Hírek

Füstjelek a poharadban: 3 meghatározó füstös whisky

Kezdjük az elején: Honnan kerül a füst a whiskybe?

A whiskykészítés egyik fontos fázisa az árpamaláta készítése: az érett árpát három napra friss forrásvízbe áztatják, majd a malátázóterem lyukacsos padlóján szétterítik, és rendszeresen megforgatják. Ez a folyamat akár 2 hétig is eltarthat.

Annak érdekében, hogy a csírázási folyamat ne induljon be, a megfelelő pillanatban ki kell szárítani a kiterített árpát. Ez az eljárás kétféleképpen mehet végbe, attól függően, hogy füstös, vagy füstmentes ízvilágú whiskyt gyártanak. Az utóbbi esetében szárazgőzt engednek át a már említett lyukacsos padlón. A másik lehetőség, hogy tőzeg elégetésével szárítják az árpát. Ettől a végtermék füstös aromát kap. A tőzeg égetése közben illatos, tipikus füstöt áraszt. A tőzegben található olajok, más néven fenolok az árpaszemekre tapadva sajátos ízt adnak.  A tőzeges szárítás közben figyelni kell, hogy a maláta füstössége, (szaknyelven PPM, fenol szintje) és az árpa szárazsága összhangban legyen.

 

És most nézzünk három imádnivaló, kellemesen füstös whiskyt:

 

Old Ballantruan 10 éves (0,7 l, 50%)

Az Old Ballantruan whisky a Tomintoul lepárlóban készül, - a Speyside Glenlivet régióban szokatlan módon - erősen tőzegelt (55 ppm) árpa felhasználásával. Nevét a lepárló közelében fekvő, Cromdale-hegységben fakadó, Ballantruan-forrásról kapta, amelynek vízéből ezt az italt is készítik. A 10 éves érlelési periódust követően 50 fokra beállítva palackozzák. Az italt a minél természetesebb és intenzívebb ízélmény érdekében nem hűtve szűrik le. Illatában a kellemes füstöt gyengéd fűszerek emelik ki. Aromája pedig a nem túl harsány tőzegfüst mellett édes, bársonyosan lágy, malátás jegyekkel csábít. Most akcióban.

 

 

 

 

 


 

Glendronach Peated (0,7 l, 46%)

 

Már a GlenDronach is? Igen, már a GlenDronach is gyárt füstös whiskyt. Pedig a korábbi években a GlenDronach egyáltalán nem készített tőzeges whiskyt. De jó, hogy belevágtak ebbe is, hiszen a GlenDronach Peated egy . nagyon jól sikerült kiadás, akár csak az összes  GlenDronach whisky. Ennek a whiskynek csakúgy mint az illatában, az ízében is tetten érhető az édes maláta és a füst izgatóan érzéki és harmonikus elegye. Aki most bontogatja szárnyait a füstös whiskyk irányába, annak ez „telitalálat lehet”. Most akciós áron beszerezhető.

 


 

 


 

Kilchoman Sanaig (0,7 l, 46%)

A füstös whiskyjeiről híres Islay szigetén található Kilchoman lepárló Sanaig névre hallgató whiskyjét nyugodtat nevezhetjük a lepárló egyik meghatározó zászlóshajójának. A Sanaig túlnyomórészt sherrys jegyekkel rendelkezik, mivel nagyobb részt Oloroso sherryhordóban, pihent, de a bourbonhordós érlelést is kapott.  Ennél a terméknél már markánsabban jelenik meg a füstös karakter. Érdemes tudni, hogy a 2016-os IWSC (International Wine & Spirits Competition) a Sanaig elnyerte a legjobb skót malátawhiskynek járó elismerést a kormegjelölés nélküli kategóriában, tehát egy díjnyertes whiskyt tisztelhetünk „személyében”.