Skót lepárlók

GLEN GRANT

Kiejtés: {glen-GRANT} Régió: Speyside Alapítva: 1840

A whisky-barátok között Speyside egyik legjobb szeszfőzdéjeként számon tartott Glen Grant azon kevesek közé tartozik, amelyek már a múlt század első éveiben is megtehették, hogy legjobb párlataikat single maltként hozzák forgalomba. Rothes városának büszkesége már száz esztendővel ezelőtt is az egyik legnagyobb név volt a piacon, ma pedig (az örök listavezető Glenfiddich mögött) a világ második legnépszerűbb maltjaként hódít világszerte.

 

A Grant fivérek által 1840-ben alapított, majd húsz évvel később – a skót lepárlók közül elsőként – már elektromos áramot használó üzem hírnevét az ifjabbik James Grant alapozta meg, aki 1872-től kerek hatvan esztendőn át irányította azt. A whiskytörténelembe őrnagy néven bevonult menedzser nem csak a lepárlót tette naggyá, de annak környékét is felvirágoztatta, aminek egyik legszebb eredménye az a csodás kert, amelyet ma is a régió egyik legfontosabb turisztikai látványosságaként jegyeznek.

A nemrégiben még széntüzeléssel fűtött, különleges tisztítóberendezésekkel felszerelt tíz jókora desztillálóból Skócia egyik leglágyabb maltja folyik ki, és ez a csodás könnyedség a Glen Grantet nem csak Olaszországban tette elsőszámú kedvenccé, de ma már az amerikai és ázsiai piacokon is egyre népszerűbb.

A nagynevű lepárló tőszomszédságában ma is ott áll lelakatolt kistestvére, a múlt század elején néhány évig működő Glen Grant 2, amely 1965 és 2002 között – az éltető víz forrására utaló – Caperdonich néven volt ismert.

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.