Francia Párlatok Akadémia-serpa

Francia Párlatok Akadémia 1. rész - Mi is az a cognac, armagnac, calvados?

 Mi is az a cognac, armagnac, calvados?

Aki a különböző prémium párlatok iránt kicsit is érdeklődik, az már biztosan találkozott a cognac (konyak) kifejezéssel. Az armagnacot  már sokkal kevesebben ismerik, pedig a kettő szorosan összekapcsolódik mind eredetében, mind történelmileg. 

cognac armagnac calvados


Mindkét ital a brandyk családjába tartozik. A kategória neve a holland „brandewijn” szóból ered, ami égetett bort jelent. Ez egy találó név, mivel a brandyk legtöbbje érlelt borpárlat, de a brandyk rokonai még többek között a különböző gyümölcspárlatok, így akár a hazai pálinkát is nevezhetnénk brandynek.
A cognacot és az armagnacot  minden túlzás nélkül lehet a francia párlatkategória királyának/királynőjének nevezni. Olyan világhírű márkák italai tartoznak ide, mint például a Délamain, Pierre Ferrand, Casteréde, vagy a Hennessy. Több évszázados tradíció és generációk munkája eredményezi azt a minőséget, amelyet ezen italok kóstolása közben tapasztalunk meg.
 A harmadik fontos elem a sorban a híresen szigorú francia eredetvédelem (appellation d'origine contrôlée, vagy AOC), aminek feladata, hogy biztosítsa a hazai és külföldi fogyasztókat arról, hogy amit cognacnak, armagnacnak, vagy calvadosnak  lehet hívni, az megfelel a megszokott minőségi normáknak. Ehhez megannyi elvárásnak kell az italoknak megfelelniük, amikkel oldalakat lehetne megtölteni, ha mind fel akarnánk sorolni, lássuk tehát ezek közül a legfontosabbakat, kezdve a cognackal, illetve armagnackal!
A legtriviálisabb elvárás a termék földrajzi eredete. Nem minden Franciaországban készített brandyt lehet ezekkel a nevekkel illetni. Mind a cognac, mind az armagnac  saját termőterülettel, régióval rendelkezik az országon belül.

Cognac, armagnac régió

Itt kell történnie a gyártás teljes folyamatának, a szőlőtermesztéstől kezdve egészen az érlelés első két évének leteltéig. Ezeket a régiókat tovább bontották további kisebb termőterületekre, vagy cru-kre (ejtsd: krü). Ezekről következő részünkben bővebb leírással szolgálunk.
Mind a cognac, mind az armagnac  csak meghatározott szőlőtípusokból készülhet, ez összesen tíz típust takar, amelyek közül a legfontosabb az Ugni Blanc, avagy Trebbiano Toscano. A legfontosabb szőlőtípusokat Francia Párlatakadémiánk 3. részében érintjük bővebben.
Gyártás során a termelőknek több tucat kisebb-nagyobb korlátozásra kell figyelniük, ami terjedhet a cefrézés hőmérsékletétől a préselés gépiesítésének mértékén át a lepárlás időtartamáig. A végterméket kizárólag francia tölgyfából készült hordókban kell érlelni, minimum 2 évig. Ezek a hordók leggyakrabban a Limousin (ejtsd:limuzin), vagy a Tronçais (ejtsd: thonszé) erdőben növő fákból készülnek. A végtermék alkoholfokának minimum 40 V/V %-nak kell lennie, ezt pedig utólag hozzáadott alkohollal nem növelhetik (ezt a hétköznapi brandyk esetében nem tiltják).
Ezek tehát a legfontosabb szempontok, amelyek megkülönböztetik a cognacot, és az armagnacot  a többi brandytől. Ha a fenti kritériumoknak az ital megfelel, feltüntethetik ezt a palackon: ennek a formája a következő: „appellation - a termőterület neve -  contrôlée”. Így a fogyasztó biztos lehet, hogy az elvárt minőséget kapja. 

AOC felirat

Calvados 


A calvados esetében hasonló a helyzet. Ez az ital is a brandyk közé tartozik, viszont itt az alapanyag nem szőlő, hanem alma, illetve az esetek kisebb részében körte. Ezekből az alapanyagokból készült bort (cidert) először lepárolják, majd a cognachoz, és armagnachoz hasonlóan hordóban érlelik: az így készült italt nevezzük calvadosnak. Itt is csak a meghatározott, Normandiában elhelyezkedő termőrégióban készült termékeket lehet jogosan calvadosnak nevezni (a nem itt készülő almabor-párlatokat legtöbbször cider brandynek nevezik), illetve ez a régió is fel van osztva kisebb egységekre (lásd: 2. rész). 

Calavados címke

A termelőknek itt is szigorú, termőterületenként változó szabályrendszert kell betartaniuk, majd a párlatot minimum 2 évig tölgyfahordóban érlelniük. Ha ezeknek a feltételeknek megfelel a termék, akkor ezt a palackon – a cognachoz hasonlóan – az “appellation (calvados) - termőterület - contrôlée” felirattal tüntetik fel. Így bizonyosodhatunk meg a termék minőségéről. A következő részben a régiók termőterületeit, és ezek hátterét, sajátosságait mutatjuk be. 

  

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.