Skót lepárlók

GLEN SPEY

Kiejtés: {glen-SPEY} Régió: Speyside Alapítva: 1907

Rothes városa jelenleg négy működő lepárlót is magáénak tudhat, de amíg például a Glen Grant az évek során jókora népszerűségre tett szert, kistestvérei, a Glenrothes és a Glen Spey még ma is afféle rejtett ékkövekként bújnak meg a helyi patak két partján.

A speyside-i városka fölé magasodó várhegy lábánál megbúvó Glen Spey lepárló egész Skócia egyik legkevésbé ismert főzdéje. A szakmabeliek és a helyiek még abban sem mindig értenek egyet, hogy a malomból lett lepárló mikor is nyitotta meg kapuit, de a legtöbben valahová az 1880-as évekre datálják az alapítást. A mindig büszke felföldiek fura „emlékezet-kiesésének” magyarázata talán az lehet, hogy Glen Spey volt az első skót whisky-lepárló, amely angol tulajdonba került, ez pedig nem éppen a legjobb ajánlólevél a függetlenségükre oly kényes skót polgárok körében.

 

Glen Spey mogyorósan száraz, könnyű italával eddig jobbára a J&B és a Spey Royal kevertek, valamint a Strathspey vatted malt alapanyagaként találkozhatott a közönség, de az utóbbi években már néhány független palackozó által kiadott single malt is forgalomba került.