Skót lepárlók

GLEN DEVERON (MACDUFF)

Kiejtés {glen-DEV-er-en} Speyside

Skócia észak-keleti részén, a Deveron folyó torkolatánál, a Banff-öbölben áll egy jókora lepárló, amelyet alig több mint fél évszázaddal ezelőtt, 1962-ben épített fel a Macduff-család és néhány helyi vállalkozó – a família nevét viselő településen.

A lepárló tíz évvel később a kevertjeiről híres William Lawson cégéhez, majd az azt felvásárló Martini Rossihoz, végül pedig a Bacardin keresztül a John Dewar & Sons érdekeltségébe került. A Macduff azóta is a Dewar’s egyik legjobbjaként ontja magából a finom leveket, s bár a lepárló Speyside kevés tengerparti üzemének egyikeként vonult be a történelembe, a speciális desztillálók révén különlegesen lágyra és könnyűre sikeredett maltját egy ideig amolyan kvázi highland whiskyként is forgalmazták.

 

 

Macduff főzeteinek egy része ma kevertekbe kerül, a maradék majdnem félmillió palacknyi pedig single maltként kerül forgalomba. A cég hivatalos kiadásainak címkéin a Glen Deveron felirat, míg a független palackozók által forgalmazott italokon a Macduff név látható.