellett Islay szigeti lepárlók és speyside-i lepárlók italaiból házasítja Billy Walker lepárlómester. A GlenAllchie raktárában érlelik őket külön-külön, ezután házasítják és 46%-os alkoholtartalomra hígítva palackozzák - nem hűtve szűrve, természetes színnel.
Nevét Harvey MacNair viktoriánus korabeli skót úriemberről kapta, aki korának közismert zsenije volt. Kereskedő, utazó, alkimista, drámaíró, de igazi zsenialitása a finom whiskyk keverésében rejlett. Imádta a whisky természetes, hamisítatlan színét. Tiszta arany - mondta kacsintva. Ő alkotta meg a Lum Reek whiskyt, melyet 2018-ban Billy Walker újraélesztett, és a mai modern közízlésnek megfelelőbbé szabott. Ez a legalább 12 évig érlelt italokból házasított whisky jól tükrözi Billy Walker lepárlómester hatalmas tapasztalatát, kreatív képességeit és hordóválasztási szakértelmét. A több lepárlótól felvásárolt, első töltésű bourbon, vörösboros és Pedro Ximenez hordókból végül egy erősen füstös ízvilágú italt alkotott (köszönhetően az Islay whiskyk nagy arányú jelenlétének).

 

GlenAllachie 25 éves (0,7 l, 48%) – a kor tisztelete

A GlenAllachie legöregebb single maltja az alapsorban Pedro Ximinez és Oloroso sherryhordós érlelések kombinációja, amelyet kifejezetten a Master Distiller, Billy Walker választott ki, és a lepárlónál a megszokotthoz képest kissé magasabb, 48%-os alkoholfokon palackozták. Gazdag, komplex aromavilágában mazsolás, ananászos és étcsokis jegyek tobzódnak, a háttérben felfedezhető a gyümölcslekvár és édes fűszerek szolid harmóniája.

 

GlenAllachie 18 éves (0,7 l, 46%)

A 18 éves alapsori kiadás az alapsor meghatározó „felnőtt” tagja. A legjobb hordókból lett válogatva: Pedro Ximenez, Oloroso, azonban, ellentétben a 10 és 12 évessel, itt nem használt a mester új tölgyhordós érleléseket. Fantasztikus whisky. A friss vaníliás fűszeres illatú whisky ízvilágban sem okoz csalódást: mazsola, marcipán, hanga és méz turbulenciája egészíti ki a cseresznye aromát csipetnyi étcsokoládéval.

 

 

 

Összes GlenAllachie: ITT