Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezik a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban talál.

Menü

Francia Párlatok Akadémia

Franciaország számtalan kulináris kinccsel ajándékozta meg a világot, gondoljunk csak a számtalan jobbnál-jobb borra, sajtra, különböző receptre, vagy a kollektív francia konyhaművészetre. Következő párlatakadémia-sorozatunkban viszont ennek a gyönyörű országnak a párlatai közül a három talán legfontosabbal ismerkedünk meg, ami nem más, mint a cognac, az armagnac, illetve a calvados - ebben a sorrendben. A sorozat részei alatt fény derül az egyes párlatok pontos definíciójára, alapanyagaira, gyártására, illetve a szorosan összekapcsolódó, de mégis különböző cognac és armagnac közti különbségekre. Végül pedig egy rövid ajánlással szolgálunk a legígéretesebb márkákról, illetve a kísérletező kedvűek számára az ezekből készíthető közkedvelt és népszerű koktélokról. Hisszük, hogy minden olvasó új, érdekes és értékes információkkal fog rendelkezni sorozatunk végén, amelyek segítségével még jobban fogja tudni értékelni ezeket a csodálatos italokat. Vágjunk hát bele!
Francia Párlatok Akadémia 1. rész - Mi is az a cognac, armagnac, calvados?
2020. 09. 23. 16:03:57

Franciaország számtalan kulináris kinccsel ajándékozta meg a világot, gondoljunk csak a számtalan jobbnál-jobb borra, sajtra, különböző receptre, vagy a kollektív francia konyhaművészetre. Ha valaki francia párlatokra gondol, joggal juthat eszébe akár a pastis, chartreuse, vagy a mennyei triple-sec. Következő párlatakadémia-sorozatunkban viszont ennek a gyönyörű országnak a párlatai közül a három talán legfontosabbal ismerkedünk meg, ami nem más, mint a cognac, az armagnac, illetve a calvados - ebben a sorrendben.
    A sorozat részei alatt fény derül az egyes párlatok pontos definíciójára, alapanyagaira, gyártására, illetve a szorosan összekapcsolódó, de mégis különböző cognac és armagnac közti különbségekre. Végül pedig egy rövid ajánlással szolgálunk a legígéretesebb márkákról, illetve a kísérletező kedvűek számára az ezekből készíthető közkedvelt és népszerű koktélokról. Hisszük, hogy minden olvasó új, érdekes és értékes információkkal fog rendelkezni sorozatunk végén, amelyek segítségével még jobban fogja tudni értékelni ezeket a csodálatos italokat.
Vágjunk hát bele!

 

Francia Párlatok Akadémia 2. rész - Termőterületek: cognac, armagnac, calvados
2020. 09. 24. 15:30:31

Előző részünkben megtudhattuk, hogy cognacnak (vagy armagnacnak) csak azt a brandyt lehet hívni, amit az azonos nevű francia régiókban készítenek, és megfelelnek tucatnyi kisebb-nagyobb szabályozásnak. Ennek két fő oka van: a hagyomány és a minőség megőrzése, vagyis ha bárhol a világon cognacot kóstol az ember, biztos lehessen benne, hogy az tükrözi az ital évszázados múltját.

Francia Párlatok Akadémia 3. rész - Szőlőtípusok, kormegjelölések
2020. 09. 25. 10:04:57
A whisky esetében sokszor halljuk, hogy az íz 70 százalékáért a hordó a felelős. Ez a legtöbb ember által elfogadott dolog, hiszen bár nem mindegy, hogy milyen árpából készül italunk, ízben nem fog drasztikus eltérést okozni az árpa fajtája. A cognac és az armagnac esetében teljesen más a helyzet.
Francia Párlatok Akadémia 4. rész - Hogyan készül a cognac és az armagnac?
2020. 09. 25. 10:32:57

Előző részeinkből megtanulhattuk, hogy mit is nevezünk cognacnak, illetve armagnacnak, és hogy milyen területekről származnak a különböző variációk. Most tekintsük át, milyen utazáson megy keresztül a szőlő, mire poharunkban landol prémium párlatként.

Francia Párlatok Akadémia 5. rész – Mindent a gyártásról
2020. 09. 25. 10:49:17

Előző részünkben végigkísértük a cognac, és armagnac útját a szőlőültetvényektől a borospincékig. Innen folytatva lássuk, hogyan lesznek ebből a fogyasztásra alkalmatlan borból kedvenc francia párlataink!

Francia Párlatok Akadémia 6. rész - Francia párlattörténelem
2020. 09. 25. 11:19:20

Miután megismertük, milyen italokat lehet cognac, armagnac, illetve calvadosnak nevezni, és hogy hogyan készülnek ezek az italok, vizsgáljuk meg, milyen történelmi események vezettek a napjainkban ismert virágzó párlatiparhoz.

Francia Párlatok Akadémia 7. rész - Francia párlatmárkák
2020. 09. 25. 12:40:30

Az előző részekben megtanultuk a cognac, armagnac és a calvados fajtáit, gyártásának folyamatát és eredetét. Ahhoz viszont, hogy ezekben a párlatokban a világában valóban el tudjunk igazodni, és értékelni tudjuk őket, illik ismerni a gyártókat, akiknek köszönhetően az egész világon elérhetőek ezek a különleges italok.

Francia Párlatok Akadémia 8. rész - Koktélok francia párlatokkal
2020. 09. 25. 13:25:51

Most, hogy már mindent tudunk a különböző cognacokról, armagnacokról és calvadosról, kedvcsinálónak ajánlunk három koktélt mindhárom párlathoz, egyszerű, közepes és haladó szinten, technika és a szükséges összetevők mennyisége alapján. Ajánlott kísérletezgetni, hiszen a párlatok által nyújtott élmények nem állnak meg a tisztán fogyasztásnál. Ha pedig az ember tovább kutakodna receptek iránt, a következő oldalakat ajánlott felkeresni.

Keresés

Fel a tetejére