Skót lepárlók

FETTERCAIRN

Kiejtés {FETTER-caren} Alapítás: 1897 Régió: Felföld

A Montrose és Aberdeen között, a Felföld keleti oldalának lankáin álló Fettercairn lepárló sokáig a régió egyetlen működő szeszfőzdéje volt, és ha a Glencadam pár évvel ezelőtt nem nyit ki újra, még ma is egy szem magában képviselné a nagy múltú környék maltjait.

 

A Sir Alexander Ramsay által eredetileg Old Fettercairn néven életre hívott üzem lassan két évszázados története során többször is gazdát cserélt, és – a skót lepárlók legtöbbjéhez hasonlóan – egy pusztító tűzeset és egy néhány évig tartó üzemszünet is megnehezítette az életét. A Moray-völgy gazdag földjeinek kiváló árpájával és a Cairngorm-hegység forrásainak tiszta vízével táplált lepárló azonban mindig kitartott, és maradt az, ami volt: az egyik legfrissebb és legüdítőbb skót whisky gyártója. A Fettercairn malátásan hamvas frissességét a desztillálók nyakára szerelt speciális vízhűtő csöveknek köszönheti, ez az eredetileg a Dalmore lepárlóban bevezetett technológia ugyanis különösen könnyű és tiszta párlatokat eredményez.