Francia Párlatok Akadémia-serpa

Francia Párlatok Akadémia 7. rész - Francia párlatmárkák

Csupán a cognacon belül több tucat gyártó és kereskedőcég létezik, így a következő listában pár olyat mutatunk be röviden, amelyekkel itthon leggyakrabban találkozhatnak a párlatok kedvelői, és amelyekkel érdemes elkezdeni az ismerkedést.

Cognacmárkák

Delamain

Delamain 

Az egyik legrégebbi kereskedőház, amelyet James Delamain alapított 1762-ben. Címerüket I. Károly angol király adományozta Nicolas Delamain lovaggá ütésekor. Az eredeti cég csődbemenetele után 1824-ben újraalapították, ezt a dátumot láthatjuk a mai logón is.

A cég alapítása óta családi kézben van, viszont nem rendelkezik sem szőlőültetvényekkel, se saját lepárlóval. Kizárólag olyan termelők párlatait vásárolják fel, akik saját borukat párolják le, azokat is kizárólag a Grande Champagne régióból. Ellenben az érlelést végig maguk végzik saját pincéjükben.

Kevés lepárló mondhatja még el magáról, hogy kizárólag XO, vagy idősebb korú terméket gyárt. Azon belül is a „legfiatalabb”, Pale & Dry kiadásuk is már minimum 25 éves.

 

A négy nagy ház – Hennessy, Martell, Rémy Martin, Courvoisier

Hennessy

Minden bizonnyal a világon és hazánkban is a legismertebb cognacmárkák a Hennessy, Martell, Rémy Martin és a Courvoisier. Ismertségen kívül gyártott mennyiségben is világelsők, ők négyen összesen a világ cognacpiacának 90 százalékáért felelősek. Sikerük főleg két tényezőnek köszönhető: korai alapításuknak (1765, 1715, 1724, 1828), és hogy azon kevesek közé tartoztak, akik a filoxéra-járványt át tudták vészelni.

Ilyen nagy mennyiséget a gyártók csak akkor tudnak kiszolgálni, ha több termőterületről származó párlatokból alkotják meg a termékeiket. Ez alól félig kivétel a Rémy Martin, aki csak Fine Champagne (Petite és Grande Champagne keverék) cognacokat gyárt. Ez nem feltétlenül jelenti a minőség csökkenését, viszont ajánlott felkeresni a kisebb, kevésbé ismert házak termékeit is.

  

Pierre Ferrand

Ferrand birtok

 

Ferrand cognac 10 Generation

Habár a Ferrand család már tíz generáció óta foglalkozik cognac-kal, a márka mai arculatát az Alexandre Gabriellel való összefogásnak köszönhetjük. A burgundy-i borász családból származó Alexandre 1989-ben kezdte meg összefogását a Ferrand családdal. Amíg a legtöbb márka a tömeggyártásra fokuszált, Alexandre a régi, tradícionális módszereket akarta a folyamatos innovációval párosítani.

A Pierre Ferrand kizárólag Grande Champagne-ból származó cognacjain nem találunk kormegjelöléseket. Ennek az az oka, hogy kis mennyiségű fiatal párlatot adnak a jóval idősebb párlatok mellé, hogy egyedi komplexitást érjenek el. Kínálatukban találunk 12, 20, 35, de akár 70 év átlag korú italokat is, nyáron pedig – amíg nem párolhatnak bort – üstjeikben a Citadelle gint készítik.

Chateau du Montifaud
 

Chateau du Montifaud

Augustin-Pierre Valet 1837-ben alapított szőlészetet három saját rézüsttel a lepárláshoz. A vállalkozás kiemelkedően sikeresnek bizonyult, a jövedelemből pedig megépítette a márka nevét adó kasélyt (chateau).

A cég a mai napig családi tulajdonban van, összesen 90 hektár szőlőt termesztenek Petite- és Grande Champagne területén. A gyártás teljes folyamata a birtokon zajlik, a termesztésen keresztül a lepárláson át az érlelésig és palackozásig.

Tudtad?

Amikor az aktuális férfiörökös belép a vállalkozásba, az első általa lepárolt konyakból külön kiadást csinálnak.

Összes cognac

Armagnacmárkák

Castaréde-kiadások

A Castaréde  család 1832-ben szerezte meg kereskedői licenszét, ezzel a legrégebb óta létező armagnac-kereskedőház. Jelenleg Florence Castaréde kezei alatt gyártják a jobbnál jobb díjnyertes párlatokat. A palackok címkéjén látható címert XVIII. Lajos király adományozta a családnak a nemesi ranggal együtt 1818-ban.

Castaréde család

A Castaréde-ház a Bas Armagnacbeli Chateau du Manibanból irányítja a folyamatokat, specializációja pedig az évjáratos (vintage) kiadások, amelyek legrégebbi elérhető tagja 1893-ból(!) származik.

WhiskyNet tippje:

Ha Párizsban jársz, érdemes meglátogatni a Castaréde outletjét a Hausmann Boulevardon.

Janneau

Janneau

Napjain egyik legnagyobb mennyiségben eladott armagnacmárkája az 1851-ben Pierre Étienne Janneau által alapított Janneau. A kereskedőház termékei minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyeket egy prémium armagnactól elvárunk. A birtok 1970 óta a Cognac Martell birtokában van.

Fő különlegessége, hogy 1972-ben egyedi módon kétszeres, rézüstös lepárlást kezdett el alkalmazni, a tradícionális oszlopos módszer mellett. Párlatainak többségét 8:2 arányban keveri rézüstös és oszlopos párlatokból, de kínálatukban megtalálunk csak egyfajta lepárlással készült, illetve évjáratos kiadásokat is.

Lacquy

Lacquy

Habár a legidősebb armagnac-kereskedőház címével a Castaréde büszkélkedhet, a Lacquy rendelkezik a legidősebb ismert családi birtokkal, ami armagnac-kal foglalkozik, egészen pontosan 1711 óta, ami több, mint 300 évet jelent.

A cég 22 hektár szőlővel foglalkozik, ahol a klasszikus ugni blanc és folle blanche mellett colombardot is a szokásosnál nagyobb arányban termeszt és használ fel párlataihoz. Az elvárt kormegjelölt kiadások mellett nagy hangsúlyt helyeznek évjáratos és a francia párlatok körében ritkának számító single barrel kiadásokra. Armagnac mellett pedig kiváló borlikőrt is készítenek.

Calvadosmárkák

Christian Drouin

Christian Drouin

A Drouin  család szintén saját kézben lévő calvadosmárkája 1960-ban született meg, amikor idősebb Christian Drouin farmot vásárolt a Pays d’Auge termőterület szívében. Az első húsz évben kizárólag ciderekkel kereskedett, a belőlük készült párlatokból pedig jelentős idős készletet halmozott fel. Így megtehette, hogy szembemenve az akkori trendekkel kifejezetten az idős, évjáratos calvadosokra  fókuszált, ami a mai napig a cég fő iránya.

Drouin

A cég 1992-ben átköltözött mai székhelyére, a 17. századi Cauldray-Rabut kastélyba, hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett keresletet. 2004-ben a család harmadik generációja is csatlakozott a cég irányításához Guillaume Drouin személyében, aki édesapjával a mai napig együtt alkotja meg különféle termékeiket.

Elsőrangú calvadosaik mellett ajánlott kipróbálni cidereiket, pommeau-jüket, és kiváló ginjüket is.


Garnier

Garnier 

A Garnier calvados már régebbi játékos, cikksorozatunk írásakor 143 éve foglalkozik párlatkészítéssel 1877-es alapítása óta. A cég az idők során folyamatosan fejlődött. Eredetileg termelőktől vásárolt párlatok érlelésével, keverésével és kereskedésével foglalkoztak, majd később saját párlatok készítésével, 1923-ban pedig egy oszlopos lepárlóval is bővültek, amit ma is használnak. Calvadosaik egyre idősebbek és komplexebbek lettek, majd az almafajtáik bővítése után saját pommeau-t és cidert kezdtek forgalmazni.

A ma elérhető kínálatuk a fiatal, korjelöletlentől kezdve egészen 30 éves calvadosig terjed, az előbb említett egyéb almakülönlegességek mellett.

Pierre Huet

Pierre Huet

Talán az egyik legnagyobb gyakorlattal rendelkező calvadosház, a Pierre Huet 1865 óta boldogítja a párlatkedvelőket italaival. Az italgyártás elkezdője Francois Huet volt, viszont a márka, és a kereskedőház megszületése és sikere fiának, a névadó Pierre-nek köszönhető.

A Pays d’Auge-i birtokon oszlopos lepárlással is foglalkoznak a hagyományos rézüstös mellett, amit egyedi módon, faforgáccsal fűtenek. Termékeik között calvados mellett megtalálunk cidert, pommeau-t, likőröket és krémlikőröket is.

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.