Francia Párlatok Akadémia
Ajánlott kísérletezgetni, hiszen a párlatok által nyújtott élmények nem állnak meg a tisztán fogyasztásnál. Ha pedig az ember tovább kutakodna receptek iránt, a következő oldalakat ajánlott felkeresni:
Cognac-koktélok
Side car ( egyszerű elkészíteni)
Először az I. világháború alatt alkották meg, nevét pedig az oldalkocsis motorkerékpárról kapta. Ez a roppant egyszerű koktél az ízspektrum keserűbb oldalán helyezkedik el, ezt pedig eredetileg cukorral bevont pohárperemmel ellensúlyozzuk. Ha pedig egyszerűbb, a koktélhoz ízlés szerint adott cukorszirup is kiválóan megfelel erre a célra.
Összetevők:
50 ml cognac
20 ml triple sec
20 ml citromlé
Elkészítés:
Az összetevőket jéggel összerázzuk, majd hűtött pohárba szűrjük.
Ampersand (haladó szint)
Először egy 1935-ös szakirodalomban, az „Old Waldorf-Astoria Bar Book”-ban említik. Neve legnagyobb valószínűséggel a „&” karakterre utal.
Összetevők:
30 ml cognac
30 ml old tom gin
30 ml vörös vermouth
5 ml triple sec
1 adag (dash) narancsos angostura keserű
Elkészítés:
Az összetevőket jéggel keverjük, és hűtött pohárba szűrjük
Sazerac (haladó szint)
Nevét egy, a filoxéra idején becsődölt cognacházról kapta. A koktél eredeti változata kizárólag cognackal készült alapszeszként, majd miután a filoxéra megtizedelte a francia szőlőket, rozswhiskey-vel. Alábbi receptünk a kettőt ötvözi.
Összetevők:
10 ml abszint
20 ml cognac
20 ml rozswhiskey
20 ml bourbon whisky
10 ml cukornádszirup
3 adag (dash) Peychaud’s keserű
1 adag Angostura keserű
Elkészítés:
A jéggel töltött poharunkat kiöblítjük abszinttal, majd kiöntjük. A többi összetevőt áttöltve keverjük (throwing) jéggel, majd a poharunkba szűrjük.
Armagnac koktélok
French Negroni (egyszerű elkészíteni)
A klasszikus koktél francia variációja, amiben a gint cognackal, vagy ez esetben armagnackal helyettesítjük.
Összetevők:
30 ml armagnac
30 ml campari
30 ml vörös vermouth
narancshéj
Elkészítés:
Az összetevőket keverjük, és egy tumbler pohárban lévő nagy jégkockára töltjük.
D’Artagnan (haladó szint)
Alexandre Dumas regényének negyedik muskétása, aki maga is az armagnac otthonából, Gascogny-ból származik.
Összetevők:
15 ml armagnac
15 ml triple sec
60 ml friss narancslé
7 ml cukorszirup
száraz pezsgő
Elkészítés:
Az összetevőket összerázzuk, hűtött pohárba szűrjük, és pezsgővel öntjük fel.
Vieux Carré (haladó szint)
Egy 1938-ban, New Orleansban megalkotott klasszikus, az eredeti receptben cognacot armagnackal helyettesítve. Nevét a korabeli helyi francia negyedről kapta, ami szó szerint „régi teret” jelent.
Összetevők:
40 ml armagnac
40 ml rozswhiskey
40 ml vörös vermouth
7 ml Bénédictine
2 adag Angostura keserű
2 adag Peychaud’s keserű
Elkészítés:
Az összetevőket jéggel keverjük, és egy jéggel teli pohárba szűrjük.
Calvados koktélok
Calvados & Tonik (egyszerű elkészíteni)
Talán a legegyszerűbb koktél a listán, ez a highball variáció kombinálja a calvados és a tonik fanyar édességét és gyümölcsösségét.
Összetevők:
50 ml calvados
tonik ízlés szerint
2 adag Angostura keserű (opcionális)
Elkészítés:
Az összetevőket jégre töltjük, majd vékony almakarikával díszítjük
Eng-ler (haladó szint)
Összetevők:
30 ml calvados
10 ml triple sec
10 ml fahéjszirup
10 ml citromlé
20 ml almalé
Elkészítés:
Az összetevőket jéggel összekeverjük, majd jéggel teli pohárba szűrjük
Summer Moon (haladó szint)
Összetevők:
1 szelet friss gyömbér, összetörve
45ml calvados
¼ vaníliarúd
20 ml lime-lé
20 ml ananászlé
20 ml cukorszirup
1 db tojásfehérje
Elkészítés:
Az összetevőket kétszer rázzuk össze, egyszer jéggel, egyszer jég nélkül. Ezután pedig üres pohárba szűrjük.