Francia Párlatok Akadémia

Francia Párlatok Akadémia 8. rész - Koktélok francia párlatokkal

Most, hogy már mindent tudunk a különböző cognacokról, armagnacokról és calvadosról, kedvcsinálónak ajánlunk három koktélt mindhárom párlathoz, egyszerű, közepes és haladó szinten, technika és a szükséges összetevők mennyisége alapján.

Ajánlott kísérletezgetni, hiszen a párlatok által nyújtott élmények nem állnak meg a tisztán fogyasztásnál. Ha pedig az ember tovább kutakodna receptek iránt, a következő oldalakat ajánlott felkeresni:

Cognac-koktélok

Side car ( egyszerű elkészíteni)

Először az I. világháború alatt alkották meg, nevét pedig az oldalkocsis motorkerékpárról kapta. Ez a roppant egyszerű koktél az ízspektrum keserűbb oldalán helyezkedik el, ezt pedig eredetileg cukorral bevont pohárperemmel ellensúlyozzuk. Ha pedig egyszerűbb, a koktélhoz ízlés szerint adott cukorszirup is kiválóan megfelel erre a célra.

Side car

Összetevők:

50 ml cognac

20 ml triple sec

20 ml citromlé

Elkészítés:

Az összetevőket jéggel összerázzuk, majd hűtött pohárba szűrjük.

 Ampersand (haladó szint)

Először egy 1935-ös szakirodalomban, az „Old Waldorf-Astoria Bar Book”-ban említik. Neve legnagyobb valószínűséggel a „&” karakterre utal.

Ampersand 

Összetevők:

30 ml cognac

30 ml old tom gin

30 ml vörös vermouth

5 ml triple sec

1 adag (dash) narancsos angostura keserű

Elkészítés:

Az összetevőket jéggel keverjük, és hűtött pohárba szűrjük

 

Sazerac (haladó szint)

Nevét egy, a filoxéra idején becsődölt cognacházról kapta. A koktél eredeti változata kizárólag cognackal készült alapszeszként, majd miután a filoxéra megtizedelte a francia szőlőket, rozswhiskey-vel. Alábbi receptünk a kettőt ötvözi.

Sazerac 

Összetevők:

10 ml abszint

20 ml cognac

20 ml rozswhiskey

20 ml bourbon whisky

10 ml cukornádszirup

3 adag (dash) Peychaud’s keserű

1 adag Angostura keserű

Elkészítés:

A jéggel töltött poharunkat kiöblítjük abszinttal, majd kiöntjük. A többi összetevőt áttöltve keverjük (throwing) jéggel, majd a poharunkba szűrjük.

 

Armagnac koktélok

 

French Negroni (egyszerű elkészíteni)

A klasszikus koktél francia variációja, amiben a gint cognackal, vagy ez esetben armagnackal helyettesítjük.

French Negroni

Összetevők:

30 ml armagnac

30 ml campari

30 ml vörös vermouth

narancshéj

Elkészítés:

Az összetevőket keverjük, és egy tumbler pohárban lévő nagy jégkockára töltjük.


D’Artagnan (haladó szint)

Alexandre Dumas regényének negyedik muskétása, aki maga is az armagnac otthonából, Gascogny-ból származik.

D’Artagnan

Összetevők:

15 ml armagnac

15 ml triple sec

60 ml friss narancslé

7 ml cukorszirup

száraz pezsgő

Elkészítés:

Az összetevőket összerázzuk, hűtött pohárba szűrjük, és pezsgővel öntjük fel.

Vieux Carré (haladó szint)

Egy 1938-ban, New Orleansban megalkotott klasszikus, az eredeti receptben cognacot armagnackal helyettesítve. Nevét a korabeli helyi francia negyedről kapta, ami szó szerint „régi teret” jelent.

Vieux Carré 

Összetevők:

40 ml armagnac

40 ml rozswhiskey

40 ml vörös vermouth

7 ml Bénédictine

2 adag Angostura keserű

2 adag Peychaud’s keserű

Elkészítés:

Az összetevőket jéggel keverjük, és egy jéggel teli pohárba szűrjük.
 

Calvados koktélok

Calvados & Tonik (egyszerű elkészíteni)

Talán a legegyszerűbb koktél a listán, ez a highball variáció kombinálja a calvados és a tonik fanyar édességét és gyümölcsösségét.

Calvados & Tonik

Összetevők:

50 ml calvados

tonik ízlés szerint

2 adag Angostura keserű (opcionális)

Elkészítés:

Az összetevőket jégre töltjük, majd vékony almakarikával díszítjük


Eng-ler (haladó szint)

Eng-ler

Összetevők:

30 ml calvados

10 ml triple sec

10 ml fahéjszirup

10 ml citromlé

20 ml almalé

Elkészítés:

Az összetevőket jéggel összekeverjük, majd jéggel teli pohárba szűrjük

 

Summer Moon (haladó szint)

Summer Moon

Összetevők:

1 szelet friss gyömbér, összetörve

45ml calvados

¼ vaníliarúd

20 ml lime-lé

20 ml ananászlé

20 ml cukorszirup

1 db tojásfehérje

Elkészítés:

Az összetevőket kétszer rázzuk össze, egyszer jéggel, egyszer jég nélkül. Ezután pedig üres pohárba szűrjük.