Skót lepárlók

GLEN ORD

Kiejtés:           {glen-ORD} Régió:             Highland Alapítva:         1838 Tulajdonos:    Diageo

glen_ord_1.jpg

A lepárló Inverness-től 20 km-re északra, a termékeny Black Isle félszigeten helyezkedik el. Nevét is a közelben lévő „The Ord” síkságról kapta, amihez úgy tűnik a kellőképp skótos hangzás okán társult a Glen (völgy) előtag. A nevezetes Mackenzie klán számos kastélya található ezen a vidéken, akik valószínűleg Írországból jöttek a skót Felföldre még a 12. század folyamán. A Mackanzie-ek egy leszármazottja, Thomas Mackenzie alapította a Glen Ord főzdét 1838-ban, mely több tulajdonosváltást megélve ma a Diageo tulajdonában van. Ha Skóciának ezen a vidékén járunk, akkor érdemes felkeresni a lepárló látogatóközpontját, amely már 1988 óta nyitva tart és a skót whiskyipar egyik legjobbjaként tartják számon. 

A telep nagy részét egyébként egy malátázó foglalja el, amely évente 37 ezer tonna malátázott árpával szolgál a Glen Ord és még néhány más lepárlónak. Az árpára szükség is van a lepárló farkas (avagy „ordas”) éhségének kielégítése végett, hisz az üzemben lévő 6 lepárló évente 5 millió liter tiszta szesz előállítására képes (és egy 2012-es bejelentés szerint a meglévő kapacitást duplázni fogják!). A meglehetősen hosszú fermentációs (erjedési) idő a gyümölcsös jegyekért, a hosszú rézkonverzációt (a párlat és a réz érintkezése) biztosító lassú lepárlási és hűtési folyamat pedig az ital könnyed karakteréért felelős. 

 

glen_ord_2.jpg

 

 

A Glen Ord jelentős része single maltként talál gazdára, amellett, hogy a Johnnie Walker és a Dewar’s fontos összetevőjének számít. A Singleton of Glen Ord whiskyt elsőként Tajvanon és Koreában kezdték el forgalmazni 2006-ban. A Diageo mintegy kísérletet tett arra, hogy a 25 és 35 év közötti fogyasztókat a blended helyett single malttal csábítsa a scotch-hoz. Kevesen gondolták volna akkor, hogy pár év múltán a márka a világ egyik legnagyobb mennyiségben eladott single maltja lesz. A félreértéseket elkerülendő itt is elmondjuk, hogy Singleton néven 3 különböző lepárlóból származó whiskyt is kiad a Diageo. Ázsiában a Singleton of Glen Ord, az USA-ban a Singleton of Glendullan, Európában (így tehát a WhiskyNetnél is) pedig a Singleton of Dufftown kerül forgalomba. A címkén ugyan jelzik az adott lepárlót, de a palack megjelenése ugyanolyan mindhárom termék esetében. 

  

glen_ord_4.jpg

A lepárlónak Hidden Malt néven is jelenik meg (jellegzetesen szögletes üvegben) palackozása. A „Hidden Malt” kifejezés szó szerint azt jelenti: rejtett malt. 

glen_ord_5.jpg

A Diageo 4 lepárlója (Caol Ila, Clynelish, Glen Elgin és Glen Ord) kapta ezt a nevet: ők együtt a Hidden Malts. A kifejezés egyrészt utalás arra, hogy a közelmúltig ezek a malátawhiskyk csak korlátozott számban voltak elérhetőek, a nagyközönség számára rejtve maradtak. Ma már persze ezek az italok széles körben elérhetőek. Másrészt pedig földrajzi elhelyezkedésük okán, hiszen magukra a lepárlókra is (viszonylag) nehéz rábukkanni, a forgalmas nagyvilág elől is elrejtőznek.