Egyesült Államok lepárlói

FOUR ROSES

Régió: Kentucky - Lawrenceburg Alapítva: 1888 Tulajdonos: Kirin Brewery Co.

 

A Four Roses lepárlónak helyet adó, Lawrenceburg határában álló, mexikói stílusban épült épületkomplexum kétség kívül az egyik legcsinosabb az amerikai lepárlók sorában, az 1888 óta működő szeszgyárban pedig az amerikai bourbonök egyik legselymesebbjét készítik.

 

A legenda szerint valamikor a 19. század vége felé a Rose család egy ifjú sarja beleszeretett egy lányba, aki szerelme jeléül négy szál rózsával jelent meg a legközelebbi bálban. A család az ifjú pár tiszteletére Four Roses néven hozta forgalomba saját whiskeyjét, amit aztán 1888-ban a georgia-i illetőségű Paul Jones kezdett a szomszédos Kentucky-ban is forgalmazni, a jelenleg a japán Kirin Brewery tulajdonát képező lepárlót pedig egy Joe Peyton nevű úriember alapította 1910-ben.   

 

A Four Roses – két receptúra és ötféle élesztő kombinációját használva – tíz különböző karakterű bourbont állít elő párhuzamosan, majd ezek különböző arányokban történő elegyítése során születnek meg a különféle kevert whiskey-k. A széles termékpaletta két végén a 100 és 86 fokos kivitelben kapható, csak egy hordóból merített single barrel kiadások állnak, míg a túloldalon a márka klasszikus sárga címkéjét viselő italt találjuk, melyben mind a tíz alaplé megtalálható, és legalább öt évig érlelik. De kóstoljuk bár a négy rózsás párlatok bármelyikét, a citrusos-narancsos gyümölcshangulatokkal vonzó aromák és a telt ízek kavalkádja mindegyikben felfedezhető. 

 

A cég portfolióját az utóbbi években limitált példányszámú kiadások is gazdagították, ezek közül a két legkülönlegesebb a Jim Ruthledge lepárlómester 40 éves munkásságát ünneplő 2007-es sorozat és a Four Roses alapításának százhuszadik évfordulójára megjelent palackozás. Az elmúlt időszakban a Diageo megrendelésére a Bulleit márkanéven forgalmazott különlegességet is itt készítik.